FAQ Schema Nedir Nasıl Yapılır?

Last Updated on 16 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

Bu rehberimde sizlere FAQ Schema nedir nasıl yapılır kapsamlı bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Rehberimde detaylı anlattığım yollarla siz de web sayfalarınıza sık sorulan sorular (FAQ) kısımları ekleyebileceksiniz.

FAQ Schema bir yapısal veri türü olduğu için size kısaca yapısal veri hakkında bilgi vermek istiyorum.

Google botları artık sadece web sitelerinizi taramıyor, onları gerçekten anlayıp anlamlandırmak istiyor. İster kişisel blog olsun, ister ürün sunan web sitelerinin sayfaları isterse hizmet sektörü sayfaları olsun sayfalar artık salt meta açıklamalarından ibaret değil.

Bahsettiğim tam olarak bu. Daha iyi anlatması açısından “how to make cookies” (kurabiye nasıl yapılır) sorgusunu üzerinden örnek veriyorum.

Yapısal Veri Örneği

Gördüğünüz gibi title ve meta açıklaması dışında tarifi verilen kurabiyenin yapılış süresi, kalori miktarı, kullanıcı oyları gibi bilgileri de içeriyor.

FAQ Schema Nedir Nasıl Yapılır?

Uygulama kısmında geçmeden önce konunun tam kavranması adına yapısal veri ve FAQ schema hakkında bilmeniz gerekenleri öncelikli olarak bu bölümde anlatıyorum.

Yapısal Veri Nedir?

Yapısal veri, arama motorlarının anlayacağı şekilde yazılan, belirli biçimleri olan kod bütünleridir. Arama motorları kodu okur ve arama sonuçlarını çok daha zengin bir şekilde görüntülemek için kullanır. Bu kod parçasını web sitenize kolayca ekleyebilirsiniz.

İşte ben size bu rehberimde bu türlerden FAQ Schema nedir nasıl yapılır bunu anlatmaya çalışacağım.

Konuyla ilgili Google’ın Türkçe kaynağını da şöyle bırakıyorum. Diğer yapısal veri türleri ile ilgili bilgilere de erişebilirsiniz.

Bakınız: https://developers.google.com/search/docs/data-types/article

Ayrıca bakınız: https://schema.org/

FAQ Schema Nedir?

FAQ Schema, gerekli verileri sağlayarak, Google arama motoru sonuç sayfalarında sayfalarınızdaki sık sorulan sorular ve bunların cevaplarının kolayca görünmesine yardımcı olan yapısal veri türüdür.

8 Mayıs 2019’da Google, arama motoru sonuç sayfalarında FAQ Schema yapısal veri ile işaretlenmiş sık sorulan sorular bölümlerinin de gösterileceğini açıklamıştı.

Siz de bu kod bütünlerini sayfalarınıza ekleyerek aşağıdaki görüntüyü elde etmeniz mümkündür.

FAQ Schema Nedir Nasıl Yapılır
FAQ Schema Nedir Nasıl Yapılır? Örnek FAQ Schema

FAQ Schema Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sayfanızdaki FAQ Schema işaretlemesinin arama motoru sonuç sayfalarında görünmesi için öncelikle Google yönergelerine tam uyum sağlaması gerekir.

Google aşağıdaki ön koşulları istemektedir.

Google FAQ Yönergeleri
FAQ Schema Nedir Nasıl Yapılır? – Google FAQ Yönergeleri

Bunları ek olarak FAQ schema içeriği reklam olarak kullanılamaz.

Ayrıca web sitenizde tekrarlanan sık sorulan varsa her sayfada ayrı ayrı veri işaretleme yapmamalısınız.

Yönergelerle ilgili diğer detaylara bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Bir başka bilinmesi gereken konu da FAQ schema işaretlemenin doğrudan sıralama almanızda olumlu bir katkıda bulunmamasıdır. Yapısal verilerin bu anlamda olumlu katkısı sonuç sayfalarında sayfanızın ilk 5 sırada yer almaya başladığı zaman olacaktır.

Bu olumlu katkı, arama sonuç sayfasında kapladığınız alanın artmasıyla olacaktır.

Bu katkı size tıklanma oranınızın artmasına neden olabileceği gibi azalmasına da neden olabilir. Bu bağlamda sık sorulan soruların hazırlanması da önem kazanıyor.

Ziyaretçilerin en çok merak edip cevap aradığı soruların cevabını sık sorulan sorular içinde verirseniz bu tıklanma oranınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Ziyaretçilerin bağlantımızı tıklayıp içeriğimize gitmesini isteriz değil mi?

FAQ Schema Nasıl Kullanılmadır?

  • Yorumlara ya da e-mailinize sürekli olarak gelen sorulardan, en çok sorulanları seçip cevaplandırmak için kullanılabilir.
  • Dönüşüm sağlamak adına kullanabilirsiniz. Ürün ya da hizmet sayfalarınızın alt kısmına ekleyeceğiniz soruların cevaplarından ilgili ürün veya hizmet sayfalarına yönlendirme sağlayabilirsiniz.
  • Yine ürün ya da hizmetlerinizin üstünde şüphe uyandıracak tarzda soruları cevaplandırarak şeffaflık sağlayabilirsiniz.

FAQ Schema Nasıl Eklenir?

Bu bölümde web sitelerinize ve ayrıca WordPress platformlarındaki sitelerinize FAQ Schema nasıl entegre edilir bundan bahsedeceğim.

FAQ Schema yapısal veri işaretlemesi Google’ın önerdiği JSON-LD kod bütünleri ile yapılır.

Peki bu JSON-LD kodu nedir?

JSON-LD, JSON metin biçimini kullanarak bağlı verileri aktarmanın bir yoludur. JSON-LD formatı, World Wide Web konsorsiyumu (W3C) tarafından geliştirilmiştir. JSON metin biçimini kullanmak, insanların JSON-LD yardımıyla işaretlenmiş belgeleri kolayca okumasına ve yazmasına olanak tanır.

Örnek JSON-LD kod bütünü.

<html>
  <head>
    <title>Example Site - Frequently Asked Questions(FAQ)</title>
    <script type="application/ld+json">
    {
      "@context": "https://schema.org",
      "@type": "FAQPage",
      "mainEntity": [{
        "@type": "Question",
        "name": "What is the return policy?",
        "acceptedAnswer": {
          "@type": "Answer",
          "text": "Most unopened items in new condition and returned within <strong>90 days</strong> will receive a refund or exchange. Some items have a modified return policy noted on the receipt or packing slip. Items that are opened or damaged or do not have a receipt may be denied a refund or exchange. Items purchased online or in-store may be returned to any store.<br /><p>Online purchases may be returned via a major parcel carrier. <a href=http://example.com/returns> Click here </a> to initiate a return.</p>"
        }
      }, {
        "@type": "Question",
        "name": "How long does it take to process a refund?",
        "acceptedAnswer": {
          "@type": "Answer",
          "text": "We will reimburse you for returned items in the same way you paid for them. For example, any amounts deducted from a gift card will be credited back to a gift card. For returns by mail, once we receive your return, we will process it within 4–5 business days. It may take up to 7 days after we process the return to reflect in your account, depending on your financial institution's processing time."
        }
      }, {
        "@type": "Question",
        "name": "What is the policy for late/non-delivery of items ordered online?",
        "acceptedAnswer": {
          "@type": "Answer",
          "text": "Our local teams work diligently to make sure that your order arrives on time, within our normaldelivery hours of 9AM to 8PM in the recipient's time zone. During  busy holiday periods like Christmas, Valentine's and Mother's Day, we may extend our delivery hours before 9AM and after 8PM to ensure that all gifts are delivered on time. If for any reason your gift does not arrive on time, our dedicated Customer Service agents will do everything they can to help successfully resolve your issue. <br/> <p><a href=https://example.com/orders/>Click here</a> to complete the form with your order-related question(s).</p>"
        }
      }, {
        "@type": "Question",
        "name": "When will my credit card be charged?",
        "acceptedAnswer": {
          "@type": "Answer",
          "text": "We'll attempt to securely charge your credit card at the point of purchase online. If there's a problem, you'll be notified on the spot and prompted to use another card. Once we receive verification of sufficient funds, your payment will be completed and transferred securely to us. Your account will be charged in 24 to 48 hours."
        }
      }, {
        "@type": "Question",
        "name": "Will I be charged sales tax for online orders?",
        "acceptedAnswer": {
          "@type": "Answer",
          "text":"Local and State sales tax will be collected if your recipient's mailing address is in: <ul><li>Arizona</li><li>California</li><li>Colorado</li></ul>"}
        }]
    }
    </script>
  </head>
  <body>
  </body>
</html>

Kaynak: https://developers.google.com/search/docs/data-types/faqpage

Web Sitesine FAQ Schema Nasıl Eklenir?

Bu yöntemde web sitelerine FAQ Schema eklemek için yukarıda örneğini verdiğim JSON-LD kod bütünü gibi bir kodu sayfanıza eklemeniz gerekecektir.

  • JSON-LD Schema Generator aracına gidin.
  • İlgili soru cevap alanlarını sayfanızdaki soru cevaplara karşılık gelecek şekilde doldurun.
  • Oluşturduğunuz kodu kopyalayıp <body> etiketinin içinde istediğiniz bir yere yapıştırın.

Oluşturduğunuz kodun doğrulamasını da https://search.google.com/test/rich-results Google’ın yapısal veri test aracından yapabilirsiniz.

google zengin sonuçlar testi

Doğrulamayı URL ya da oluşturduğunuz kod üzerinden test edebilirsiniz.

Google Tag Manager İle FAQ Schema Nasıl Eklenir?

Bu tip kodları bir yazılımcıya ekletmekte ya da web site yönetim paneline erişmekte güçlük çekiyorsanız Google Tag Manager bu konuda size harika destek sunabilir.

Şanslısınız ki bloğumda daha önceden yayınladığım Google Tag Manager ile yapısal veri işaretleme içeriğime bakarak siz de bu kodları rahatlıkla sayfalarınıza entegre edebilirsiniz.

WordPress’de FAQ Schema Nasıl Eklenir?

WordPress eklentileri her zaman olduğu gibi yapısal veri eklemede de oldukça pratik çözümler getiriyor.

WordPress kütüphanesinde birden fazla eklenti bulunuyor. Ben size kendi bloğumda da kullandığım Schema&Structed Data For WP eklentisi ile nasıl yapıldığını anlatacağım.

Yazı editörünün mutlaka Gutenberg olmasını öneriyorum. Çünkü eklentinin Gutenberg uyumlu block yapısı bulunuyor. Bu block seçildiği zaman direk olarak soru cevap bölümleri açılıyor.

Schema&Structed Data For WP
FAQ Schema Nedir Nasıl Yapılır – Rank Math FAQ Schema

Sizin tek yapmanız gereken açılan bölümlere soru ve cevaplarınızı ekleyip yazınızı güncellemek olacaktır.

Eklentinin ücretsiz sürümünde Review, Course, Event, Job ve How to schema işaretlemelerini de yapabilirsiniz.

FAQ Schema Eklemenin Faydaları Nelerdir?

Web sitenizde FAQ yapısal veri eklemek, arama motoru sonuç sayfalarında ek yer kapladığı ve kullanıcılara bir etkileşim fırsatı sağladığı için web sitenizin genel görünürlüğünü artırmaya yardımcı olduğundan faydalıdır.

FAQ Schema kullanmanın faydaları
FAQ Schema Nedir Nasıl Yapılır – FAQ Schema Kullanmanın Faydaları

Artan görünürlüğü kullanarak iç linkleme ile etkileşimi daha da arttırabilirsiniz.

Sesli aramalar için uygunluk sağlar.

FAQ yapısal veri işaretlemesini kullanmak, sitenizi Google Asistan’daki sesli aramaya da uygun hale getirebilir. Bu, potansiyel olarak sitenizin, soru sormak için sesli arama kullanan kişiler için yanıt kaynağı olmasına yardımcı olabilir.

Artan görünürlük iç linkleme olanağını arttıracağı gibi arama motoru sayfasında kaplayacağı alan ile de tıklama oranlarınıza olumlu katkı yapacaktır.

Tabi ki burada yine en önemli bilgilerin içeriğin içinde tutmanızı, ziyaretçinin SSS kısımlarına tıklayıp sayfanızı ziyaret etmeden gitmesini engellemelisiniz.

Sonuç

FAQ schema nedir nasıl yapılır rehberimdeki bilgilerle siz de artık sayfalarınızı zenginleştirebilirsiniz.

SEO’nun artık içeriği oluşturmak H1 ekleyip, title ve meta description yazmaktan ibaret olmadığını daha önce de söylemiştim. Bu ve bunun benzeri işaretlemeleri öğrenmek ve doğru zamanda kullanmak performansınıza çok olumlu katkılar sağlayacaktır.

Sizin de web sitelerinizde kullandığınız yapısal veri işaretlemeleri varsa yorumlar kısmında benimle paylaşmanızı rica ediyorum. Başka hangi yapısal veri işaretlemesi hakkında rehber istersiniz? Ayrıca bunu da belirtirseniz çok memnun olurum.

“FAQ Schema Nedir Nasıl Yapılır?” üzerine 3 yorum

  1. Hocam selamlar. Yazınız gerçekten özenilerek büyük bir emekle yazılmış. Yazı ve bilgilendirmeler için çok teşekkürler. Bir sorum olacak. Siteye gelen trafiği cpanel awstats’tan bakmak doğru mu?

    Cevapla
    • merhabalar. çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. açıkçası sadece hitinizi ölçmek, hangi saatlerde yoğun oluyor siteniz, hangi ülkelerden ziyaretçi geliyor gibi bilgiler için kullanılabilir. Aslında cpnaldeki log kayıtları daha değerlidir. Screamingfrog ile o log kayıtları ile müthiş analizler yapılabiliyor. Yakın zamanda bloğumda olacak:)

      Cevapla

Yorum yapın