Google Search Console Tarama Raporu Analizi Nasıl Yapılır?

Last Updated on 16 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

Bu içeriğimde Search Console’un son zamanlarda en çok kullandığım ve en önemli araçlarından biri olan Google Search Console tarama raporu (tarama istatistikleri raporu) bölümünden ve SEO çalışmalarınızda nasıl yararlanabileceğiniz hakkında bazı önemli bilgilere yer verdim.

Google Search Console Tarama Raporu Nedir?

google search console tarama raporu - tarama istatistikleri raporu
Google Search Console Tarama Raporu

Google Search Console tarama raporu, Googlebot’un web sitenizi taramasının anlaşılmasına ve optimize edilmesine yardımcı olmak için kullanılan yardımcı bir araçtır. Bir siteyi ne sıklıkta taradığı ve yanıtların neler olduğu gibi Google’ın tarama davranışı hakkında istatistikler sağlar.

1000 sayfadan daha az sayfaya ait web siteleriniz varsa tarama sorunlarının takibinde çok endişelenmeniz gerekmese de çok büyük web sitelerinde gerçekten hayat kurtaran bir araçtır.

Tarama istatistikleri raporları ile elde edilen verilerle yanıtlayabileceğiniz bazı sorular şunlardır:

  • Sitenizin genel kullanılabilirliği nedir?
  • Bir tarama isteği için sayfaların ortalama yanıt durumu nedir?
  • Son 90 gün içinde sitenize Google tarafından ne kadar tarama isteğinde bulunuldu?

Google Search Console Tarama İstatistikleri Raporunu Nerede Bulurum?

Tarama istatistikleri raporu ana arayüzde olmadığı için yeni kullanıcılar için nerede olduğunu bulmak biraz zor olabilir.

Rapor sayfasına ulaşmak için Google Search Console sol menüden Ayarlar>Tarama>Tarama istatistikleri bölümüne gelip raporu aç demeniz yeterli olacaktır.

Web Siteniz Nasıl Taranıyor?

Tarama bütçesi (Googlebot’un tarayabileceği ve taramak istediği sayfa sayısı) özellikle büyük web sitelerinin SEO çalışmaları için çok önemlidir.

Web sitenizin tarama bütçesiyle ilgili sorun yaşıyorsanız, Google bazı değerli sayfalarınızı dizine eklemeyebilir. Bu da potansiyeli olabilecek sayfalarınızdan hiçbir zaman performans alamayacağınız sonucu çıkarır ki bu hiç de isteyeceğimiz bir şey değildir.

Ve söylendiği gibi, Google bir şeyi dizine eklemediyse, o zaman o sayfanız aslında yok hükmündedir.

Google Search Console, sitenizdeki kaç sayfanın Googlebot tarafından her gün ziyaret edildiğini gösterebilir.

Bu bilgileri alıp kullanarak, SEO sorunlarınıza neden olabilecek anormallikleri bulabilirsiniz.

Tarama İstatistiklerine Giriş: 5 Temel Bilgi

Tarama istatistikleri raporunuza erişmek için Google Search Console hesabınıza giriş yapın ve Ayarlar> Tarama istatistiklerine gidin.

Tarama istatistikleri raporunda inceleyebileceğiniz tüm veri boyutları şunlardır.

1. Host

Shop.website.com’da bir e-ticaret mağazanız ve blog.website.com’da bir bloğunuz olduğunu hayal edin.

Tarama istatistikleri raporunu kullanarak, web sitenizin her bir alt alanıyla ilgili tarama istatistiklerini kolayca görebilirsiniz.

Maalesef bu yöntem şu anda alt klasörlerle çalışmamaktadır.

2. Yanıta Göre Tarama İstekleri Dökümü

Tarama istatistikleri raporunun diğer bir kullanım örneği, taranan URL’lerin durum kodlarına bakmaktır.

Bunun nedeni, Googlebot’un HTTP yanıt kodu 200 olmayan URL’leri taraması için vakit kaybetmesini istememeniz olmaktır. Çünkü bu tarama bütçesinin israfıdır. 200 yanıt kodu döndürmeyen ne kadar çok URL varsa kıymetli sayfalarınızın taranmama ihtimali de o oranda artacaktır.

Durum koduna göre taranan URL’lerin dökümünü görmek için Ayarlar> Tarama İstatistikleri> Tarama istekleri dökümüne gidin.

GSC tarama istekleri dökümü

Bu özel durumda, tüm taleplerin %4’ü yeniden yönlendirilen sayfalar için yapılmıştır.

Bunun gibi istatistikler görürseniz, yönlendirme atlamalarını ve diğer olası sorunları daha ayrıntılı araştırmanızı ve aramanızı öneririz.

Bu bölümde görebileceğiniz en kötü durumlardan biri çok sayıda 5xx hatasıdır. Sunucu hataları Googlebot’ların sayfalarınızı bulamamasına bu da ilgili sayfalarınızın arama sonuçlarından çıkarılmasına, kazandığınız featured snippet’ların yok olmasına kadar gidebilir.

3. Amaca Göre Tarama İstekleri Dökümü

Tarama istatistikleri raporu tarama amacını iki kategoriye ayırır:

  • Yenileme amacıyla taranan URL’ler (bilinen sayfaların yeniden taranması, ör. Googlebot yeni bağlantılar ve içerik keşfetmek için ana sayfanızı ziyaret ediyor).
  • Keşif amacıyla taranan URL’ler (ilk kez taranan URL’ler).

Bu döküm ayrıntıları oldukça faydalıdır. Bunu şöyle bir örnekle anlatayım.

Kısa bir süre önce “Keşfedildi – şu anda dizine eklenmemiş” olarak sınıflandırılan yaklaşık 1 milyon sayfalık bir web sitesiyle karşılaştım. Bu sorun, o sitedeki tüm sayfaların % 90’ı için bildirilmiş durumdaydı.

(Buna aşina değilseniz, “Keşfedildi ancak dizin yok”, Google’ın belirli bir sayfayı keşfettiği ancak ziyaret etmediği anlamına gelir. Bulunduğunuz yerde yeni bir restoran keşfettiniz ama henüz o restoranta ne var ne yok diyerek yemek yemeye gitmediniz. Bunu bu şekilde kafanızda daha net canlandırabilirsiniz.

Seçeneklerden biri, Google’ın bu sayfaları kademeli olarak dizine eklemesini umarak beklemekti.

Diğer bir seçenek de verilere bakmak ve sorunu teşhis etmekti.

Bu yüzden Google Search Console’a giriş yapıldı ve Ayarlar> Tarama İstatistikleri> Tarama İstekleri: HTML kısmına bakıldı.

Google’ın o web sitesinde günde ortalama 7460 sayfayı ziyaret ettiği ortaya çıktı.

e-ticaret sitesinin tarama istatistikleri

Ama bu noktada daha önemli bir sonuca ulaştık.

Tarama istatistikleri raporu sayesinde, bu 7460 URL’nin yalnızca % 35’inin keşif nedenleriyle tarandığı bilgisine ulaşıldı. Bu, Google tarafından her gün keşfedilen yalnızca 2611 yeni sayfanın olduğu manasına gelir.

amaca göre tarama istatistiği

Google’ın tüm siteyi bu hızla taramaya devam ederse tam 382 günde sitenin tümünü tarayacağı sonucuna ulaşıldı.(1.000.000/2611) Bir senenin 365 gün olduğunu hatırlatmak isterim:)

Bunu ortaya çıkarmak her şeyi değiştiren çok ama çok önemli bir veriydi. Tüm SEO çalışmaları durdurulup sadece tarama bütçesi optimizasyonu için çalışmalara başlandı.

4. Amaca Göre Tarama İstekleri Dökümü

GSC tarama istatistikleri, JavaScript web siteleri için yararlı olabilir. Googlebot’un düzgün oluşturma için gereken JS dosyalarını ne sıklıkla taradığını kolayca kontrol edebilirsiniz.

Siteniz resimlerle doluysa ve görsel arama SEO stratejiniz için çok önemliyse, bu rapor çok yardımcı olacaktır. Googlebot’un resimlerinizi ne kadar iyi tarayabildiğini görebilirsiniz.

5. Googlebot Türüne Göre Tarama İstekleri Dökümü

Son olarak, tarama istatistikleri raporu, sitenizi taramak için kullanılan Googlebot türünün ayrıntılı bir dökümünü verir.

Mobil veya masaüstü Googlebot ve Resim, Video ve Reklam botları tarafından yapılan isteklerin yüzdesini öğrenebilirsiniz.

Diğer Faydalı Bilgiler

Tarama istatistikleri raporunun, sunucu günlüklerinizde bulamayacağınız paha biçilmez bilgiler içerdiğine dikkat etmek önemlidir:

  • DNS hataları.
  • Sayfa zaman aşımları.
  • Robots.txt dosyasını getirme sorunları gibi barındırma sorunları.

URL İnceleme Aracında Tarama İstatistiklerini Kullanma

Ayrıca tarama istatistikleri raporu bölümündeki bazı bilgileri Google URL inceleme aracından da erişme imkanı bulabilirsiniz.

Yakın zamanda büyük bir e-ticaret web sitesiyle çalıştım ve bazı ilk analizlerden sonra iki önemli sorunu fark ettim:

  • Google’da pek çok ürün sayfası dizine eklenmemiş durumdaydı.
  • Ürünler arasında dahili bağlantı yoktu. Google’ın yeni içeriği keşfetmesinin tek yolu site haritaları ve sayfalara ayrılmış kategori sayfalarından geçiyordu.


Doğal olarak bir sonraki adım, sunucu günlüklerine (log kayıtlarına) erişmek ve Google’ın sayfalandırılmış kategori sayfalarını tarayıp taramadığını kontrol etmekti.

Ancak, özellikle büyük bir kuruluşla çalışıyorsanız, sunucu günlüklerine erişmek genellikle gerçekten zordur.

Böyle bir durumda Google Search Console’un tarama istatistikleri raporu yine size rehberlik edebilir.

Kullandığım ve benzer bir sorunla uğraşıyorsanız sizin de işinize yarayacağını düşündüm yöntemlerle ilgili sizi bilgilendirmek isterim.

  1. Önce, URL inceleme aracında bir URL arayın. Sitenin ana kategorilerden birine ait sayfalandırılmış yani numaralandırılmış sayfalarından birini seçtim.
  2. Ardından, Kapsam> Tarama raporuna gidin.
url inceleme aracı son taranma tarihi

Bu durumda, URL en son üç ay önce taranmıştır.

Bu sayfanın, web sitenin üç aydan uzun süredir taranmamış ana kategori sayfalarından biri olduğunu unutmayın!

Biraz daha ilerledim ve diğer kategori sayfalarının da birer örneğini kontrol ettim.

Googlebot’un pek çok ana kategori sayfasını hiç ziyaret etmediği ortaya çıktı. Birçoğu hala Google tarafından bilinmiyor durumdaydı.

Herhangi bir web sitesinin görünürlüğünü iyileştirmeye çalışırken bu bilgilere sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu açıklamama gerek olduğunu sanmıyorum.

Tarama istatistikleri raporu, dakikalar içinde buna benzer şeyler bakmanıza olanak tanır.

Sonuç

Google Search Console tarama raporu özellikle çok sayıda URL içeren web siteleri ve e-ticaret siteleri için hayati öneme sahip veriler sunar.

Bu verileri okuyabilmek ve analiz edebilmek SEO çalışmalarınızın başarıya ulaşması için oldukça önemlidir. Yukarıda örneğini verdiğim e-ticaret sitesinde tarama bütçesi optimize edilmeden yapılacak her türlü çalışma istenilen sonucu vermeyecek hem maddi hem de zaman yönünden büyük kayıplara kapı açacaktı.

Yorum yapın