Google Search Console Kapsam Raporu: Sorunlar ve Çözümleri

Last Updated on 16 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

Google Search Console kapsam raporu, sitenizin tarama ve dizine ekleme süreciyle ilgili daha teknik ayrıntılar hakkında geri bildirim sağlar. Çok sayıda URL içeren sitelerde çok daha önemli ve düzenli periyotlarda kontrol edilmesi gereken bir rapordur.

Bu raporda sunulan bilgiler 4 kategoride toplanmıştır.

  • Geçerli URL’ler
  • Uyarılarla geçerli URL’ler
  • Hatalar
  • Hariç tutulan URL’ler

Her durum, Google’ın sitenizde bulduğu belirli sorunlara odaklanan sorun türlerini içerir.

Bildiğiniz gibi, Google Search Console her SEO uzmanının en önemli SEO araçlarından biridir.

Diğer şeylerin yanı sıra, Google Search Console organik performansınızı ve sitenizi tararken ve dizine eklerken nasıl performans gösterdiğini rapor eder. Ayrıca bu makalenin tamamının konusu olan dizin kapsam raporunu da ihtiva eder.

Bu makaleyi okuduktan sonra, SEO performansınızı iyileştirmek için Google Search Console kapsam raporundan nasıl yararlanacağınız konusunda sağlam bir kavrayışa sahip olacaksınız.

keşfedilme, taranma, indekslenme durumları

Derinlemesine incelemeden önce, keşfetme, tarama, dizine ekleme ve sıralama ile ilgili sizlere kısa bilgiler vermeliyim. Böylelikle bu temel konuları anlayarak daha sağlam bir temelde ayrıntıları anlamlandırmış olacaksınız.

Keşfetme(Discovering): Bir URL’yi taramak için, arama motorlarının önce onu keşfetmesi gerekir. Bunu yapabilecekleri çeşitli yollar vardır, örneğin: diğer sayfalardaki (hem site içindeki hem de site dışındaki) bağlantıları takip etme ve XML site haritalarını işleme. Keşfedilen URL’ler daha sonra tarama için sıraya alınır.

Tarama(Crawling): Tarama aşamasında, arama motorları URL’ler ister ve onlardan bilgi toplar. Bir URL alındıktan sonra, dizine ekleme sürecini yürüten dizin oluşturucuya teslim edilir.

İndeksleme(İndexing): İndeksleme sırasında, arama motorları tarama aşaması tarafından üretilen bilgileri anlamaya çalışır. Bir şekilde basitçe ifade etmek gerekirse, bir URL’nin dizine eklenmesi sırasında sorgular için yetki ve alaka düzeyi belirlenir.

URL’ler dizine eklendiğinde, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) görünebilirler.

Bu, sayfalarınızın yalnızca son aşama olan indekslemeden başarılı bir şekilde geçmesi durumunda sayfalarınızın SERP’lerde görünebileceği anlamına gelir.

Google Search Console Kapsam Raporu Nedir?

Google sitenizi tararken ve dizine eklerken, sonuçları izler ve bunları Google Search Console’un Dizin Kapsamı raporunda rapor eder.

Temel olarak, sitenizin tarama ve dizine ekleme süreciyle ilgili daha teknik ayrıntılarla ilgili geri bildirimdir. Acil bir sorun tespit etmeleri durumunda bildirim gönderirler.

Geri bildirimler dört durumda kategorize edilir.

  • Geçerli
  • Uyarılarla geçerli
  • Hariç tutuldu
  • Hata
Google Search Console Kapsam Raporu

Dizin Kapsam Raporunu Ne Zaman Kullanmalısınız?

Google, sitenizde 500’den az sayfa varsa, dizin kapsamı raporunu kullanmanız gerekmediğini söylüyor. Bunun gibi siteler için site:xxxx.com gibi operatörlerini kullanmanızı öneriyorlar.

Google’dan gelen organik trafik işletmeniz için önemliyse, dizin kapsamı raporunu kullanmanız gerekir, çünkü ayrıntılı bilgi sağlar ve dizin oluşturma sorunlarını ayıklamak için site: operatörünü kullanmaktan çok daha güvenilirdir.

Tabiki 400 sayfanız var ve bu sayfalarda sorun oluşup hatalar alıyorsanız her durumda bunu önemsemeli ve gerekli aksiyonları almanız çalışmalarınızın güvenliği için daha doğru bir yol olacaktır.

Dizin Kapsamı Raporu Detaylı Anlatım

google search console kapsam raporu

Yukarıdaki ekran görüntüsü, birçok ilginç teknik zorluğun olduğu oldukça büyük bir siteden alınmıştır.

Aşağıdaki adımları izleyerek kendi dizin kapsamı raporunuzu bulun:

  • Google Search Console’da oturum açın.
  • İlgili mülk seçin.
  • Sol gezinme çubuğunda dizin altında Kapsam’ı tıklayın.

Dizin kapsamı raporu dört durum kategorisini birbirinden ayırır:

  • Geçerli: dizine alınmış sayfalar.
  • Uyarılarla geçerli: dizine eklenmiş ancak bakmak isteyebileceğiniz bazı sorunları içeren sayfalar.
  • Hariç tutulan: Arama motorları, onları dizine eklememeleri gereken net sinyaller aldığı için dizine eklenmeyen sayfalar.
  • Hata: Herhangi bir hata nedenle dizine eklenemeyen sayfalar.

Her durum bir veya daha fazla türden oluşur. Aşağıda, her bir türün ne anlama geldiğini, işlem gerekip gerekmediğini ve gerekliyse ne yapılacağını açıklayacağım.

Geçerli URL’ler

Yukarıda belirtildiği gibi, “geçerli URL’ler” dizine eklenen sayfalardır. Aşağıdaki iki tür “Geçerli” durumuna girer:

  • Gönderildi ve dizine eklendi.
  • Dizine eklendi, site haritasında gönderilmedi.

Gönderildi ve Dizine Eklendi

Bu URL’ler bir XML site haritası aracılığıyla gönderildi ve ardından dizine eklendi.

İşlem gerekli mi: Hayır

Dizine Eklendi, Site Haritasında Gönderilmedi

Bu URL’ler bir XML site haritası aracılığıyla gönderilmedi, ancak Google yine de buldu ve dizine ekledi.

Yapılacak işlem: Bu URL’lerin dizine eklenmesi gerekip gerekmediğini doğrulayın ve gerekiyorsa bunları XML site haritanıza ekleyin. Değilse, noindex yönergesini uyguladığınızdan emin olun ve isteğe bağlı olarak, tarama bütçesi sorunlarına neden olabileceklerse, bunları robots.txt dosyanızda hariç tutun.

Robots.txt dosyası ile ilgili kapsamlı rehberime de göz atmanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Profesyonel İpucu:

Bir XML site haritanız varsa, ancak bunu Google Arama Konsoluna göndermediyseniz, tüm URL’ler şu türle rapor edilir: “Dizine eklendi, site haritasında gönderilmedi” – bu biraz kafa karıştırıcıdır. XML site haritasını büyük siteler için daha küçük olanlara bölmek mantıklıdır (10.000’den fazla sayfa gibi), çünkü bu, bölüm veya içerik türü başına herhangi bir dizine eklenebilirlik sorunu hakkında hızlı bir şekilde fikir edinmenize yardımcı olur.

Uyarı İçeren Geçerli URL’ler

“Uyarılarla geçerli” durumu yalnızca iki tür içerir.

  • “Robots.txt tarafından engellenmesine rağmen dizine eklendi”
  • “İçerik olmadan dizine eklendi”

Robots.txt Tarafından Engellenmesine Rağmen Dizine Eklendi

Google bu URL’leri dizine ekledi ancak robots.txt dosyanız tarafından engellendi. Normalde, Google bu URL’leri dizine eklemeyecekti, ancak görünüşe göre bu URL’lere giden bağlantılar buldular ve bu nedenle devam edip yine de dizine eklediler.

Lütfen bu genel bakışın, Ocak 2021’den beri XML site haritaları aracılığıyla gönderilen URL’leri de içerdiğini unutmayın. İlgili kaynak: https://developers.google.com/search/blog/2021/01/index-coverage-data-improvements

Yapılması gereken işlem: Bu URL’leri inceleyin, robots.txt dosyanızı güncelleyin ve muhtemel robots noindex yönergelerini uygulayın.

İçerik Olmadan Dizine Eklendi

Google bu URL’leri dizine ekledi, ancak Google bunlarda herhangi bir içerik bulamadı. Bunun olası nedenleri şunlar olabilir:

  • Gizleme (Cloaking)
  • Google sayfadan 403 HTTP yanıt kodu almış ya da engellenmiş olabileceği için içerik olmadan dizine eklemiş olabilir.
  • İçerik, Google’ın dizine eklemediği bir biçimde hazırlanmış olabilir.
  • Boş bir sayfa yayınlanmış olabilir.


Gerekli işlem: Gerçekten içerik içerip içermediklerini tekrar kontrol etmek için bu URL’leri inceleyin. Google’ın bu URL’leri talep ederken ne göreceğini belirlemek için hem tarayıcınızı hem de Google Arama Konsolunun URL inceleme aracını kullanın. Her şey yolunda görünüyorsa, yeniden dizin oluşturmayı isteyin.

Hariç Tutulan URL’ler

“Hariç Tutuldu” durumu aşağıdaki türleri içerir:

  1. Uygun kanonik etikete sahip alternatif sayfa
  2. Sayfa kaldırma aracı tarafından engellendi
  3. Robots.txt tarafından engellendi
  4. Erişim yasaklandığı için engellendi (403)
  5. Diğer 4xx sorunu nedeniyle engellendi
  6. Yetkisiz istek nedeniyle engellendi (401)
  7. Tarama anormalliği
  8. Tarandı – şu anda dizine eklenmemiş
  9. Keşfedildi – şu anda dizine eklenmemiş
  10. Kanonikali olmayan yinelenen sayfalar
  11. Kopya fakat Google’ın farklı kanonikal seçtiği sayfalar
  12. Yinelenen kanonikali olmayan sayfalar
  13. “Noindex” etiketi tarafından hariç tutuldu
  14. Bulunamadı (404)
  15. Yasal şikayet nedeniyle sayfa kaldırıldı
  16. Yönlendirmeli sayfa
  17. Soft 404

Uygun Kanonik Etikete Sahip Alternatif Sayfa

Bu URL’ler, diğer URL’lerin kopyalarıdır ve URL’nin tercih edilen sürümüne uygun şekilde kanonikleştirilmiştir.

Yapılacak işlem: Bu durum için alınması gereken herhangi bir aksiyon yoktur. Örneğin bir ürün sayfasının oluşan kopya URL’i kanonikleşmiş ve asıl ürün sayfasını göstermiştir. Bu durumda yapılacak bir şey yoktur. Olması gereken bir durum sözkonusudur.

Sayfa Kaldırma Aracı Tarafından Engellendi

Bu URL’ler, bir URL kaldırma isteği nedeniyle şu anda Google’ın arama sonuçlarında gösterilmiyor. URL’ler bu şekilde gizlendiğinde, 180 gün boyunca Google’ın arama sonuçlarından gizlenirler. Bu sürenin ardından Google, bu URL’leri tekrar gün yüzüne çıkarabilir.

URL kaldırma isteği özelliği, yalnızca URL’leri gizlemek için hızlı ve geçici bir önlem olarak kullanılmalıdır. Bu URL’lerin tekrar açılmasını gerçekten önlemek için her zaman ek önlemler almanızı öneririz.

Yapılacak işlem: Google’a robots noindex yönergesi aracılığıyla bu URL’leri dizine eklememeleri gerektiğine dair net bir sinyal gönderin ve bu URL’lerin 180 gün sona ermeden yeniden tarandığından emin olun.

Robots.txt Tarafından Engellendi

Bu URL’ler, sitenin robots.txt dosyası nedeniyle engellenmiş ve Google tarafından dizine eklenmemiştir. Bu, Google’ın bu URL’leri dizine eklemeyi garanti edecek kadar güçlü sinyaller bulamadığı anlamına gelir. Olsaydı, URL’ler “Robots.txt tarafından engellenmesine rağmen Dizine Eklendi” altında listelenirdi.

Yapılması gereken işlem: Bu genel bakışta listelenenlerin arasında önemli URL’lerin bulunmadığından emin olun.

Erişim Yasaklandığı İçin Engellendi (403)

Google’ın bu URL’lere erişmesine izin verilmedi ve bir 403 HTTP yanıt kodu aldı.

Yapılması gereken işlem: Google’ın (ve diğer arama motorlarının) sıralamak istediğiniz URL’lere sınırsız erişime sahip olduğundan emin olun. Sıralamak istemediğiniz URL’ler bu sorun türü altında listeleniyorsa, en iyisi noindex direktifini (HTML kaynağında veya HTTP başlığında) uygulamaktır.

Diğer 4xx Sorunu Nedeniyle Engellendi

Google, 401, 403 ve 404 dışında 4xx yanıt kodları aldıkları için bu URL’lere erişememiş olabilir. Bu, örneğin hatalı biçimlendirilmiş URL’lerde olabilir, bunlar bazen 400 yanıt kodunu döndürür.

Yapılması gereken işlem: Bu davranışı tekrarlayıp tekrarlamayacağını görmek için URL inceleme aracını kullanarak bu URL’leri tekrar göndermeyi deneyin. Bu URL’ler sizin için önemliyse, neler olduğunu araştırın, sorunu düzeltin ve URL’leri XML site haritanıza ekleyin. Bu URL’lerle sıralama yapmak istemiyorsanız, onlara yapılan tüm referansları kaldırdığınızdan emin olun.

Yetkisiz İstek Nedeniyle Engellendi (401)

Bu URL’lere Google tarafından erişilemez çünkü istendikten sonra Google 401 HTTP yanıtı alır, yani URL’lere erişim yetkisi yoktur yanıtını alır. Bunu tipik olarak, HTTP kimlik doğrulaması kullanılarak dış dünya tarafından erişilemez hale getirilen hazırlık ortamları için görürsünüz.

Yapılması gereken işlem: Bu genel bakışta listelenenlerin arasında önemli URL’lerin bulunmadığından emin olun. Varsa, nedenini araştırmanız gerekir, çünkü bu ciddi bir SEO sorunu olur. Hazırlama ortamınız listeleniyorsa, Google’ın bunu nasıl bulduğunu araştırın ve tüm referansları kaldırın. Unutmayın, hem iç hem de dış bağlantılar bunun nedeni olabilir. Arama motorları bunları bulabilirse, ziyaretçiler de bulabilir.

Tarama Anormalliği

Bu URL’ler, istekte bulunurken Google bir “tarama anormalliği” ile karşılaştığı için dizine eklenemez. Tarama anormallikleri, Dizin Kapsamı raporunda kendi türleriyle listelenmeyen 4xx ve 5xx aralığında yanıt kodları aldıkları anlamına gelebilir.

tarama anormalliği

Yapılması gereken işlem: Sorunun tekrarlayıp tekrarlanmadığını görmek için URL denetleme aracını kullanarak bazı URL’leri getirmeyi deneyin. Yapabiliyorsanız neler olduğunu araştırın. Herhangi bir sorun bulamazsanız ve her şey yolunda giderse, geçici bir sorun olabileceğinden bu URL’leri kontrol altında tutun.

Tarandı – Şu Anda Dizine Eklenmemiş

Bu URL’ler Google tarafından taranmış, ancak henüz dizine eklenmemiş durumda olan URL’lerdir. Bir URL’nin bu türe sahip olmasının olası nedenleri şunlardır.

  • URL yakın zamanda tarandı ve hala dizine eklenmek üzeredir.
  • Google URL’yi biliyor, ancak onu dizine ekleyecek kadar önemli bulmamıştır. Örneğin, çok az dahili bağlantıya, yinelenen içeriğe veya zayıf içeriğe sahip olduğu için Google bir sayfayı dizine almayabilir.
tarandı şu anda dizine eklenmedi

Yapılması gereken işlem: Bu genel bakışta olanlar arasında önemli URL’lerin olmadığından emin olun. Önemli URL’ler bulursanız, ne zaman tarandıklarını kontrol edin. Çok yeniyse ve bu URL’nin dizine eklenmek için yeterli dahili bağlantıya sahip olduğunu biliyorsanız, büyük olasılıkla yakında dizine eklenecektir.

Keşfedildi – Şu Anda Dizine Eklenmemiş

Bu URL’ler Google tarafından bulunmuş, ancak henüz taranmamış ve bu nedenle dizine eklenmemiş anlamına gelir. Google bunları bilir ve tarama için sıraya alınırlar. Bunun nedeni, Google’ın bu URL’leri talep etmiş olması ve sitenin aşırı yüklenmesi nedeniyle başarılı olamamış olması veya henüz onları taramamış olmaları olabilir.

Keşfedildi - Şu Anda Dizine Eklenmemiş

Yapılması gereken işlem: Zaman içinde bu tip URL’leri kontrol edin. URL sayısı artarsa, tarama bütçesi sorunları yaşıyor olabilirsiniz: Siteniz, Google’ın harcamak istediğinden daha fazla ilgi istiyordur. Bunun nedeni, sitenizin yeterli yetkiye sahip olmaması veya çok yavaş olması veya çoğu zaman kullanılamaması olabilir.

Kanonikali Olmayan Yinelenen Sayfalar

Bu URL’ler Google’a göre kopyalanmıştır. URL’nin tercih edilen sürümüne göre kanonikleşmemiştir ve Google, bu URL’lerin tercih edilen sürümler olmadığını düşünüyor. Bu nedenle Google, bu URL’leri dizinlerinden çıkarmaya karar vermiştir.

Çoğu zaman, bu URL’ler arasında diğer PDF’lerin %100 kopyası olan PDF dosyaları bulacaksınız.

Yapılması gereken işlem: URL’lerin tercih edilen sürümlerine, örneğin bir ürün ayrıntı sayfası gibi standart URL’ler ekleyin. Bu URL’lerin hiç dizine eklenmemesi gerekiyorsa, noindex yönergesini meta robots etiketi veya X-Robots-Tag HTTP Header aracılığıyla uyguladığınızdan emin olun. URL denetleme aracını kullanırken, Google size URL’nin kanonikal sürümünü bile gösterebilir.

Kopya fakat Google’ın Farklı Kanonikal Seçtiği Sayfalar

Google bu URL’leri kendi başına bulmuştur ve bunların yinelenmiş olduğunu düşünüyordur. Bunları tercih ettiğiniz URL’ye göre standartlaştırmış olsanız bile, Google bunu görmezden gelmeyi ve farklı bir kanonik uygulamayı seçer.

Google’ın, oldukça benzer sayfalara ve zayıf içeriğe sahip çok dilli sitelerde farklı standartlar seçtiğini sıklıkla fark edeceksiniz.

Yapılması gereken işlem: Google’ın hangi URL’yi tercih edilen URL olarak seçtiğini öğrenmek ve bunun daha mantıklı olup olmadığını görmek için URL inceleme aracını kullanın. Örneğin, Google daha fazla bağlantı ve / veya daha fazla içeriğe sahip olduğu için farklı bir kanonik URL seçmiş olabilir.

Yinelenen, Kanonikali Olmayan Sayfalar

Bu URL’leri bir XML site haritası aracılığıyla gönderdiniz, ancak kanonik bir URL kümeleri yok. Google, bu URL’leri diğer URL’lerin kopyaları olarak kabul eder ve bu nedenle, bu URL’leri Google’ın seçtiği kanonik URL’lerle standartlaştırmayı tercih etmiştir.

Lütfen bu türün Duplicate türüne çok benzediğini unutmayın; Google, kullanıcıdan farklı bir standart sayfa seçmiştir, ancak iki yönden farklıdır:

  • Açıkça Google’ın bu sayfaları dizine eklemesini istediniz.
  • Standart URL tanımlamadınız.

Yapılması gereken işlem: URL’nin tercih edilen sürümüne işaret eden uygun standart URL’ler ekleyin.

Profesyonel İpucu:

Web sitesi taşımaları gerçekleştirirken, taşıma sürecini hızlandırmak için eski URL’leri içeren XML site haritasının kullanılabilir durumda tutulması yaygın bir uygulamadır. Yönlendirilen URL’ler site haritasında duplicate, submitted URL note selected as canonical türü altında listelenirler. Site haritasını kaldırdığınız bu URL’ler Page with redirect türüne geçiş yaparlar.

“Noindex” Etiketi Tarafından Hariç Tutuldu

Bu URL’ler, noindex yönergesi (HTML kaynağında veya HTTP başlığında) nedeniyle Google tarafından dizine eklenmemiş URL’lerdir.

Yapılması gereken işlem: Bu genel bakışta listelenenler arasında önemli URL’lerin olmadığından emin olun. Önemli URL’ler bulursanız, noindex yönergesini kaldırın ve dizine ekleme isteğinde bulunmak için URL inceleme aracını kullanın. Bu noindex’li sayfaların herkese açık olmasını istemediğiniz için, bu sayfalara işaret eden herhangi bir dahili bağlantı olup olmadığını iki kez kontrol edin.

Sayfaları erişilemez hale getirmek istiyorsanız, bunu yapmanın en iyi yolunun HTTP kimlik doğrulamasını uygulamak olduğunu lütfen unutmayın.

Bulunamadı (404)

Bu URL’ler bir XML site haritasına dahil edilmeyen, ancak Google’ın bunları bir şekilde bulduğu ve 404 HTTP durum kodu döndürdüğü için dizine ekleyemediği URL’lerdir. Google’ın bu URL’leri başka siteler aracılığıyla bulması veya bu URL’lerin geçmişte var olması muhtemeldir.

Yapılması gereken işlem: Bu genel bakışta listelenenler arasında önemli URL’lerin olmadığından emin olun. Önemli URL’ler bulursanız, bu URL’lerdeki içeriğini geri yükleyin veya URL’yi en alakalı alternatife 301 yönlendirin. Alaka düzeyi yüksek bir alternatife yönlendirme yapmazsanız, bu URL büyük olasılıkla soft 404 olarak görünecektir.

Yasal Şikayet Nedeniyle Sayfa Kaldırıldı

Bu URL’ler, yasal bir şikayet nedeniyle Google’ın dizininden kaldırılmıştır.

Yapmanız gereken işlem: Kötü niyetli biri URL’lerinizin Google’ın dizininden kaldırılmasını istemiş olabileceğinden, bu genel bakışta listelenen her URL’den haberdar olduğunuzdan emin olun.

Yönlendirmeli Sayfalar

Bu URL’ler yeniden yönlendiriyor ve bu nedenle Google tarafından dizine eklenmiyor.

Yapılması gereken işlem: Bu durumda yapmanız gereken bir işlem bulunmamaktadır.

Profesyonel İpucu:

Bir web sitesi geçişine dahil olduğunuzda, yeniden yönlendirme sayfalarına ilişkin bu genel bakış, bir yönlendirme planı oluştururken kullanışlı olur.

Soft 404

Bu URL’ler soft 404 yanıtları olarak kabul edilir, yani URL’ler bir 404 HTTP durum kodu döndürmez, ancak içerik, örneğin “Sayfa bulunamıyor” mesajı göstererek bunun aslında bir 404 sayfası olduğu izlenimini verir. Alternatif olarak, bu hatalar Google tarafından yeterince alakalı olmadığı düşünülen sayfalara yönlendiren yönlendirmelerin sonucu olabilir. Örneğin, kategori sayfalarına ve hatta ana sayfaya yönlendirilmiş bir ürün ayrıntı sayfasını buna örnek olarak gösterebiliriz.

Yapılması gereken işlem: Bu URL’ler gerçek 404 ise, uygun bir 404 HTTP durum kodu döndürdüklerinden emin olun. Hiç 404 değilse, içeriğin bunu yansıttığından emin olun.

Hatalı URL’ler

“Hata” durumu aşağıdaki türleri içerir:

  1. Yönlendirme hatası
  2. Sunucu hatası (5xx)
  3. Robots.txt tarafından engellenen URL
  4. Diğer 4xx sorunu nedeniyle engellenen URL
  5. Tarama Sorunu
  6. “Noindex” işaretli URL
  7. Gönderilen URL bulunamadı (404)
  8. Soft 404 gibi görünen URL
  9. Gönderilen URL’in 403 Yanıt Kodu Vermesi
  10. Gönderilen URL’in 401 Yanıt Kodu Vermesi

Yönlendirme Hatası

Bu yeniden yönlendirilen URL’ler, Google’ın yönlendirme hatalarıyla karşılaştığı için tarayamadığı URL’lerdir. Aşağıda, Google’ın karşılaşmış olabileceği olası sorunların bazı örnekleri verilmiştir:

  • Yönlendirme döngüleri.
  • Çok uzun yönlendirme zincirleri (Google, tarama girişimi başına beş yeniden yönlendirmeyi izler)
  • Çok uzun bir URL’ye yönlendirdin.
Yönlendirme döngüleri

Yapılması gereken işlem: Bu yönlendirmelerde neler olup bittiğini araştırın ve düzeltin. HTTP durum kodları ve hataları ile ilgili çözüm yolları için şu kaynaktan destek alabilirsiniz. https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-troubleshoot-common-http-error-codes

Sunucu Hatası (5xx)

Bu URL’ler Google’a bir 5xx hatası döndürerek Google’ın bu sayfayı taramasını durduğu sinyalini verir.

Yapılması gereken işlem: URL’nin neden 5xx hatası döndürdüğünü araştırın ve düzeltin. Çoğu zaman, bu 5xx hatalarının yalnızca sunucunun çok meşgul olması nedeniyle geçici olduğunu görürsünüz. İstekleri yapan kullanıcı aracısının hangi HTTP durum kodunun döndürüleceğini etkileyebileceğini unutmayın, bu nedenle Googlebot’un kullanıcı aracısını kullandığınızdan emin olun.

Robots.txt Tarafından Engellenen URL

Bu URL’leri bir XML site haritası aracılığıyla gönderdiniz, ancak Google robots.txt dosyası aracılığıyla engellendiği için dizine eklenmedi. Bu tür, yukarıda ele aldığımız diğer iki türe oldukça benzer.

Bunun farkı şu şekildedir:

  • URL’ler dizine eklenmiş olsaydı, “robots.txt tarafından engellenmesine rağmen dizine eklendi” altında listelenirdi.
  • URL’ler dizine eklenmişse ve bir XML site haritası aracılığıyla gönderilmemişse, “robots.txt tarafından engellendi” türü altında listelenirler.

Bunlar ince farklılıklardır, ancak bu gibi sorunların ayıklanması söz konusu olduğunda çok yardımcı olur.

Yapılması gereken işlem:

  • Listelenen önemli URL’ler varsa, bunların robots.txt dosyası aracılığıyla engellenmesini önlediğinizden emin olun. Bir URL seçerek robots.txt direktifini bulun ve ardından sağ taraftaki ROBOTLARI TEST EDİN.TXT ENGELLEME düğmesini tıklayın.
  • Google tarafından erişilebilir olmaması gereken URL’ler XML site haritasından kaldırılmalıdır.

Diğer 4xx Sorunu Nedeniyle Engellenen URL’ler

Bu URL’leri bir XML site haritası aracılığıyla gönderdiniz, ancak Google 401, 403 ve 404 dışında 4xx yanıt kodları aldı.

İşlem gerekli: Sorunu tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için URL inceleme aracını kullanarak bu URL’leri getirmeyi deneyin. Mümkünse neler olup bittiğini araştırın ve düzeltin. Bu URL’ler düzgün çalışmıyorsa ve dizine eklenmemesi gerekiyorsa, bunları XML site haritasından kaldırın.

Tarama Sorunu

Bu URL’leri bir XML site haritası aracılığıyla gönderdiniz, ancak Google tarama sorunlarıyla karşılaştı. Bu “Submitted URL has crawl issue” türü, diğer türlerin hiçbirine uymayan tarama sorunları için “catch all” dır.

Çoğu zaman, bu tarama sorunları geçici niteliktedir ve yeniden kontrol edildikten sonra “normal” bir sınıflandırma (örneğin, “Bulunamadı (404)”) alır.

Yapılması gereken işlem: Sorunu tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için URL denetleme aracını kullanarak bazı URL’leri getirmeyi deneyin. Yapabiliyorsanız neler olduğunu araştırın. Herhangi bir sorun bulamazsanız ve her şey yolunda giderse, geçici bir sorun olabileceğinden, bu URL’leri kontrol altında tutun.

Noindex İşaretli URL

Bu URL’leri bir XML site haritası aracılığıyla gönderdiniz, ancak noindex yönergesine (HTML kaynağında veya HTTP başlığında) sahipler.

Yapılması gereken işlemler:

  • Listelenen önemli URL’ler varsa, noindex direktifini kaldırdığınızdan emin olun.
  • Dizine eklenmemesi gereken URL’ler XML site haritasından kaldırılmalıdır.

Gönderilen URL Bulunamadı (404)

Bu URL’leri bir XML site haritası aracılığıyla gönderdiniz, ancak görünen o ki, URL’ler mevcut değil.

Bu tür, daha önce ele aldığımız “Bulunamadı (404)” türüne oldukça benzerdir; tek fark, bu durumda URL’leri XML site haritası aracılığıyla sizin göndermiş olmanızdır.

Yapılması gereken işlemler:

  • Listelenen önemli URL’ler bulursanız, içeriklerini geri yükleyin veya URL’yi en alakalı alternatife 301 yönlendirin.
  • Aksi takdirde, bu URL’leri XML site haritasından kaldırın.

Soft 404 Gibi Görünen URL

Bu URL’leri bir XML site haritası aracılığıyla gönderdiniz, ancak Google bunları “soft 404’ler” olarak değerlendiriyor. Bu URL’ler, aslında bir 404 sayfası görüntülerken bir HTTP durum kodu 200 döndürüyor olabilir veya sayfadaki içerik, bunun bir 404 olduğu izlenimini veriyor.

Bu tür, daha önce ele aldığımız Soft 404 türüne oldukça benzerdir, tek fark bu durumda bu URL’leri XML site haritası aracılığıyla sizin göndermiş olmanızdır.

Yapılması gereken işlemler:

  • Bu URL’ler gerçek 404’ler ise, uygun bir 404 HTTP durum kodu döndürdüklerinden ve XML site haritasından kaldırıldıklarından emin olun.
  • Hiç 404 değilse, içeriğin bunu yansıttığından emin olun.

Gönderilen URL’in 403 Yanıt Kodu Vermesi

Bu URL’leri bir XML site haritası aracılığıyla gönderdiniz, ancak Google’ın bu URL’lere erişmesine izin verilmedi ve bir 403 HTTP yanıtı aldınız.

Bu tür, aşağıdakine oldukça benzerdir, tek fark, 401 HTTP yanıtı durumunda oturum açma kimlik bilgilerinin girilmesinin beklenmesidir.

Yapılması gereken işlemler: Bu URL’lerin herkese açık olması gerekiyorsa, sınırsız erişim sağlayın. Aksi takdirde, bu URL’leri XML site haritasından kaldırın.

Gönderilen URL’in 401 Yanıt Kodu Vermesi

Bu URL’leri bir XML site haritası aracılığıyla gönderdiniz, ancak Google bir 401 HTTP yanıtı aldı, yani URL’lere erişim yetkisi yoktur.

Bu, genellikle HTTP kimlik doğrulaması kullanılarak oluşan hazırlık ortamı aşamalarında görülen bir durumdur.

Bu tür, daha önce ele aldığımız “Yetkisiz istek nedeniyle engellendi (401)” türüne oldukça benzerdir; tek fark, bu durumda bu URL’leri XML site haritası aracılığıyla sizin göndermiş olmanızdır.

Yapılması gereken işlem: 401 HTTP durum kodunun doğru şekilde döndürülüp döndürülmediğini araştırın. Durum buysa, bu URL’leri XML site haritasından kaldırın. Değilse, Google’ın bu URL’lere erişmesine izin verin.

Dizin Kapsam Raporu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dizin kapsam raporu hangi bilgileri içerir?

Dizin kapsamı raporu, web sitenizi tararken ve dizine eklerken ne kadar başarılı oldukları konusunda Google’dan geri bildirim sağlar. SEO performansınızı geliştirmenize yardımcı olan değerli bilgiler içerir.

Dizin kapsam raporunu ne zaman kullanmalısınız?

Google, dizin kapsam raporunun yalnızca 500’den fazla sayfası olan siteler için yararlı olduğunu söylese de, organik trafiğe büyük ölçüde güvenen herkesin bunu kullanmasını öneririm.

Dizin kapsam raporunu ne sıklıkla kontrol etmeliyim?

Bu, web sitenizde neler olup bittiğine bağlıdır. Birkaç yüz sayfalık basit bir web sitesiyse, ayda bir kontrol etmek isteyebilirsiniz. Milyonlarca sayfanız varsa ve haftalık olarak binlerce sayfa ekliyorsanız, en önemli sorun türlerini haftada bir kontrol etmenizi öneririz.

Sayfalarımın çoğu neden “Hariç tutuldu” durumunda listeleniyor?

Bunun çeşitli nedenleri vardır, ancak çoğu zaman bu URL’lerin çoğunun kanonik URL’ler olduğunu, yeniden yönlendirilen URL’ler ve robots.txt dosyası tarafından engellenen URL’ler olduğunu görürüz. Özellikle büyük siteler için hızlı bir şekilde çoğalır.

Yorum yapın