E-Ticaret SEO Rehberi: E-Ticaret Siteleri için En İyi SEO Uygulamaları

Last Updated on 30 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

E-ticaret sitenize daha fazla organik trafik çekmek ve daha fazla satış yapmak istiyorsanız, sayfa içi SEO kritik bir ilk adımdır.

Web’de genel SEO önerileri sunan çok sayıda nasıl yapılır makalesi ve öğretici rehber var , ancak özellikle e-ticaret girişimcilerinin ihtiyaçlarını karşılayan çok fazla pratik bilgi bulunmaz.

Bugün size e-ticaret sitesi için SEO nasıl yapılır hakkında temel bir anlayış, kavrayış vermek istiyorum. Başlamanız, Google’a tüm doğru sinyalleri gönderdiğinizden emin olmanız ve sizi SEO başarısı için hazırlamanız yeterli olacaktır.

E-ticaret SEO nedir? 

E-ticaret SEO, çevrimiçi mağazanızı arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha görünür hale getirme sürecidir. İnsanlar sattığınız ürünleri aradığında, daha fazla trafik elde etmek için mümkün olduğunca üst sıralarda yer almak istersiniz.

Ücretli aramadan trafik alabilirsiniz , ancak SEO maliyeti çok daha düşüktür. Ayrıca, reklam engelleyiciler ve reklam körlüğü , ücretli aramanın etkinliğini azaltabilir, bu nedenler ötürü e-ticaret sitenizi organik görünürlüğünü artırmak için optimize etmeniz gerekecektir.

E-ticaret SEO genellikle arama ve kullanıcı deneyimi için başlıklarınızı, ürün açıklamalarınızı, meta verilerinizi, dahili bağlantı yapınızı ve gezinme yapınızı optimize etmeyi içerir. Sattığınız her ürün, arama motorlarından trafik çekmek için tasarlanmış özel bir sayfaya sahip olmalıdır.

Ancak, sitenizdeki aşağıdakiler gibi statik, ürün odaklı olmayan sayfaları es geçmek istemezseniz:

  • Ana Sayfa
  • Hakkında sayfası
  • SSS sayfası
  • Blog makaleleri
  • Yardım merkezi yanıtları
  • İletişim sayfası

İlgili anahtar kelimelerin yanı sıra bu sayfalar için bir anahtar kelime listesi oluşturun. Ubersuggest gibi araçlar , uzun kuyruklu bir anahtar kelime aramayı ve onunla iyi giden semantik anahtar kelimeleri bulmayı kolaylaştırır.

E-Ticaret İçin SEO Neden Önemlidir?

Tüketiciler bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyduklarında ne yaparlar? Birçoğu Google araması yaparlar. Bilgiye dayalı kararlar vermelerine yardımcı olacak seçenekler, ipuçları, karşılaştırmalar ve diğer bilgileri ararlar.

Web siteniz SERP’lerde görünmüyorsa, nitelikli ve ilgili e-ticaret müşterilerine kritik erişiminizi kaybedersiniz. Ürünlerinizin internette bir yeri olabilir, ancak bulunabilirler mi?

İşte burada e-ticaret SEO devreye girer. Size reklamlar için ödeme yapmadan, hedef kitlenize ulaşmanın organik bir yolunu sunar. İnsanları sitenize çektiğinizde, onları yüksek kaliteli ürünleriniz, ilgi çekici blog içerikleriniz ve motive edici harekete geçirici mesajlarınız ile memnun edebilirsiniz.

Web sitenizi yalnızca insanlar için optimize ederseniz, şirketinize zarar verirsiniz. E-ticaret için SEO, yeni müşteriler edinmenin ilk engelini ele alır: insanları sitenize çekmek.

E-Ticaret SEO Stratejisi Nasıl Geliştirilir

E-ticaret SEO, özellikle zaten tonlarca ürünle dolu bir web siteniz varsa, büyük bir görev gibi görünebilir. Evet zaman alabilir ama sağlam bir strateji ile süreci hızlandırabilirsiniz.

  • Sayfalara öncelik verin: Sitenizdeki hangi sayfalar en çok trafiği alıyor? Onlarla başlayın. Ayrıca, insanların belirli bir ürüne veya amiral gemisi ürüne odaklanmasını istiyorsanız, önce o ürün için optimizasyon yapın.
  • Bir iş akışı oluşturun: SEO, birçok özel gereksinimi karşılamanızı gerektirir. Anahtar sözcükleri seçmek, meta verileri eklemek, görsellerinizi doğru bir şekilde adlandırmak, görsel alternatif öznitelikleri eklemek ve ilgili anahtar sözcükleri dahil etmek bu kategoriye girer.
  • Rekabete göz atın: E-ticaret SEO stratejiniz rekabeti alt etmek için tasarlanmalıdır. En iyi rakiplerinizin sitelerine bakın ve SEO çabalarını kontrol edin. Kendinizinkini daha iyi hale getirmenin yollarını belirleyin.
  • CRO ile devam edin: Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) , SEO’yu takip etmelidir. Bunun hakkında daha sonra bilgi vereceğim.

Etkili bir e-ticaret SEO stratejisi için daha ayrıntılı talimatlar için okumaya devam edin.

E-ticaret SEO Kontrol Listesi: E-Ticaret SEO Stratejiniz için En İyi Uygulamalar

SEO alanında eksik olan e-ticaret siteleri için en iyi ipuçlarından bazılarına bakalım. İnsanların ürünlerinizi daha kolay bulmasını istiyorsanız, bir e-ticaret SEO stratejisine ihtiyacınız var ve listenizdeki her bir öğeyi kontrol etmek, stratejinizi daha etkili hale getirecek.

Doğru Anahtar Kelimeleri Kullanın

Evet, anahtar kelimeler hala önemlidir. Ürün başlıklarınızı ve açıklamalarınızı bu anahtar kelimelerle aşırı yüklemek istemezsiniz, ancak bunlar başlıklarda ve açıklamalarda mutlaka olmalıdır.

Ürün başlığınızda, açıklamanızda, meta açıklamanızda, görsel alternatif özelliklerinizde ve alt başlıklarınızda birincil anahtar kelimenizden bahsedin. Bunlar, Google’ın sayfanızı bağlam içinde anlamasına yardımcı olacak klasik pratik uygulamalardan bazılarıdır.

Anahtar Kelime Arama Hacmini, TBM’yi ve Kullanıcı Niyetini Analiz Edin

Bir anahtar kelime kullanmadan önce, üzerinde biraz araştırma yapın. İnsanların onu ne sıklıkla aradığını (anahtar kelime arama hacmi), ücretli reklam alanında ne kadar rekabetçi olduğunu (tıklama başına maliyet veya TBM) ve bu anahtar kelimeyi kullandıklarında insanların ne aradığını bilin.

Biraz daha ayrıntıya girecek olursak.

Arama hacmi, belirli bir anahtar kelimenin tüketicilerde ne kadar ilgi uyandırdığını size söyler. Yüksek bir arama hacmi, daha fazla popülerlik anlamına gelir; bu, o anahtar kelime için daha aktif aramalar alacağınız anlamına gelir.

TBM, belirli bir anahtar kelimeye dayalı reklam satın aldıklarında insanların tıklama başına ne kadar ödediğini söyler. Yüksek bir TBM, artan rekabeti gösterir. Hedef anahtar kelimeniz son derece rekabetçiyse, uzun kuyruklu bir alternatifini bulmayı düşünün.

Son olarak, kullanıcı amacı(arama niyeti), insanların Google’ın arama çubuğuna belirli bir anahtar kelimeyi yazdıklarında ne bulmak istediklerini açıklar. Diyelim ki birisi “duş” yazıp Enter’a bastı.

Bu kişi duş montajı, duş tamiri, bebek duşları veya tamamen başka bir şey hakkında bilgi mi istiyor? Bir anahtar kelimenin arkasındaki kullanıcı amacını belirleyemiyorsanız, netlik için arama sorgusuna başka kelimeler ekleyin.

Rakip Araştırması Yap

E-ticaret siteniz için site içi optimizasyona nereden başlayacağınız konusunda hiçbir fikriniz yoksa, rakipleriniz en iyi seçeneğinizdir. Özellikle daha büyük rakipler, muhtemelen web sitelerini optimize etmek için gerekli adımları atmışlardır ve onların sırlarının çoğunu kendi web sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Anahtar kelimeler, odaklanmanız gereken şeydir. Özellikle, ana sayfalarındaki ve en iyi ürün sayfalarındaki anahtar kelimeleri analiz etmek isteyeceksiniz.

Bir web sitesinin belirli bir anahtar kelime için optimizasyon yapıp yapmadığını nasıl anlarsınız? Rakiplerinizin başlık etiketlerinde kullandığı SEO başlığını ve açıklamasını görmek için Moz tarayıcı uzantısını kullanarak başlayabilirsiniz .

Rakiplerinizin hem organik hem de ücretli aramada hangi anahtar kelimeleri sıralama aldığını görmek için SEMrush gibi araçları da kullanabilirsiniz.

Anahtar kelimelerle araştırmanızı sonlandırmayın. Rakiplerinizin açılış sayfalarına da göz atın, böylece bu sayfaları optimize etmek için belirtilen anahtar kelimeleri nasıl kullandıklarını görebilirsiniz.

Ana Sayfa SEO’ya Odaklanın

Ana sayfa, genellikle çoğu işletmenin SEO bütçesini ve enerjisini odakladığı yerdir. Kesinlikle web sitenizin optimize edilmesi gereken en iyi sayfalarından biri olsa da, kesinlikle odaklanmanız gereken tek sayfa değildir.

Bununla birlikte, ana sayfanızı iyi bir şekilde optimize etmek isterseniz eklemek ve optimize etmek istediğiniz temel şeyler aşağıdakileri içerir.

Ana Sayfa Başlık Etiketi

SEO başlık etiketi, site içi arama optimizasyonunun en önemli unsurlarından biridir. Hedeflediğiniz ana anahtar kelime öbeği ile birlikte işletme adınızı içermelidir. Bu başlık etiketini 70 karakterden az olacak şekilde ve arama yapan ziyaretçilerin arama sonuçlarında göreceği şekilde hitap edecek şekilde yazmalısınız.

Ana Sayfa Meta Açıklama

Bu, anahtar kelime sıralaması açısından önemli olmasa da , ana sayfanızın meta açıklaması, işletmenizin 160 karakterlik bir açıklamasıdır ve aramada başlık etiketinin altında da görünecektir. İnsanları web sitenizi ziyaret etmeye teşvik edecek şekilde yazın.

Ana Sayfa İçeriği

Ana sayfanızdaki içerik, ziyaretçilerin işletmeniz ve sunduğunuz ürünler hakkında net ve özlü bir şekilde daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olmalıdır. Ziyaretçileri çok fazla bilgi ile aşırı yüklemekten kaçının. Ana sayfada en iyi birkaç ürününüzü ve benzersiz satış teklifinizi öne çıkarmayı düşünün.

Dağınık ana sayfalar, ziyaretçilerin yanı sıra arama motorlarının da kafasını karıştırabilir. Örneğin, birçok farklı kategoride ürün satıyor olabilirsiniz. Google, ne sattığınızı ve ürünlerinizle kimi hedeflediğinizi belirlemekte zorlanacaktır, bu nedenle sitenizin sunduğu ürünler konusunda net olun.

Site Mimarinizi Basitleştirin

Mağazanıza ürün ve kategori eklerken site mimarisinin arama optimizasyonunda önemli bir rol oynadığını unutmayın. Özellikle, ana sayfanızdan ürün kategorilerine ve bunların içinde listelenen ürünlere kadar farklı bir gezinme hiyerarşisine sahip olmak istiyorsunuz .

Arama motoru botları, web sitenizdeki sayfalarınızı ve ürünlerinizi, takip edilmesi kolay ve çok derin olmayan net bir dahili bağlantı yapısına dayalı olarak keşfeder.

Arama motorları ve ziyaretçiler için temel kural, insanların her şeye üç tıklamayla ulaşmasını sağlamaktır . Ana sayfadan, web sitenizdeki herhangi bir ürüne ulaşmak için yalnızca en fazla üç tıklama yapmaları gerekir.

Dahili Bağlantı

Dahili bağlantılar iki ana amaca hizmet eder:

  • Sayfaların birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu göstererek e-ticaret SEO’suna destek verme
  • Ziyaretçileri sitenizi daha fazla keşfetmeye teşvik ederek sitede geçirilen süreyi artırma

İlgili ürünlere veya bilgi açısından zengin blog makalelerine bağlantı vermek, e-ticaret SEO’sunu iyileştirmeye ve sitenizde daha uzun süre kalınması için daha cazip hale getirmeye yardımcı olabilir.

Ürün Sayfalarını Optimize Edin

Ürün sayfaları işletmenizin can damarıdır, bu nedenle enerjinizin çoğunu onları optimize etmeye odaklamak isteyeceksiniz. Birçok e-ticaret mağazası sahibi, her ürün hakkında birkaç satır metin yazar ve bir resim veya video atar.

Google’ın bunları bulabilmesi için ürün sayfalarınız hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız var. İşte üzerinde çalışmak isteyebileceğiniz bazı uygulamalar.

Ürün adı

Ürününüzün adı önemlidir. Çoğu durumda, ürün sayfanızın SEO başlığında ve URL’sinde de kullanılır. Bu nedenle, ürünlerinize ortak bir arama terimi veya anahtar kelime öbeği eklemeyi düşünebilirsiniz.

Örneğin, tişört satıyorsanız , ürün adına “T-shirt” veya “tişört” eklediğinizden emin olun. Bu şekilde, anahtar kelime aynı zamanda SEO başlığında ve URL’sinde de yer alır.

Ek bir avantaj olarak, insanlar ürününüzü Facebook veya Pinterest’te paylaştığında, bu anahtar kelime paylaşılan gönderinin başlığında olacaktır.

Görüntü Optimizasyonu

Görseller, ürün sayfanızın önemli bir parçasıdır. Bir an için müşterinizin yerine kendinizi koyun. Ürünü olabildiğince çok açıdan net bir şekilde gösteren bir siteden mi, hiç görseli olmayan bir siteden mi yoksa küçük ve okunaksız bir siteden mi satın alma olasılığınız daha yüksek?

Görseller sadece müşterileriniz için değil, aynı zamanda arama optimizasyonu için de önemlidir.

Resimlerinizi arama için uygun şekilde optimize etmek için dosya adıyla başlayın. Ürün sayfalarınıza IMG0010.jpg adlı görseller eklemeyin . Bunun yerine, borupaca-siyah-jeans.jpg gibi ürün adını ve ana anahtar kelimeyi kullanın.

e-ticaret seo görsel optimizasyonu

Ürününüzle ilgili alternatif görünümleriniz varsa, insanların aramada bu görselleri aradıklarında kullanacakları anahtar kelimeleri ekleyin.

Ayrıca görsellerinizi ürün sayfanıza eklediğinizde görselin ALT metnine ürün adını ve anahtar kelimeyi ekleyin.

Sonuç? Resimleriniz artık yukarıdaki resimde gösterildiği gibi Google görsel aramada veya ek medya gösteriminin bir parçası olarak ana arama sonuçları sayfasında görünme şansına sahip olacaktır.

Video

Ürün sayfanıza video da ekleyerek müşterinizin satın alımları konusunda daha güvende hissetmesine yardımcı olun. Video, ürününüz hakkında temel bilgiler (reklam gibi), sonuç almak için ürünü kullanmanın yolları hakkında bir nasıl yapılır videosu veya ürünü kullanmış kişilerin referansları olabilir.

YouTube gibi ağlarda site dışında video yayınlamak, potansiyel müşterileri ürünleriniz hakkında çekmek ve eğitmek için harika bir yol olabilir.

Örneğin, eğitici kendin yap videoları, ürünlerinizi dahil ederek insanlara nasıl harika bir şey yaratabileceklerini gösterebilir. Bu proje üzerinde çalışma fikrine girdiklerinde, ilgili ürünlerinizi satın alma olasılıkları daha yüksek olacaktır.

Müşteri inceleme ve değerlendirmeleri

İncelemeler, ürününüze olan müşteri güvenini artırmanın başka bir yoludur, bu nedenle iyi bir ürününüz varsa, onlara izin verdiğinizden emin olun.

Kötü yorumlar da her zaman kötü bir şey değildir. Bir düşünün harika incelemeleri olan daha yüksek fiyatlı bir ürününüz ve şöyle böyle incelemeleri olan daha düşük fiyatlı bir ürününüz varsa, insanların daha yüksek fiyatlı ürünü seçme olasılığı daha yüksek olacak ve bu da işletmeniz için daha fazla satış sağlayacaktır.

SSS İçeriği

İnsanlar ürünleriniz hakkında soru soruyor mu? Elbette mutlaka sorulan sorular olacaktır. Ürün sayfalarınızda ürüne özel SSS içeriğine sahip olmak , dönüşümlerin anahtarıdır .

Müşterilerin yanıtlamadığınız soruları varsa, bu yanıtları bulmak için başka bir yere giderler ve muhtemelen soruları yanıtlayan kaynaktan satın alırlar.

Web sitenizde genel bir SSS sayfasının olması da iyi bir fikirdir. Web sitenizin güvenliği, gönderim ve iade politikalarıyla ilgili temel soruları yanıtlamak, alıcı güvenini artırarak daha fazla satış yapılmasını sağlayabilir.

Duyarlı(Responsive) Tasarım Kullanın

İnsanlar bugünlerde mobil cihazlarda önemli miktarda alışveriş yapıyor. E-ticaret web siteniz için duyarlı bir tasarım kullanmak, yalnızca daha iyi kullanıcı deneyimi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda iyileştirilmiş arama sonuçları da sağlar. Google’ın mobil öncelikli dizini , bir sıralama sinyali olarak mobil uyumluluğu kullanır.

Sayfa Yükleme Hızını Azaltın

Sayfa yükleme hızı , hem masaüstü hem de mobil cihazlar için bir sıralama sinyalidir. Sayfalarınız ne kadar hızlı yüklenirse, Google sizi o kadar iyi sıralar.

Sayfa yükleme hızını nasıl düşürürsünüz? Sayfanızdan mümkün olduğunca çok gereksiz öğeyi çıkarmaya odaklanın. Örneğin, çoğunlukla web sitenizin ana gövdesi tarafından kapsanan büyük bir arka plan görüntüsü gerekli olmayabilir. Benzer şekilde, e-ticaret işletmenizin kârlılığına katkıda bulunmayan tüm eklentileri veya eklentileri kaldırın.

Görüntü Boyutu ve Ölçüleri

Resimleriniz ne kadar büyükse, tarayıcının onları yüklemesi o kadar uzun sürer. Bir görüntünün boyutunu 1.000×1.000 pikselden 500×500 piksele düşürürseniz, “ağırlığını” yarı yarıya azaltmış olursunuz. Adobe Photoshop gibi bir programla resimlerinizi daha düşük kaliteli JPG (JPEG) olarak da kaydedebilirsiniz.

Sadece “Dosya” ve “Farklı kaydet…” seçeneğine tıklayın.

Resminizi sıfır ile 12 arasında bir kalite düzeyinde JPG (JPEG) olarak kaydetme seçeneğine sahip olacaksınız.

Oku 12’den sekize taşımak dosya boyutunu büyük ölçüde azaltabilir. Bu durumda, görüntü 125K’dan 82.4K’ya düşmüş oldu.

E-Ticaret SEO için Geri Bağlantılar(Backlink) Oluşturun

Geri bağlantılar(backlink), Google’ın sayfalarınızın SERP’lerde nereye ait olduğunu belirlemek için kullandığı başka bir sıralama sinyalidir. Yüksek kaliteli sitelerden ne kadar çok geri bağlantı alırsanız, siteniz o kadar güvenilir olur.

E-ticaret siteleri için geri bağlantılar oluşturmak zor olmak zorunda değil. Niş alanınızla ilgili bloglarda misafir yazarlık, bağlantılar oluşturmanın kolay, beyaz şapkalı bir yoludur. İlgilendiğiniz blogların sahiplerine e-posta gönderin ve onlara potansiyel konuk gönderileri için üç veya daha fazla fikir sunun.

Yapılandırılmış Veri(Structured Data)

Google botları artık birçok içerik türünü algılayabiliyorsa da hala daha içeriklerimizin, sayfalarımızın tam olarak ne ile alakalı olduğunu anlatmamıza ihtiyaç duyuyor.

yapılandırılmış veri
Kaynak: https://www.deepfootprint.com/

Bak bu noktada e-ticaret siteleri için ürün sayfalarının, ürün fiyatlarının ve ve sepete ekle gibi öğelerin arama motoru botlarına ne oldukları ile ilgili bilgilerin iletilmesi gerekir.

Bunları da yapılandırılmış veri dediğimiz kod parçacıkları(snippet) ile yapmaktayız.

Ürün fiyatlarınızı, değerlendirme ve incelemeleri, stok durumu gibi SERP’de ziyaretçilere sunabileceğiniz datalar için yapılandırılmış veri mutlaka kullanın.

Sayfalandırma(Pagination)

E-Ticaret sitesinde sayfalandırma SEO için neden önemlidir?

E-Ticaret sitesinde sayfalandırma kurulumunuzu 2 temel nedenden dolayı halletmeniz önemlidir:

  • Google’ın tüm ürün yelpazenizi bulabilmesini ve yalnızca girişlerinizin 1. sayfasındakilerle sınırlı kalmasını önlemek için
  • Ürünlere benzer şekilde, tüm blog içeriğiniz için sayfalandırmaya sahip olacaksınız, aynı zamanda 2-3 sayfalık içeriği genişletebilecek bireysel blog gönderileri de olacak. Google’ın bu parçaları bulup dizine ekleyebilmesi önemlidir.

Standart sayfalandırma anlayışına ek olarak, modern web siteleri genellikle prev ve next seçeneğini kullanmaz. Özellikle Shopify, BigCommerce ve Magento gibi standart e-ticaret platformları hala bu prev/next’i kullanıyor ve çalışıyor.

john mueller sayfalandırma
Kaynak: 🍌 John 🍌 (@JohnMu) / Twitter

SEO için E-Ticaret sitesi sayfalandırması nasıl uygulanır?

  1. Bir dizi sayfa tanımlamak için URL’ler arasında standart olarak dahili bağlantı oluşturun veya standart prev/next bağlantılarını koruyun.
  2. page=2 gibi bir sayfaya sahip olan sayfa serisi için noindex ve nofollow meta etiketini kullanın.
  3. Sıralamaya almak istediğiniz ilk sayfa için canonical etiketi kullanın. Google sizi o sayfaya göre sıralamaya alacaktır.
  4. Page=2’nin başlık etiketlerini düzenleyin. Örneğin “Erkek Gömlekleri – Sayfa 2”
  5. En iyi uygulamaya bir örnek aşağıda görebilirsiniz.

👉Ana URL: https://www.example.com/acilis-sayfasi

📌<link rel=”canonical” href=”https://www.example.com/acilis-sayfasi”>

📌<a href=”https://www.example.com/acilis-sayfasi?page=2″>

👉Dizinin sayfa ortası: https://www.example.com/acilis-sayfasi?page=3

📌<meta name=”robots” content=”noindex, follow”>

📌<a href=”https://www.example.com/acilis-sayfasi?page=2“>

📌<a href=”https://www.example.com/acilis-sayfasi?page=4″>

👉Dizinin son sayfası:https://www.example.com/acilis-sayfasi?page=9

📌<meta name=”robots” content=”noindex, follow”>

📌<a href=”https://www.example.com/acilis-sayfasi?page=8“>

Kaynak: https://thisisnovos.com/blog/ultimate-guide-to-ecommerce-pagination-for-seo/

Kopya İçerik(Duplicate Content)

Google kopya içeriği şöyle tanımlar.

Yinelenen içerik, genellikle, diğer içerikle tamamen eşleşen veya önemli ölçüde benzer olan alanlar içindeki veya alanlar arasındaki önemli içerik bloklarını ifade eder. Çoğunlukla, bu, köken açısından yanıltıcı değildir. Kötü amaçlı olmayan yinelenen içerik örnekleri şunları içerebilir:

  • Mobil cihazları hedefleyen hem normal hem de sadeleştirilmiş sayfalar oluşturabilen tartışma forumları
  • Birden çok farklı URL aracılığıyla gösterilen veya bağlanan öğeleri saklama
  • Web sayfalarının yalnızca yazıcı sürümleri

Kaynak: Yinelenen içerik üretmekten kaçınma yönergesi

Temel olarak, yinelenen içerik, internetin herhangi bir yerinde birden fazla sayfada bulunan aynı web sitesi kopyasıdır. Örneğin, sitenizdeki bir URL’de, sitenizin başka bir yerinde kelimesi kelimesine bulunabilen içeriğiniz varsa, yinelenen içerik sorunuyla karşı karşıyasınız demektir.

Kopya içerik site içi ve site dışı olmak üzere iki ana dala ayrılır. Site içi kopya içeriklere örnek non-canonical URL’ler, oturum kimlikleri, alışveriş sepeti sayfaları, site içi arama sayfaları, yinelenen URL yolları, ürün inceleme sayfalarıdır.

Site dışı yinelenen içeriklere örnek olarak üreticilerin ürün açıklamaları, hazırlama, geliştirme sitelerindeki yinelenen içerik, 3.parti ürün feedleri ve ortak içeriklerdir.

En İyi E-Ticaret SEO Araçları

E-ticaret SEO stratejinizin çalışmasını istiyorsanız doğru araçlara ihtiyacınız var. Aşağıdakiler, arama motorlarında daha fazla görünürlük için sayfa içi ve sayfa dışı SEO’nuzu iyileştirmenin yollarını bulmak için en yararlı SEO araçlarından bazılarıdır.

Ubersuggest

Yukarıda kısaca Ubersuggest’ten bahsetmiştim . Bu, e-ticaret siteniz için hedeflenecek en iyi anahtar kelimeleri izole etmek ve sıralamanızı yükseltmeye yardımcı olacak ilgili anahtar kelimeleri bulmak için oldukça faydalı bir araçtır.

Ürününüzle ilgili bir anahtar kelime yazmanız yeterlidir. Araç, ilgili anahtar kelimeler, TBM, arama hacmi ve daha fazlası hakkında bilgi için web’deki çeşitli kaynakları sıyırır.

Ahrefs

E-ticaret SEO stratejinizi optimize etmek ve izlemek için Ahrefs’i de kullanabilirsiniz. Sitenize ve rakiplerinizin sitelerine geri bağlantılar bulmak için harika bir araçtır. Birisi rakibinizle bağlantı kurduysa, o kişiye e-posta göndererek ve bir ilişki kurarak kendi sitenize bir bağlantı alabilirsiniz. Kendi sitesine bağlantı vermeyi teklif edin, ardından ziyaretçilerin ilgilenebileceği yüksek kaliteli yayınlarınızdan birini önerin.

Screaming Frog

Screaming Frog , sitenizdeki bozuk bağlantılar, eksik meta açıklamalar ve yinelenen içerik gibi sorunları bulmak için çok kullanışlı bir SEO aracıdır. Bu sorunları tespit ettiğinizde, yönlendirmeler oluşturun veya eksik içerikleri ekleyin, böylece arama motorlarında tarafından cezalandırılmazsınız. Ücretsiz sürüm birçok kullanışlı araç sunar, ancak 500’den fazla URL uzantınız varsa lisanslı sürüme geçmek isteyebilirsiniz.

MOZ

MOZ , anahtar kelimeleri izlemek ve bulmak, bağlantı kurma fırsatları bulmak ve rakiplerin sayfalarını analiz etmek istediğinizde ideal araçtır. Ücretsiz ve ücretli sürümleri vardır, böylece e-ticaret SEO kampanyanızı beslemek için ne kadar güce ihtiyacınız olduğuna karar verebilirsiniz.

Neden SEO ile CRO’yu Birleştirmelisiniz?

Yukarıda kısaca CRO’ya değindim, ancak dönüşüm oranlarının SEO ile ne ilgisi var? Cevap, bir tüketicinin e-ticaret ürünlerinizi satın almak için geçmesi gereken iki aşama olmasıdır.

İnsanlar sitenizi (SEO) bulamazlarsa, tekliflerinizi dönüştüremezler. Benzer şekilde, dönüşümler için optimizasyon yapmadıysanız, dünyadaki tüm ziyaretçiler size satış getirmeyecektir.

SEO ile CRO’yu birleştirmek, dönüşümleri artırmanıza ve satış oluşturmanıza yardımcı olacak güçlü bir stratejiler seti sunar. E-ticaret giderek daha rekabetçi hale geldi, bu nedenle sitenize ve satış hunisi aracılığıyla daha fazla insanı çekmenin yollarına ihtiyacınız var.

Isı haritası, kaydırma haritası ve tıklama raporları ile sitenizi dikkatlice analiz ederek başlayın. Her sayfayı dönüşümler için optimize edebilmek için insanların sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğunu görüntüleyin. SEO için de optimize ettiğiniz sürece, tutarlı trafik oluşturabilir ve bunların daha yüksek bir yüzdesini dönüştürebilirsiniz.

Sonuç

Birçok e-ticaret sitesi sahipleri doğrudan doğruya dönüşümleri artırmayı hedefliyor. Bu doğru zihniyet, ancak yapmanız gereken bunun da ötesindedir.

Dönüşüm elde etmek için öncelikli olarak insanları sitenize çekmelisiniz. E-ticaret SEO ile başlamak sizi başarıya hazırlar.

E-ticaret SEO için kontrol listemize son olarak bir göz atalım:

  • Doğru anahtar kelimeleri seçin
  • Rakip araştırması yapın
  • Ana sayfa SEO’suna odaklanın
  • Site mimarinizi basitleştirin
  • Ürün sayfalarını optimize edin
  • Duyarlı(Responsive) tasarım kullanın
  • Sayfa yükleme hızını azaltın
  • Geri bağlantılar oluşturun

Bu adımları izlerseniz, e-ticaret siteniz arama motorlarında daha üst sıralarda yer alacak ve CRO(dönüşüm) çabalarınız için daha fazla potansiyel oluşturacaktır.

Yorum yapın