Arama Motoru Konumlandırması Nedir?

Last Updated on 16 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

Arama motoru konumlandırması, belirli anahtar kelimeler için arama motorlarında daha yüksek (veya daha fazla) sonuçlar-sıralamalar elde etmek için web sayfalarını optimize etmeye yönelik sürekli bir uygulamadır.

Başka bir deyişle.

Arama motoru konumlandırması, belirli sayfalar için daha yüksek sıralamalar elde etmeye odaklanan bir arama motoru optimizasyonun alt çalışmasıdır. (site genelinde teknik SEO iyileştirmeleri üzerinde çalışmanın veya optimize edilecek anahtar kelimeleri seçmenin aksine).

Arama Motoru Konumlandırması Neden Önemlidir?

Yapılan bir endüstri araştırması sonucunda, aslında organik tıklamaların büyük çoğunluğunu SERP’deki ilk 3 sıranın aldığı görülmüştür. Kaynak: https://backlinko.com/google-ctr-stats

sıralamalara göre organik tıklama oranları
Kaynak: backlinko.com

Bu yapılan çalışmada ayrıca SERP’de bir basamak sıçramanın tıklama oranlarında %30 gibi bir artış getirdiği de görülmüş.

Bu durumda şunu diyebiliriz ki arama motoru konumlandırması yalnızca daha yüksek Google sıralaması almakla ilgilidir. Bunun nedeni, Google’ın arama sonuç sayfalarının artık sadece 10 tane bağlantıyı ardı ardına sıralamamasıdır.

Artık 2021 yılında Google’ın arama sonuç sayfaları aşağıdakiler dahil birçok SERP özelliği içeriyor.

  • Featured snippets (Öne çıkan Sonuçlar)
  • “People also ask” kutuları
  • Knowledge graphs
  • Top stories
  • Video sonuçları

Örnek olması bakımından aşağıdaki arama sonucunu verdim.

serp özellikleri
SERP Özellikleri

Sayfanın üst kısmında büyük bir öne çıkan snippet kutusu var. Daha sonra öne çıkan bir video var ve bunun altında da diğer videolar bulunuyor. Bunların altında da People Also Ask kutuları bulunuyor. Siz de bakmak isterseniz arama sorgusu “şınav nasıl çekilir”

Bu canlı örnek, arama motoru konumunuzu iyileştirmenin yalnızca birkaç nsıra yukarı çıkmaktan ibaret olmadığını çok net bir şekilde göstermektedir. Aynı zamanda SERP’de işgal ettiğiniz alanı mümkün olduğunca genişletmekle de ilgilidir.

Bu da, olabildiğince yüksek sıralamalar kazanmak anlamına gelir.

Aynı sayfayla birden çok arama motoru sonuç sayfası bölgesinde öne çıkabilirsiniz ya da öne çıkan içeriklerle Featured Snippet kazanabilirsiniz.

Şimdi sizlere, Google’daki arama motoru konumunuzu tam olarak nasıl en üst düzeye çıkaracağınızı anlatmaya çalışacağım.

1. Adım: Mevcut İçeriğinizi Yeniden Optimize Edin

İlk yapmanız gereken, mevcut sayfalarınızın SEO için% 100 optimize edildiğinden emin olmaktır. Özellikle zaten birinci veya ikinci sayfada sıralama almış sayfaları kontrol etmek ve optimize etmek çok önemlidir.

Peki bu neden bu kadar önemlidir?

Google zaten size sitenizin hangi sorgu ya da sorgu gruplarında sıralama aldığını gösterir ve yine aynı şekilde Google sitenizin hedef anahtar kelimeleriniz için alakalı bir web sitesi olduğunu düşünür.

Aksi takdirde zaten arama sonuçlarının ilk sayfasına yakın bir yerde olamazsınız.

Bu yüzden yapmanız gereken tek şey, o sayfada bazı SEO ve UX iyileştirmeleri yapmaktır. Böylelikle daha yüksek sıralamalar almak için altyapınızı sağlamlaştıracaksınız.

Google Search Console, arkasından biraz itilmeye ihtiyaç duyulan sayfaları bulmanın en iyi yoludur.

Öncelikle oturum açın ve web sitenizin “Performans” bölümüne gidin. Buradaki kelimeleri gizledim çünkü müşterim hangi site olduğunun açığa çıkmasını istemedi. Ülke şartlarında maalesef kötü niyetli insanların saldırıları fazlasıyla oluyor.

search console performans raporu

Ve “Sorguları” konuma göre sıralayın. Ardından, ortalama konumu yaklaşık 8 olan anahtar kelimeleri görene kadar aşağı kaydırın.

search console performans raporu ikinci sayfa sonuçları

Öncelikle bu sayfalara çalışmak çok daha verimli olmanızı sağlayacaktır. Bazen bir sayfanın title etiketini değiştirmek bile 2.sayfadan birinci sayfaya gelmenize yol açıyor.

Sitenizdeki hangi sayfaların bu anahtar kelimeler için sıralandığından emin değilseniz, anahtar kelimeyi tıklayın. Ardından, “sayfalar” sekmesine tıklayın.

Çalışmak için doğru sayfaları bulduğunuza göre, sırada ne var?

Bu sayfalara göre değişkenlik gösterir. Anahtar kelime açısından çok iyi bir şekilde optimize edilmediğini düşünüyorsanız, muhtemelen sayfa optimizasyonuna odaklanmak istersiniz.

Ya da içeriğinizin modası biraz geçmiş olabilir. O zaman bu içeriği güncel hale getirmek istersiniz.

Bunların dışında içeriğinizin kullanıcı deneyiminin o kadar da harika olmadığını varsayalım. Sayfa hızınızı artırabilirsiniz. İçeriğinizin daha kolay okunması ve gözden geçirilmesi için alt başlıklar ve büyük yazı tipleri kullanabilirsiniz.

İyileştirmek istediğiniz her sayfa için bu işlemi leri belirli periyotlarla tekrarlayın. Ayda bir kere yapmanızı tavsiye ederim.

2. Adım: Dahili Bağlantı Kullanın

Artık sayfanız önemli ölçüde daha iyi olduğuna göre, o sayfaya işaret eden dahili bağlantıları oluşturmanın ve organize etmenin vaktidir.

Özellikle, sitenizdeki otoriter sayfalarına dahili bağlantılar eklemek gerekir. Ve bu bağlantıların bir sıralama artışına ihtiyaç duyan sayfaları işaret etmesini sağlamalısınız.

Muhtemelen sitenizdeki en fazla bağlantı yetkisine sahip sayfaları zaten biliyorsunuzdur.

Değilse, yüksek otorite sayfalarınızı tanımlamak için Ahrefs gibi bir SEO aracı kullanabilirsiniz.

ahrefs en yüksek otoriter sayfalar

Burada akılda tutulması gereken tek şey, dahili bağlantılarınızda anahtar kelime açısından zengin bağlantı metni kullanmak daha doğru olacaktır.

Bunun nedeni, kullandığınız bağlantı metninin Google’ın sayfanızın hedef anahtar kelimenizle “ilgili” olduğunu anlamasına yardımcı olmasıdır.

İç bağlantılarda ilgili anchor text kullanmak

Örneğin, bu dahili bağlantı “anahtar kelime araştırması” için bağlantı metnini oluşturdum. Bu sayfadan sıralama almak istediğim anahtar kelimeye iç bağlantı vermiş oldum.

iç bağlantı örneği

3. Adım: Organik Tıklama Oranı için Optimize Edin

Google, anahtar kelime gruplarıyla hangi içeriklerin çok fazla alakalı olduğunu ya da alaka düzeyinin az olduğunu organik tıklama oranına göre belirler. Bu noktada bu fikre her SEO uzmanının katılmadığını da belirtmek isterim.

Örneğin:

Google Search Console’a göre sitemdeki bu sayfa Google’da 30. sırada yer alıyor. Ve yaklaşık %4’lük bir TO’ya sahiptir.

tıklanma oranı - sıralama ilişkisi

Ve eğer bu TO’yu% 5 veya% 7’ye kadar alabilseydim, bu Google’a insanların sitemi gerçekten kontrol etmek istediğine dair güçlü bir sinyal gönderirdi. Ve muhtemelen beni birkaç sıra hatta sayfa yukarı taşıyabilirdi.

Ancak TO % 1’e düşerse, bu tam tersi bir mesaj gönderir. Google’a şunu söylerdi: “İnsanlar, bu anahtar kelimeye ilişkin sonuçlarda bu siteyi görmek istemiyorlar. Yani muhtemelen beni daha da alt sıralara atacaktı.

Organik Tıklama Oranı İyileştirme Yolları

Bu bölümde organil tıklama oranlarınızı iyileştirmek için alabileceğiniz aksiyonları sıraladım. Buradaki verdiğim alanlara yoğunlaşırsanız tıklama oranlarınızda ciddi artışlar elde edebilir haliyle sıralamalarınızı yükseltebilirsiniz.

  1. Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri araştırın
  2. Etkili meta açıklamalar yazın
  3. Yapılandırılmış verileri uygulayın
  4. İçeriklerinize görsek ekleyin
  5. Açıklayıcı URL’ler kullanın
  6. Başlık formatınızı basitleştirin
  7. İçeriğinizi yerelleştirin
  8. Liste içerikler yaratın
  9. Sosyal medyada başlıkları test edin

4. Adım: Core Web Vitals Puanınızı İyileştirin

Core Web Vitals, Search Console’da size “sayfalarınızın gerçek dünya kullanım verilerine göre nasıl performans gösterdiğini” söyleyen bir rapordur.

core web vitals raporu

Başka bir deyişle: Google, insanların sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğunu görmek için Chrome verilerini kullanır. Ve bu verileri sizinle paylaşır.

Core Web Vitals, henüz doğrudan bir sıralama sinyali değildir. 2021 Mayıs ayında sıralama faktörlerinin arasına resmi olarak katılmış olacak.

Google bu güncellemenin sıralamalarda dramatik şekilde etkisi olmayacağını söylesede yine de bu metriklerin üzerinde çalışma ve iyileştirme oldukça önemlidir.

Neden?

Kötü bir kullanıcı deneyimi, arama motoru konumunuzu doğrudan ve dolaylı olarak etkileyebilir.

Örneğin, sayfanızın yavaş yüklendiğini varsayalım ve ayrıca içeriğinizin okunmasının oldukça zor olduğunu düşünelim.

Peki, Google kullanıcıları sayfanıza geldiklerinde ne yapacaklar? Olabildiğince hızlı bir şekilde “geri” düğmesine basacaklar.

Bu, hemen çıkma oranınızı önemli ölçüde artıracak ve sayfanızın genel bekleme süresine zarar verecektir.

Yapılan sıralama faktörleri araştırmasına göre, düşük bekleme sürelerine sahip siteler Google’ın sonuçlarında daha düşük sıralama eğilimi gösterdi.

dwell time - sitede geçirilen zaman
Kaynak: ahrefs.com

Ancak bu, buzdağının yalnızca görünen kısmıdır. Kötü bir kullanıcı deneyimi dolaylı olarak SEO’nuza da zarar verebilir.

Örneğin, bir blogger’ın sayfanıza geldiğini varsayalım. İçeriğiniz harika ve Core Web Vitals değerleriniz de olması gerektiği gibi. Bu durum blog yazarının gelecekteki bir gönderide size bağlantı vermesi yüksek ihtimal olabilir. Peki sitenizin kullanıcı deneyimi korkunç olsaydı? Aynı blog yazarı muhtemelen içeriğinizi okuyacak kadar uzun süre kalmayacaktı.

Sonuç olarak Core Web Vitals puanlarınızı düzenli olarak kontrol etmenizi öneririm. Belirli periyotlarla da optimize etmek için aksiyonlar almalısınız.

Bloğumdaki Core Web Vitals Optimizasyonu içeriğine de bakmanızı kesinlikle tavsiye ederim.

5. Adım: Aynı Anahtar Kelimede Birden Fazla Sıralama

Bu çalışma yukarıda sıraladığım aksiyonlara göre daha gelişmiş bir SEO stratejisidir. Dolayısıyla, SEO’da yeniyseniz, bu noktada 1-4. adımlara daha fazla odaklanmanızı tavsiye ederim.

Birden çok noktada sıralama, sitenizin SERP’lerdeki konumunu iyileştirmenin harika bir yoludur. Özellikle kişisel web siteniz ya da çalıştığınız kurumun çok önemli anahtar kelimelerinde görünürlüğü artırmak adına çok önemli bir çalışmadır.

Birden fazla noktada sıralama almanın iki ana yolu vardır.

İlk olarak, sitenizin ard arda takip eden sıralarda sıralama almasını sağlayabilirsiniz. Açıkçası bu gerçekleştiğinde harika bir sonuçtur. Fakat bu sıralamalar için içerik optimize etmek çok zordur.

ard arda iki sırada sıralamaya girme

Bunu yapabilmek için, benzer konuları kapsayan iki sayfaya sahip olmanız ve bu iki sayfa arasında bağlantı kurmanız gerekmektedir. Yoksa bu iki bir şekilde birbirlerinin otoritesini yiyip ikisinin de istenen sıraları alamamasına neden olabilir.

Ancak dediğim gibi, bu, her iki sayfayı otomatik olarak sıralayacağınız anlamına gelmiyor. Tutabilir de tutmayabilir de.

Bununla birlikte, tüm zorluğuna rağmen denenmesi gereken bir yöntem olarak görüyorum. Sonuçta, ard arda iki kez sıralama alma, o anahtar kelime için arama motoru konumlandırmanızı aslında ikiye katlar.

Ancak daha fazla SERP’de daha görünür olmanın başka bir yolu vardır. Aynı anahtar kelime için farklı web sitelerinden içeriklerinizle sıralama almaya çalışın.

Örneğin YouTube SEO için içeriğinizle ilk sayfada yer alıyorsanız bu içeriği video formatına getirip video sıralamasında da ilk sıralarda sıralama alma şansınız olacaktır.

Bu da aynı şekilde ilk yöntemde olduğu gibi arama motoru sonuç sayfalarındaki görünürlüğünüzü iki katına çıkaracaktır.

Sonuç

SEO çalışmalarınıza başlarken her zaman tek kanaldan hareket etmemelisiniz. Yukarıda saydığım tüm aksiyonları belirleyeceğiniz periyotlarla uygulamanız başarı şansınızı daha fazla artıracaktır.

Başlangıç olarak eski içeriklerinizi yeniden gözden geçirmenizi ve iç linkleme optimizasyonu yapmanızı öncelikli olarak tavsiye ediyorum.

Fayda sağlaması dileğiyle.

Yararlanılan Kaynak: https://backlinko.com/hub/seo/search-engine-positioning

Yorum yapın