Google SEO Sıralama Faktörleri: Tüm Liste 2021

Last Updated on 4 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

Google’ın algoritmalarında 200’den fazla sıralama faktörü kullandığını zaten biliyor olabilirsiniz.

Peki bu Google sıralama faktörleri neler?

O zaman bu konuda sizi tamamen doyuracak bu içeriği sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum. Bu içerikle birlikte şu konularda bilgi sahibi olacaksınız.

  • Google sıralama faktörü nedir?
  • En önemli Google sıralama faktörleri nelerdir?
  • Google mobil sıralama faktörleri nelerdir?
  • Pagespeed ve core web vitals’in sıralama faktörleri arasındaki yeri
  • Kesinlikle göz ardı etmemeniz gereken 10 Google sıralama faktörü nedir?

Bu sıralama kriterlerinden bazıları kanıtlanmış bazıları henüz kanıtlanmamış bir kısmı da hala tartışma konusudur.

Her sıralama faktörünün ayrıntılarına girmeden önce, arama motoru sıralamalarının nasıl çalıştığına dair temel bilgilere hızlıca göz atalım.

SEO’yu Anlamak: “Google’da Nasıl Daha Yüksek Sıralama Alırım?”

Birçok kişi Google’ın web sitelerini hangi kriterlere göre ve nasıl sıraladığını merak ediyor. Bu yüzden, gerçek arama motoru sıralama faktörlerine girmeden önce, çoğu insanın SEO hakkında sahip olduğu bazı temel soruları yanıtlayarak başlayalım.

Google Sıralama Faktörleri Nedir?

Sıralama faktörleri terimi, arama sonuçlarının sıralamasını derlemek için web sayfalarını değerlendirirken arama motorları tarafından uygulanan kriterleri tanımlar.

Sıralama faktörleri, bir web sitesinin içeriği, teknik uygulaması, kullanıcı sinyalleri, geri bağlantı(backlink) profili veya arama motorunun alakalı olduğunu düşündüğü diğer özelliklerle ilgili olabilir.

Sıralama faktörlerini anlamak, etkili bir arama motoru optimizasyonu için ön koşuldur.

SEO’da “Sıralama” Nedir?

Bildiğiniz gibi, SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Bu, web sayfalarının bir arama motorunda sıralama almasının ya da mevcut sıralamasının yükselmesi olasılığını artırma anlamına gelir.

Bunu biraz detaylandırayım.

SEO’da sıralama, içeriğinizin arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’ler) konumunu ifade eder. 1. sıra, insanlar belirli bir terimi aradığında, web sayfanızın ilk sonuç olduğu anlamına gelir. (Reklamlı sonuçlar, öne çıkan snippet’ler ve People Also Ask kutuları dışında).

En iyi 3 sıralama sonucunda görünmek harika bir sonuç olur. Backlinko’nun paylaştığı grafiğe göre 1.sıraya yaklaştıkça tıklama oranınız oldukça fazla artıyor.

tiklama orani siralama iliskisi

İlk sayfada, ilk 10 sonuç arasında görünmek de tabiki fayda sağlaycaktır. Bunun nedeni, insanların %95’inin asla ilk sayfayı geçmemesidir.

Google SEO İçin Nelere Bakar?

Google’ın ifade ettiği amaç, “dünyanın bilgilerini düzenlemek ve evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı hale getirmektir.” Alakalı arama sonuçları sunmak bunun büyük bir parçasıdır. Peki bu nasıl çalışır?

Google nasıl çalışır?

Google Nasil Calisir
Google Arama Motoru Nasıl Çalışır?

İlk olarak, Google’ın arama botları (“örümcekler” adı verilen yazılımlar) web’i tarar.

İkinci olarak, doğru şekilde optimize edilmiş ve taranabilir sayfaları Google’ın dizinine eklerler ve bunları kataloglar.

Üçüncü olarak da, insanlar Google’da arama yaptıklarında, girdikleri arama terimlerine göre (Google’ın dizinindeki trilyonlarca sayfadan) en alakalı sonuçları olduğunu düşündüğü sonuçları gösterir.

Google, hangi içeriğin hangi sırayla görüntüleneceğine karar vermek için çeşitli ve son derece karmaşık algoritmalara sahiptir.

Sayfanız SERP’e ulaştığında, arama yapanların bağlantınızı tıklayıp sitenizi ziyaret etmesini sağlamak için sayfa başlıklarınıza ve meta açıklamalarınıza güvenmeniz gerekir. Haliyle de bunların optimize edilmiş olmaları gerekir.

Google Arama Sıralaması Nasıl Çalışır?

İnsanlar aradıkları bilgiyi bulmak istediklerinde, aradıklarıyla ilgili kelimeleri yazarlar veya söylerler. Bunlara anahtar kelime denir.

Ancak web sitenizin sıralamasını Google’da korumak, yalnızca rekabetçi anahtar kelimelerden en iyi şekilde yararlanmakla ilgili değildir. Aynı zamanda bilginin kalitesiyle de ilgilidir.

Google’ın kendi arama kalitesi derecelendirmelerine göre, her sayfanın ana içeriği dizine eklediğinde, aşağıdaki gibi faktörleri kontrol eder.

  • Sayfanın amacı
  • İçerik kalitesi ve miktarı
  • İçerik oluşturucu hakkında web sitesi bilgileri ve bilgiler
  • Web sitesi itibarı ve içerik oluşturucu itibarı
  • Sayfayla kullanıcı etkileşimi (sayfadaki süre, hemen çıkma oranları vb.)
  • Uzmanlık, yetki ve güvenilirlik (E-A-T)

Yazının devamında, sonuncuyu (E-A-T) daha ayrıntılı anlatacağım.

Şimdilik, yukarıda listelenen tüm faktörlerin Google’ın algoritmasına girdiğini ve SEO sıralamasını belirlemeye yardımcı olduğunu bilmek yeterli.

Yukarıdaki derecelendirme yönergelerine göre, Google, arama yapanlara aradıklarıyla ilgili en alakalı, yüksek kaliteli sonuçları gösterir. En alakalı olanlar önce gösterilir, geri kalanlar birbirini izleyen sayfalarda gösterilir.

google organik sonuc siralama

SEO sıralama faktörlerini ele almanın hedeflerinden biri, sitenizdeki sayfalarınızın belirli arama sorgularıyla alakalı olduğunu Google’a bildirmektir, böylece insanlar bağlantıları tıklayıp sitenizi ziyaret eder.

İki farklı SEO türüne girmeden önce uzmanlık, otorite ve güvenilirlik kavramlarını daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

E-A-T Nedir ve Neden Önemlidir?

Google, Ağustos 2018’de uzmanlık, otorite ve güvenilirliği (E-A-T) ana sıralama faktörleri olarak vurgulayan “sağlık hizmeti güncellemesini” yayınladı. Hatta bazı “yüksek kaliteli içerik” örneklerini “yüksek E-A-T” olarak değiştirdiler.

Bu değişikliğin amacı, kullanıcıların yalnızca en kaliteli içeriği değil, aynı zamanda bu içerikten doğru bilgileri almasını sağlamaktı.

Google, arama yapanların çoğunun platformlarına hemen hemen her şey için geldiğini fark etti. Bu, yanlış bilgiler getiren sonuçların gelmesinin, kullanıcılarının hayatlarının daha kötü şekilde etkilenebileceği anlamına gelir.

Örneğin bir sağlık sitesinde yanlış bir bilgi insanların sağlıklarıyla oynayabilir. Bu çok ciddi sonuçları olan bir durumdur.

Hayatı değiştirebilecek sonuçlara yol açabilecek web siteleri “paranız veya hayatınız” (YMYL) şemsiyesi altına girer. Tıbbi siteleri, finansal planlama sitelerini veya birinin mutluluğunun, sağlığının ve servetinin durumunu değiştirebilecek herhangi bir şeyi düşünün.

Birisi gerçek dünyada sonuçları olabilecek bilgiler için Google’a gittiğinde, Google, kullanıcılarına mümkün olan en doğru bilgileri verdiğinden emin olmak ister.

Bu, yalnızca bir sayfanın içeriğini değil, aynı zamanda içerik oluşturucunun itibarını da değerlendirmek anlamına gelir.

Dolayısıyla, yalnızca bir sitenin sayfasının ne söylediğine odaklanmak yerine, Google şimdi bunu kimin söylediğini anlamaya çalışıyor. Bu özellikle YMYL siteleri için geçerlidir.

Bu, her kategoriye ayrı ayrı bakmak anlamına gelir.

Uzmanlık: Bir içerik parçasının yazarı kendi alanında gerekli becerilere ve bilgiye sahip mi?
Otorite: Bu, arayanın sorusunu yanıtlamak için en iyi kaynak mı yoksa daha iyi bir kaynak olabilecek başka bir “başvurulacak” kişi var mı?
Güvenilirlik: Yazar, içeriklerinde konunun dürüst ve tarafsız bir sunumunu sağlıyor mu?

Peki, Google’ın E-A-T’yi ölçmek için kesin formülü nedir?

Google dışından kimse bunu gerçekten bilmiyor.

Bununla birlikte, E-A-T’nin olabildiğince doğru ölçüldüğünden emin olmak için geniş bir insan araştırmacı ekibine sahip olduklarını biliyoruz. Ahrefs’in açıkladığı gibi, Google E-A-T’yi üç adımda ölçer:

  • Mühendisler, arama sonuçlarını iyileştirmek için bir algoritma oluşturur
  • Kalite Değerlendiriciler(arama yapanlar), mühendisler tarafından yapılan değişiklikler olsun ya da olmasın arama sonuçlarını görür.
  • Google, algoritma değişikliğinin kalıcı olarak kullanılıp kullanılmayacağına karar vermek için Kalite Değerlendiricilerinden geri bildirim alır.


Henüz mükemmel bir sistem değil ancak bir sitenin uzmanlığını, otoritesini ve güvenilirliğini ölçmede şaşırtıcı derecede doğrudur.

Şimdi, bazı SEO uzmanları E-A-T’nin bir sıralama faktörü olarak önemini küçümsüyor. Onlarla somut bir şekilde tartışmak zor çünkü yine hiç kimse Google’ın karmaşık sıralama algoritmasını gerçekten anlamıyor.

Bununla birlikte, bazı saygın kişiler, E-A-T ve sıralamayla güçlü korelasyonları belgelemiş durumdalar.

Marie Haynes Consulting’in (MHC) CEO’su SEO uzmanı Marie Haynes, E-A-T’nin sıralamaları nasıl etkilediğine ışık tutuyor:

“MHC’deki ekip, E-A-T eksikliği nedeniyle Google kalite güncellemelerinden olumsuz etkilendiğine inandığımız epeyce web sitesi gördü. Ayrıca, işletmelerin Google E-A-T’lerini ve sonuçta ortaya çıkan trafik artışlarıyla iyileştirmelerine yardımcı olmanın sevincini yaşadık.”

Tamam, ama bunların herhangi biri sizin için ne anlama geliyor ve E-A-T’nizi nasıl artırabilirsiniz? Sizin için birkaç yararlı ipucunu derledim.

  • Sitenizde ayrıntılı bir “Hakkımızda” sayfası oluşturun.
  • Sayfanızı arama yapanların amacı için optimize edin.
  • Tüm ödülleri, sertifikaları veya kimlik bilgilerini sitenizde gururla görüntüleyin.
  • Konuk gönderileriyle web üzerinde otoritenizi oluşturun.
  • Hem olumlu hem de olumsuz yorumları yanıtlayın.
  • Sayfanızdaki tüm bilgileri olabildiğince tarafsız ve doğru tutun.
  • Kullanıcılarınızın size veya ekibinize ulaşabileceği çeşitli yollarla kolayca erişilebilir bir iletişim sayfası sağlayın.

Bunların hepsi, insanların daha yüksek sıralamalar için E-A-T’lerini artırabilmelerinin yoludur.

Ve dürüst olmak gerekirse, çoğu online itibarınızı yönetmek için en iyi uygulamaları kullanmakla ilgilidir

Bir sayfanın birinci sayfaya gelmesinin veya birinci sıraya gelmesinin garantisi yoktur. SEO yönergeleri her zaman değişirken, arama motoru sıralamaları da onlarla birlikte değişir.

Ancak şimdi, pazarlama dünyasında çokça duyacağınız birkaç SEO terimini daha iyi anlayalım.

Sayfa İçi ve Sayfa Dışı SEO Nedir?

SEO faktörleri analiz edilirken genelde şu iki temel kavramla karşılaşırsınız.

Sayfa içi SEO, temel kod ve içerik gibi kendi web sitenizde optimize edebileceğiniz faktörleri ifade eder.

Sayfa dışı SEO, doğru gelen bağlantıları ve sosyal sinyalleri oluşturarak sitenizin güvenilirliğini ve otoritesini etkilemek için sitenizin dışında gerçekleştirilen eylemleri ifade eder.

Google çalışma mantığını anladıktan sonra artık SEO sıralama faktörlerine geçmenin vaktidir.

Domain (Alan Adı) Faktörleri

1. Domain Yaşı

Bu konuda forumlarda hala spekülatif bilgiler geçse de Google’dan Matt Cutts bu konuda şu videoda net ifadelerle şunu söylüyor.

“The difference between a domain that’s six months old versus one year old is really not that big at all.”

Domain yaşı evet bir sıralama faktörü ama çok da fazla etkili bir kriter değil.

2. Anahtar kelimenin domainde geçmesi

Alan adınızda bir anahtar kelimeye sahip olmak, size eskiden olduğu gibi SEO artısı sağlamaz. Sadece arama motorunda arama yapan kullanıcının davranışını etkileyebilir.

3. Anahtar kelimenin alan adının başında geçmesi

2. madde ile aynı bağlamda, anahtar kelimenin alan adının başında geçmesi o anahtar kelimenin geçmediği domaine göre daha ziyaretçilerin tıklama eğilimini artırabilir.

4. Domain kayıt tarihi uzunluğu

Bu konu ile ilgili bir Google patenti şu şekilde:

Değerli (yasal) alanlar genellikle birkaç yıl önceden kaydı uzun süreli yenilenirken, uygunsuz alan adları nadiren bir yıldan uzun süre kullanılır. Bu nedenle, bir alanın gelecekte sona ereceği tarih, bir alanın meşruiyetini tahmin etmede bir faktör olarak kullanılabilir.

Kaynaklar: United States Patent Application: 0080086467 (uspto.gov) ve Domain Age: How Important Is It for SEO? (searchenginejournal.com)

5. Subdomain’de Anahtar Kelime

Moz ekibinin yapmış olduğu çalışmalarda subdomain’de anahtar kelimenin geçmesi sıralamayı olumlu yönde etkileyebileceğini göstermiştir.

anahtar kelimenin subdomainde görünmesi

6. Alan Adı Geçmişi

Sahipliği sürekli değiştirmiş veya birden fazla kez düşüş olan bir site, Google’a sitenin geçmişini “sıfırlamasını” söyleyerek alan adına giden bağlantıları geçersiz kılabilir. Veya belirli durumlarda, cezalı bir alan adı cezayı yeni sahibine devredebilir.

7. Tam Eşlemeli Alan Adı

Tam eşleşmeli domainler yukarıda da bahsettiğim gibi kullanıcı tarafında tıklama eğilimi yaratabilir ya da geri bağlantı alma noktasında daha cezbedici durumda olabilir. Fakat siteniz zayıf içeriklerle dolu bir tam eşleme alanı adına sahip bir site ise Google’ın EMD filtresine takılabilir. EMD güncellemesi ile Google zayıf içerikli bu tür siteleri cezalandırıyor.

8. Herkese Açık ve Özel Kimlikler

Özel WhoIs bilgileri, “saklanacak bir şeyin” işareti olabilir. Google çalışanı Matt Cutts’ın söylediği gibi:

Whois’leri kontrol ettiğimde hepsinin üzerinde “whois gizlilik koruma hizmeti” vardı. Bu görece alışılmadık bir durumdur. Whois gizliliğinin açık olması otomatik olarak kötü değildir, ancak bu faktörlerden birkaçını bir araya getirdiğinizde, genellikle tek bir siteye sahip olan birinden çok farklı bir web yöneticisi türünden bahsediyor olabiliriz.

Matt Cutts

Özetle Whois bilgilerinizi gizlemeyin.

9. Cezalı WhoIs Sahibi

Google, belirli bir kişiyi spam gönderen olarak tanımlarsa, o kişinin sahip olduğu diğer siteleri inceleyeceği anlamına gelir.

10. Ülke alan adı uzantısı

Ülke kodu alan adına (.cn, .pt, .ca, tr) sahip olmak, sitenin söz konusu ülke için sıralamasına yardımcı olabilir. Ancak sitenin global olarak sıralama almasını sınırlayabilir.

Sayfa Düzeyindeki Faktörler

11. Başlık Etiketinde Anahtar Kelime Kullanımı

Bir zamanlar olduğu kadar önemli olmasa da, başlık etiketiniz önemli bir sayfa içi SEO sinyali olmaya devam ediyor.

title etiketi baslikta kullanilmasi google siralamasi
Kaynak: backlinko.com

12. Başlık Etiketinin Anahtar Kelime İle Başlaması

Moz’a göre, bir anahtar kelimeyle başlayan başlık etiketleri, anahtar kelime etiketin sonuna doğru olan başlık etiketlerinden daha iyi performans gösterir.

13. Açıklama Etiketinde Anahtar Kelime Kullanımı

Google, meta açıklama etiketini doğrudan sıralama sinyali olarak kullanmaz. Bununla birlikte, açıklama etiketiniz, önemli bir sıralama faktörü olan tıklama oranını etkileyebilir.

14. Anahtar Kelimenin H1 Etiketinde Geçmesi

H1 etiketleri aslında ikinci başlık etiketinizdir. Bir korelasyon çalışmasının sonuçlarına göre, başlık etiketinizle birlikte Google, H1 etiketinizi ikincil bir alaka düzeyi sinyali olarak kullanır.

15. TF-IDF

“Belli bir kelime bir içerikte ne sıklıkla görünüyor?” Söz konusu kelime bir sayfada ne kadar sık görünürse, sayfanın o kelimeyle ilgili olma olasılığı o kadar yüksektir. Google, muhtemelen TF-IDF’nin gelişmiş bir sürümünü kullanıyor.

16. İçerik Uzunluğu

Daha fazla kelimeye sahip içerik, daha geniş bir alanı kapsayabilir ve daha kısa, yüzeysel makalelere kıyasla algoritmada muhtemelen tercih edilir. Gerçekten de, son zamanlardaki bir sıralama faktörleri endüstrisi çalışması, içerik uzunluğunun SERP konumu ile ilişkili olduğunu buldu.

içerik uzunluğunun sıralamaya etkisi
Credit: backlinko.com

17. İçindekiler Tablosu Kullanmak

Bağlantılı bir içindekiler tablosu kullanmak, Google’ın sayfanızın içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.

18. Anahtar Kelime Yoğunluğu

Eskisi kadar önemli olmasa da, Google bunu bir web sayfasının konusunu belirlemek için kullanabilir. Fakat aşırıya kaçmak sitenize zarar verebilir.

19. İçerikte Semantik Anahtar Kelime Kullanma

LSI anahtar sözcükleri, arama motorlarının birden fazla anlamı olan sözcüklerden anlam çıkarmasına yardımcı olur (örneğin: Apple, bilgisayar şirketi ve Apple, meyve). LSI’nin varlığı / yokluğu muhtemelen içerik kalitesi sinyali olarak da işlev görür.

20. Başlık ve Açıklama Etiketlerinde LSI Anahtar Kelime Kullanma

Web sayfası içeriğinde olduğu gibi, sayfa meta etiketlerindeki LSI anahtar sözcükleri de Google’ın birden çok olası anlamı olan sözcükleri ayırt etmesine yardımcı olabilir. Alaka düzeyi sinyali olarak da hareket edebilir.

21. Sayfanın Konuyu Derinlemesine İçermesi

Konu kapsamının derinliği ile Google sıralaması arasında bilinen bir korelasyon vardır. Bu nedenle, konuyu her yönden kapsayan sayfaların, bir konuyu kısmen kapsayan sayfalara göre daha yüksek sıralanabilir.

22. HTML ile Sayfa Yükleme Hızı

Hem Google hem de Bing, sıralama faktörü olarak sayfa hızını kullanır. Arama motoru örümcekleri, sayfanızın HTML kodunu temel alarak site hızınızı oldukça doğru bir şekilde tahmin edebilir.

23. Chrome ile Sayfa Yükleme Hızı

Google ayrıca bir sayfanın yükleme süresini daha iyi ölçebilmek için Chrome kullanıcı verilerini kullanır. Bu şekilde, bir sayfanın kullanıcılara gerçekte ne kadar hızlı yüklendiğini ölçebilirler.

24. AMP Kullanımı

Doğrudan bir Google sıralama faktörü olmasa da, AMP, Google News’in mobil versiyonunda bir sıralama faktörü olabilir.

25. Varlık Eşleşmesi

Bir sayfanın içeriği, kullanıcının aradığı “varlık” ile eşleşiyor mu? Eğer öyleyse, o sayfa o anahtar kelime için bir sıralama artışı elde edebilir. Yani Harry Poter ile ilgili bir içerik yazıyorsanız Google arama motoruna merdiven altında yaşayan büyücü çocuk yazdığınızda aslında sizin Harry Poter ile ilgili bir sonuç istediğinizi bilir.

26. Google Hummingbird

Bu “algoritma değişikliği” Google’ın anahtar kelimelerin ötesine geçmesine yardımcı oldu. Hummingbird sayesinde, Google artık bir web sayfasının konusunu daha iyi anlayabilir.

27. Yinelenen İçerik

Uzun süre aynı sitedeki aynı içerik (biraz değiştirilse bile) bir sitenin arama motoru görünürlüğünü olumsuz etkiliyor zannedildi fakat Google’dan John Mueller yinelenen içeriğin sıralamayı olumsuz yönde etkileyen bir faktör olmadığını bizzat açıkladı.

“So if you have the same content on multiple pages then we won’t show all of these pages. We’ll try to pick one of them and show that. So it’s not that there’s any negative signal associated with that. In a lot of cases that’s kind of normal that you have some amount of shared content across some of the pages.”

John Mueller

28. Rel = Canonical Kullanımı

Doğru kullanıldığında, bu etiketin kullanılması Google’ın sitenizi yinelenen içerik nedeniyle cezalandırmasını engelleyebilir.

29. Görüntü Optimizasyonu

Görüntüler, arama motorlarına dosya adları, alt metinleri, başlıkları, açıklamaları ve başlıklarıyla önemli alaka düzeyi sinyalleri gönderir. Önemli bir sıralama kriteridir.

30. İçerik Yeniliği

Google Caffeine güncellemesi, özellikle zamana duyarlı aramalar için yakın zamanda yayınlanan veya güncellenen içeriği tercih eder. Bu faktörün önemini vurgulayan Google, belirli sayfalar için bir sayfanın son güncelleme tarihini gösterir.

31. İçerik Güncellemelerinin Büyüklüğü

Düzenleme ve değişikliklerin önemi de bir yenilik faktörü olarak hizmet eder. Tüm bölümleri eklemek veya kaldırmak, birkaç kelimenin sırasını değiştirmekten veya bir yazım hatasını düzeltmekten daha önemlidir.

32. Geçmiş Sayfa Güncellemeleri

Sayfa zaman içinde ne sıklıkla güncellendi? Günlük, haftalık, 5 yılda bir? Sayfa güncellemelerinin sıklığı da güncellikte rol oynar.

33. Anahtar Kelime Önemi

Bir sayfanın içeriğinin ilk 100 kelimesinde bir anahtar kelimenin yer alması, Google’da ilk sayfada yer almakla ilişkilidir. Bu yüzden neyi anlatıyorsanız ilk 100 kelime belirgin hale getirin.

34. H2, H3 Etiketlerinde Anahtar Kelime Kullanımı

Anahtar kelimenizin H2 veya H3 alt etiketlerinde bir alt başlık olarak görünmesi başka bir zayıf ilgililik sinyali olabilir. Google çalışanı John Mueller şunları söylüyor.

HTML’deki bu başlık etiketleri, sayfanın yapısını anlamamıza yardımcı olur

John Mueller

Yani anahtar kelimenizi H2, H3 alt başlıklarında geçirmeniz sıralamanızı önemli ölçüde etkilemez ama Google’ın içerik yapınızı daha iyi anlaması için faydalıdır.

35. Giden Bağlantı Kalitesi

Birçok SEO uzmanı, otoriter sitelere bağlantı vermenin Google’a alaka düzeyi ile ilgili sinyalleri göndermeye yardımcı olduğunu düşünüyor. Bu görüş, yakın tarihli bir endüstri araştırmasıyla da destekleniyor. Fakat bu sitenizden giden bağlantının bir sıralama faktörü olduğunu göstermiyor. Zira Bu kaynakta John Mueller bunu açıkça ifade ediyor.

Kaynak: Google Says Outbound Links Are Not A Ranking Factor (seroundtable.com)

Kaynak: Study – Outgoing Links Used As Ranking Signal (rebootonline.com)

36. Giden Bağlantı Teması

Hillop Algoritmasına göre Google, bağlantı verdiğiniz sayfaların içeriğini bir alaka düzeyi sinyali olarak kullanabilir. Örneğin, filmle ilgili sayfalara bağlanan arabalarla ilgili bir sayfanız varsa, bu Google’a sayfanızın otomobil değil Arabalar filmi hakkında olduğunu söyleyebilir.

37. Dilbilgisi ve Yazım

Doğru gramer ve yazım kaliteli bir işarettir. Diğer taraftan yine Matt Cutts kullanıcı yorumlarının gramer eksikliğinin çok önemli olmadığı ve spam yorumlara dikkat edilmesi gerektiğini söylemiştir.

38. Ortak İçerik

Sayfadaki içerik orijinal mi? Dizine alınmış bir sayfadan kopyalanmışsa veya kopyalanmışsa, o da sıralama alamaz veya hiç dizine eklenmeyebilir.

39. Mobil Uyumlu Güncelleme

Genellikle “Mobilegeddon” olarak anılan bu güncelleme, mobil cihazlar için uygun şekilde optimize edilmiş sayfaları ödüllendirdi. Mobilegeddon Google’ın 21 Nisan 2015’de yayına aldığı bir algoritma güncellemesidir.

40. Mobil Kullanılabilirlik

Mobil kullanıcıların kolayca kullanabileceği web siteleri, Google’ın Mobile-first Index’i için avantajlı sonuçlar yaratabilir.

41. Mobil Cihazlarda “Gizli” İçerik

Mobil cihazlardaki gizli içerik, tamamen görünür içerik yerine dizine alınmayabilir. Ancak, bir Google çalışanı yakın zamanda gizli içeriğin uygun olduğunu belirtti. Ancak aynı videoda “… kritik içerikse görünür olması gerekir…” dedi. Örnek olarak açılış sayfanızdaki büyük bir görseli mobil versiyonda gizlenmesini verebiliriz.

42. Yararlı “Ek İçerik”

Şu anda herkese açık olan bir Google Değerlendirici Yönergeleri Belgesine göre, yardımcı tamamlayıcı içerik, bir sayfanın kalitesinin (ve dolayısıyla Google sıralamasının) bir göstergesidir. Örnekler arasında para birimi dönüştürücüler, kredi faiz hesaplayıcıları ve etkileşimli tarifler de yer alır.

43. Sekmelerin Arkasında Gizli İçerik

Sayfanızdaki içeriğin bir kısmını görmek için kullanıcıların bir sekmeyi tıklaması gerekiyor mu? Google’dan John Mueller ilgili kod HTML’de varsa içerik sayfada görünmese bile indexlenebileceğini söylüyor.

Bu sekmelerin ve akordiyonların çoğunun koduna bakarsanız, içerik tam oradadır.

John Mueller’in söylediği şey, kod HTML’de varsa Google bunu görebilir bağlamında anlamlıdır. Kodda görebiliyorum, kesinlikle Google da görebilir.

İçerik HTML’ye yüklenmişse ancak CSS ile gizlenmişse, Google yine de görebilir.

44. Giden Bağlantı Sayısı

Doğal olarak giden dofollow linkler sıralamalarınızı olumsuz etkilemez. Fakat çok fazla sayıda kötü web sitelerine bağlantı verirseniz manuel ceza alabilirsiniz.

45. Multimedya

Görüntüler, videolar ve diğer multimedya öğeleri içerik kalitesi sinyali olarak işlev görebilir.

46. Bir Sayfayı Hedefleyen İç Bağlantı Sayısı

Bir sayfaya giden dahili bağlantıların sayısı, sitedeki diğer sayfalara göre önemini belirtir (daha fazla iç bağlantı = daha önemli).

47. Sayfayı Gösteren İç Bağlantıların Kalitesi

Alan adındaki otoritesi yüksek sayfalardan gelen dahili bağlantılar, PageRank değeri olmayan veya düşük olan sayfalara göre daha güçlü bir etkiye sahiptir.

48. Kırık Bağlantılar

Bir sayfada çok fazla bozuk bağlantı bulunması, ihmal edilmiş veya terk edilmiş bir sitenin işareti olabilir. Google Değerlendirici Yönergeleri Belgesi, bir ana sayfanın kalitesini değerlendirmek için olduğu gibi bozuk bağlantılar kullanır.

49. Okuma Düzeyi

Okuma seviyesi, metnin okumak ve algılamak için ne kadar kolay olduğunun ölçüsüdür. Google’ın, web sayfalarının okuma düzeyini tahmin ettiğine şüphe yoktur. Metinleriniz gereksiz kelimelerden cümlelerden arındırılmış kısa paragraflar şeklinde olmalı.

50. Affiliate Bağlantıları

Satış ortaklığı bağlantılarının kendisi muhtemelen sıralamanıza zarar vermez. Ancak çok fazla içeriğiniz varsa, Google’ın algoritması “zayıf bir satış ortağı sitesi” olmadığınızdan emin olmak için diğer kalite sinyallerine daha fazla dikkat edebilir.

51. HTML hataları / W3C doğrulaması

Çok sayıda HTML hatası veya baştan savma kodlama, kalitesiz bir sitenin işareti olabilir. Tartışmalı olsa da, SEO’daki birçok kişi, iyi kodlanmış bir sayfanın kaliteli bir sinyal olarak kullanıldığını düşünüyor.

52. Domain Otoritesi (Domain Authority)

Her şey eşit olduğunda, yetkili bir alandaki bir sayfa, daha az yetkiye sahip bir alandaki bir sayfadan daha üst sırada yer alacaktır.

53. Sayfanın Sahip Olduğu PageRank

Çok açık bir ve tutarlı bir korelasyon bulunmuyor. Yani çok fazla link ve otoriteye sahip sayfalar %100 daha yüksek sıralama alır diyemiyoruz. Ancak çok fazla yetkiye sahip sayfalar, çok fazla bağlantı yetkisi olmayan sayfaları geçme eğilimindedir.

54. URL Uzunluğu

Çok uzun URL’ler, bir sayfanın arama motoru görünürlüğüne zarar verebilir. Aslında, birçok sektör araştırması, kısa URL’lerin Google’ın arama sonuçlarında küçük bir avantaja sahip olma eğiliminde olduğunu bulmuştur.

URL Uzunluğunun Sıralamaya Etkisi
Kaynak: Ahrefs

55. URL Yolu

Ana sayfaya daha yakın bir sayfa, bir sitenin mimarisinin derinliklerine gömülü sayfalara göre hafif bir otorite artışı sağlayabilir.

56. İnsan Editörleri

Şimdiye kadar resmi olarak onaylanmasa da Google’ın sıralamalarda kullanmak için editör görüşünü desteklemek için bir patent başvurusu olmuştur. Patent ilgili bilgiye bu kaynaktan ulaşabilirsiniz.

57. Sayfa Kategorisi

Sayfanın göründüğü kategori bir ilgililik sinyalidir. Yakından ilgili bir kategorinin parçası olan bir sayfa, alakasız bir kategori altında olan bir sayfaya kıyasla alaka düzeyinde bir artış sağlayabilir.

58. URL’deki Anahtar Kelime

Başka bir ilgililik sinyali. Bir Google temsilcisi bunu “çok küçük bir sıralama faktörü” olarak adlandırdı. Ancak küçük olsa da yine de bir sıralama faktörüdür.

59. URL Dizesi

URL dizesindeki kategoriler Google tarafından okunur ve bir sayfanın neyle ilgili olduğuna dair tematik bir sinyal sağlayabilir:

60. Referanslar ve Kaynaklar

Araştırma makalelerinde olduğu gibi referans ve kaynaklara atıfta bulunmak bir kalite işareti olabilir. Google Kalite Yönergeleri, gözden geçirenlerin belirli sayfalara bakarken kaynaklara dikkat etmeleri gerektiğini belirtir. “Bu, uzmanlığın ve / veya yetkili kaynakların önemli olduğu bir konudur…”. Ancak Google, harici bağlantıları sıralama sinyali olarak kullandıklarını reddetti. Bununla ilgili kaynağı 35.maddede vermiştim.

61. Madde İşaretleri ve Numaralı Listeler

Madde işaretleri ve numaralandırılmış listeler, içeriğinizi okuyucular için bölmeye yardımcı olarak onları daha kullanıcı dostu hale getirir. Google muhtemelen bunu dikkate alır ve madde işaretli ve numaralı içeriği tercih edebilir.

62. Site Haritasındaki Sayfa Önceliği

Bir sayfaya sitemap.xml dosyası aracılığıyla verilen öncelik sıralamayı etkileyebilir.

63. Çok Fazla Harici Bağlantı

Eğer sayfalarınızda ana içerikten oldukça uzaklaşılan çok fazla sayıda dış bağlantı varsa bu sıralamanızı olumsuz yönde etkileyebilir.

64. Aynı Sayfada Benzer Sorgularda Sıralama Alma

Sayfa birkaç başka anahtar kelime için de sıralama almışsa bu Google’a dahili bir kalite işareti verebilir. Aslında, Google’ın son “Arama Nasıl Çalışır” raporu şunları belirtir.

“Benzer sorgular için birçok kullanıcının değer verdiğini düşündüğü siteleri arıyoruz.”

How Search Works By Google

65. Sayfa Yaşı

Google yeni içeriği tercih etse de, düzenli olarak güncellenen eski bir sayfa da yeni bir sayfadan daha iyi performans gösterebilir.

66. Kullanıcı Dostu Şablon

Burada bir kez daha Google Kalite Yönergeleri Belgesine atıfta bulunuyoruz. Bakalım ne diyor Google.

“En yüksek kalitedeki sayfalardaki sayfa düzeni, ana içeriği anında görünür hale getiriyor.”

Kaynak: Google Quality Guidelines Document

O zaman bizde sayfalarımızda sağdan soldan çıkan pop-up’lara yer vermeden ziyaretçinin kolayca ana içeriği görmesini sağlayacak bir şablon kullanmalıyız.

67. Kullanılmayan Alan Adları

Aralık 2011’de yapılan bir Google güncellemesi, kullanılmayan alan adlarının arama görünürlüğünü azaltmıştır.

68. Yararlı İçerik

Google kaliteli ve yararlı içeriklerin ayırımını yapabilir. Yani her kaliteli içerik kesinlikle ziyaretçi için yararlı olacak manasında değildir. Bu ikisi arasındaki dengeyi sağlamalısınız.

Site Düzeyindeki Faktörler

69. Değerli ve Farklı İçeriğe Sahip Siteler

Google, masaya yeni veya yararlı hiçbir şey getirmeyen siteleri, özellikle de zayıf satış ortağı siteleri cezalandırmaktan mutlu olduklarını belirtmiştir.

70. Bize Ulaşın Sayfası

Yukarıda belirtilen Google Kalite Belgesi, “uygun miktarda iletişim bilgisi” olan siteleri tercih ettiklerini belirtir. İletişim bilgilerinizin whois bilgilerinizle eşleştiğinden emin olun.

71. Etki Alanı Güveni / TrustRank

Çoğu SEO uzmanı, “TrustRank” in çok önemli bir sıralama faktörü olduğuna inanır. Ve “Güvene dayalı arama sonucu sıralaması” başlıklı bir Google Patenti bunu destekliyor gibi görünüyor.

trustrank google patent

72. Site Mimarisi

İyi bir araya getirilmiş bir site mimarisi Google’ın içeriğinizi tematik olarak düzenlemesine yardımcı olur. Ayrıca, Googlebot’un sitenizin tüm sayfalarına erişmesine ve dizine eklemesine yardımcı olabilir.

73. Site Güncellemeleri

Birçok SEO, web sitesi güncellemelerinin – ve özellikle siteye yeni içerik eklendiğinde – site genelinde bir tazelik faktörü çalıştırdığına inanır. Google, yakın zamanda algoritmalarında “içerik yayınlama sıklığını” kullandıklarını reddetse de.

74. Site Haritasının Varlığı

Site haritası, arama motorlarının sayfalarınızı daha kolay ve daha kapsamlı bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olarak görünürlüğü artırır.

75. Site Çalışma Süresi

Site bakımı veya sunucu sorunlarından kaynaklanan birçok kesinti, sıralamanıza zarar verebilir (ve hatta düzeltilmezse dizinden olduğu gibi silinmeye kadar gidebilir.).

76. Sunucu Konumu

Sunucu konumu, sitenizin farklı coğrafi bölgelerde (kaynak) sıralandığı yeri etkiler. Coğrafyaya özgü aramalar için özellikle önemlidir.

77. SSL Sertifikası

Google, HTTPS’yi sıralama sinyali olarak kullandığını onayladı.

78. Hizmet Şartları ve Gizlilik Sayfaları

Bu iki sayfa, Google’a bir sitenin internetin güvenilir bir üyesi olduğunu söylemesine yardımcı olur. Ayrıca sitenizin E-A-T’sini iyileştirmeye de yardımcı olabilirler.

79. Yinelenen Meta Bilgileri

Sitenizde yinelenen meta bilgiler, sayfanızın tüm görünürlüğünü azaltabilir.

80. Breadcrumb Gezinme

Bu, kullanıcıların (ve arama motorlarının) bir sitede nerede olduklarını bilmelerine yardımcı olan, kullanıcı dostu bir site mimarisi stilidir:

Google şunu belirtir: “Google Search, arama sonuçlarında sayfadaki bilgileri kategorilere ayırmak için bir web sayfasının gövdesinde breadcrumb şeması kullanır.”

81. Mobil İçin Optimize Edilmiş Sayfalar

Yapılan aramaların yarısından fazlası mobilden yapılıyor ve Google, sitenizin mobil kullanıcılar için optimize edildiğini görmek istiyor. Aslında, Google artık mobil uyumlu olmayan web sitelerini cezalandırıyor.

82. YouTube

YouTube videolarına SERP’lerde ayrıcalıklı muamele yapıldığına şüphe yok. Aslında, Search Engine Land, YouTube.com trafiğinin Google Panda güncellemesinden sonra önemli ölçüde arttığını buldu.

83. Site Kullanılabilirliği

Kullanımı veya gezinmesi zor olan bir site, sitede geçirilen süreyi, görüntülenen sayfaları ve hemen çıkma oranını (başka bir deyişle, RankBrain sıralama faktörleri) azaltarak sıralamalara dolaylı olarak zarar verebilir.

84. Google Analytics ve Google Search Console’un Kullanımı

Bazıları, sitenizde bu iki programın yüklü olmasının sayfanızın dizine eklenmesini iyileştirebileceğini düşünüyor. Ayrıca, Google’a çalışması için daha fazla veri sağlayarak sıralamaları doğrudan etkileyebileceğini söyleyenler de var. Google bunu açıkça reddetmiştir.

85. Kullanıcı değerlendirmeleri / Site itibarı

Bir sitenin Yelp.com gibi sitelerdeki itibarı, Google’ın algoritmasında muhtemelen önemli bir rol oynamaktadır. Fakat insanlar her türlü yolu deneyerek bu sonuçları manipüle etmeye çalışıyor. Google, bir işletme sahibinin müşterilerine kötü davranarak belli medya organlarından sitesine daha fazla link almak istediğini öğrenmiş ve bununla ilgili algoritmik düzenlemeyi kendi bloğunda paylaşmıştı.

Kaynak: Official Google Blog: Being bad to your customers is bad for business

Geri Bağlantı (Backlink) Faktörleri

86. Eski Alan Adlarından Bağlantı

Eski domainlerden gelen geri bağlantılar, yeni alan adlarından gelenlere göre daha güçlü olabilir.

87. Bağlantı Veren Sitelerin Sayısı

1 milyon Google Arama sonucuyla ilgili bir sektör araştırmasından da görebileceğiniz gibi, yönlendiren alan adlarının sayısı Google’ın algoritmasındaki en önemli sıralama faktörlerinden biridir.

referans domainler

88. C-Sınıfı IP’lerden Gelen Bağlantı Sayısı

C sınıfı IP adreslerinden gelen bağlantılar, size bağlanan daha geniş bir site yelpazesi önerir ve bu da sıralamalara yardımcı olabilir.

89. Bağlantı Verilen Sayfaların Sayısı

Aynı alan adından bile olsa toplam bağlantı sayfalarının sayısı sıralamaları etkiler.

90. Backlink Bağlantı Metni

Açıktır ki, bağlantı metni öncekinden daha az önemlidir (ve aşırı optimize edildiğinde web spam sinyali olarak çalışır). Ancak anahtar kelime açısından zengin bağlantı metni, küçük dozlarda hala güçlü bir alaka düzeyi sinyali gönderir.

91. Alt Etiket (Resim Bağlantıları için)

Alternatif metin, görüntüler için bağlantı metni görevi görür.

92. edu veya .gov Alanlarından Bağlantılar

Matt Cutts, TLD’nin bir sitenin önemini hesaba katmadığını belirtti. Ve Google pek çok eğitim sitesi bağlantısını “görmezden geldiklerini” söyledi. Ancak bu, SEO’ların algoritmada .gov ve .edu uzantılı bağlantıların özel bir yeri olduğunu düşünmesini engellemiyor. Google’ın birçok .edu uzantılı bağlantıyı reddettiğini söyleyen kaynak için: https://www.seroundtable.com/google-ignores-a-lot-of-edu-links-26308.html

93. Sayfaya Gelen Bağlantının Otoritesi

Yönlendiren sayfanın otoritesi (PageRank), Google’ın ilk günlerinden beri son derece önemli bir sıralama faktörü olmuştur ve hala öyledir.

94. Bağlantı Veren Domainin Otoritesi

Yönlendiren alanın otoritesi, siteye gelen bir bağlantının otoritesinde bağımsız bir rol oynayabilir.

95. Rakiplerden Gelen Bağlantılar

Belirli bir anahtar kelimede aynı SERP’de sıralanan diğer sitelerden gelen bağlantılar daha değerli olabilirler.

96. Kötü Sitelerden Gelen Bağlantılar

Kötü komşular olarak da adlandırılan sitelerden gelen bağlantılar sitenize zarar verebilir.

97. Konuk Yazıları(Guest Posting)

Konuk gönderilerinden gelen bağlantılar hala değer katsa da, muhtemelen gerçek editoryal bağlantılar kadar güçlü değillerdir (ayrıca, “büyük ölçekli” konuk yazıları sitenizde sorun yaratabilir).

98. Reklamlardan Bağlantılar

Google’a göre, reklamlardan gelen bağlantıların takibi yapılmamalıdır. Ancak, Google büyük olasılıkla izlenen bağlantıları reklamlardan belirleyip filtreleyebilir.

99. Nofollow Bağlantıları

Bu, SEO’daki en tartışmalı konulardan biridir. Google’ın konuyla ilgili resmi açıklaması şöyledir.

“Genel olarak, no-follow bağlantıları takip etmiyoruz.”

Nofollow bağlantılarının toplam bağlantı sayınızın belirli bir yüzdesine sahip olmak, doğal ve doğal olmayan bağlantı profilini de gösterebilir.

100. Bağlantı Türlerinin Çeşitliliği

Doğal olmayan bir şekilde tek kaynaktan gelen bağlantıların toplam bağlantı sayınız içinde büyük yer kaplaması (örn. Forum profilleri, blog yorumları) web spam’ın bir işareti olabilir.

Öte yandan, geniş yelpazeye sahip kaynaklardan gelen bağlantılar, doğal bağlantı profilinin bir işaretidir. Özetle bağlantı çeşitliliğinizi artırmalısınız.

101. “Sponsorlu” veya “UGC” Etiketleri

“Rel = sponsored” veya “rel = UGC” olarak etiketlenen bağlantılar, normal “takip edilen” veya rel = nofollow bağlantılarından farklı şekilde ele alınır.

102. Bağlamsal Bağlantılar

Bir sayfanın içeriğine gömülü olan bağlantılar, boş bir sayfadaki veya sayfanın başka bir yerinde bulunan bağlantılardan daha güçlü olarak kabul edilir.

103. Sayfaya Aşırı 301 Yönlendirmesi

Bir web yöneticisi yardım videosu’na göre, 301 yeniden yönlendirmelerinden gelen geri bağlantılar, PageRank’in bir kısmını düşürür.

104. Dahili Link Bağlantı Metni

Dahili bağlantı bağlantı metni, başka bir ilgililik sinyalidir. Bununla birlikte, dahili bağlantıların büyük olasılıkla harici sitelerden gelen bağlantı metninden çok daha az ağırlığı vardır.

105. Bağlantı Başlığı Nitelikleri

Bağlantı başlığı (bir bağlantının üzerine geldiğinizde görünen metin), zayıf bir ilgililik sinyali olarak da kullanılabilir.

106. Ülke Yönlendiren Alanın TLD’si

Ülkeye özgü alan adı uzantılarından (.de, .cn, .co.uk) bağlantılar almak, o ülkede daha iyi bir sıralama elde etmenize yardımcı olabilir.

107. İçerikteki Bağlantı Konumu

Bir içeriğin başındaki bağlantılar, içeriğin sonuna yerleştirilen bağlantılardan biraz daha fazla etkili olabilir.

108. Sayfadaki Bağlantı Konumu

Bağlantının sayfada nerede göründüğü önemlidir. Genel olarak, bir sayfanın içeriğine gömülü bir bağlantı, altbilgi veya kenar çubuğu alanındaki bir bağlantıdan daha güçlüdür.

109. Geri Bağlantı Alaka Düzeyi

Benzer bir niş içindeki bir siteden gelen bir bağlantı, tamamen alakasız bir sitedeki bağlantıdan önemli ölçüde daha güçlüdür.

110. Sayfa Düzeyinde Alaka Düzeyi

İlgili bir sayfadan gelen bir bağlantı da daha fazla değer katar.

111. Başlıktaki Anahtar Kelime

Google, başlığında sayfanızın anahtar kelimesini içeren sayfalardaki bağlantılara fazladan sevgi gösterir

112. Pozitif Bağlantı Hızı

Pozitif bağlantı hızına sahip bir site, sitenizin popülerliğinin arttığını gösterdiği için genellikle bir SERP artışı alır.

Pozitif Bağlantı Hızı

113. Negatif Bağlantı Hızı

Diğer taraftan, negatif bir bağlantı hızı, azalan popülerliğin bir sinyali olduğundan sıralamaları önemli ölçüde azaltabilir.

114. “Merkez” Sayfalarından Bağlantılar

Hilltop Algoritması, belirli bir konuda en iyi kaynaklar (veya hub’lar) olarak kabul edilen sayfalardan bağlantı almaya özel bir muamele yapıldığını öne sürüyor.

115. Otoriter Sitelerden Bağlantı

“Otoriter site” olarak kabul edilen bir siteden gelen bir bağlantı, küçük, nispeten bilinmeyen bir siteden gelen bir bağlantıdan daha fazla otorite aktarabilir.

116. Wikipedia Kaynağı Olarak Yer Almak

Bağlantılar nofollow olsa da, çoğu kişi Wikipedia’dan bir bağlantı almanın size arama motorlarının gözünde biraz daha fazla güven ve yetki verdiğini düşünüyor.

117. Birlikte Oluşumlar

Geri bağlantılarınızın çevresinde görünme eğiliminde olan kelimeler, Google’a o sayfanın ne hakkında olduğunu anlamanıza yardımcı olur.

118. Backlink Yaşı

Bir Google patentine göre, eski bağlantıların yeni alınmış geri bağlantılardan daha fazla sıralama gücü vardır.

119. Gerçek ve Sahte Sitelerden Gelen Bağlantılar

Blog ağlarının yaygınlaşması nedeniyle, Google muhtemelen “gerçek sitelerden” gelen bağlantılara sahte bloglardan daha fazla önem veriyor. İkisini ayırt etmek için muhtemelen marka ve kullanıcı etkileşimi sinyallerini kullanıyorlar.

120. Doğal Link Profili

“Doğal” bağlantı profiline sahip bir site, bağlantılar oluşturmak için siyah şapka stratejileri kullandığı açık olan bir siteden daha yüksek sıralarda yer alacak ve güncellemelere karşı daha dayanıklı olacaktır.

121. Karşılıklı Bağlantılar

Google’ın bağlantı şemaları sayfası, kaçınılması gereken bir bağlantı şeması olarak “Aşırı bağlantı alışverişi”ni listeler.

122. Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik Bağlantıları

Google, gerçek site sahibi tarafından yayınlanan içerikle UGC’yi tanımlayabilir. Örneğin, resmi WordPress.com blogundaki bir bağlantının besttoasterreviews.wordpress.com’daki bir bağlantıdan çok farklı olduğunu bilirler. UGC: User Generated Content yani kullanıcı tarafından oluşturulan içerik anlamına gelir. Bu içerikler; sosyal mecralarda veya internet sitenizde üretiliyor olabilir. Markanız hakkında atılan bir tweet, bir Instagram paylaşımı, UGC kapsamına girer.

123. 301’den bağlantılar

301 yönlendirmelerinden gelen bağlantılar, doğrudan bağlantıya kıyasla biraz daha az etkili olabilir. Ancak Matt Cutts, 301’lerin doğrudan bağlantılara da benzediğini söylüyor

124. Schema.org Kullanımı

Mikro formatları destekleyen sayfaların yani schema işaretlemelerinin sıralamalarla doğrudan bir ilişkisi yoktur. Yani bunun için bir sıralama faktörüdür diyemeyiz fakat sayfanın konusu olan varlıklar gibi sayfa içi içerik faktörlerinin Google’a daha net biçimde iletilmesine yardımcı olur.

125. Bağlantı Veren Sitenin TrustRank’i

Size bağlantı veren sitenin güvenilirliği, size ne kadar “TrustRank” aktarılacağını belirler.

126. Sayfadaki Giden Bağlantı Sayısı

PageRank sonludur. Yüzlerce harici bağlantı içeren bir sayfadaki bir bağlantı, 5-10 tane harici bağlantı içeren bir sayfadan daha az PageRank geçirir.

127. Forum Bağlantıları

Endüstriyel düzeyde spam gönderilmesi nedeniyle, Google, forumlardaki bağlantıların değerini önemli ölçüde düşürebilir.

128. Bağlanan İçeriğin Kelime Sayısı

1000 kelimelik bir gönderideki bir bağlantı genellikle 25 kelimelik bir pasajın içindeki bir bağlantıdan daha değerlidir.

129. Bağlanan İçeriğin Kalitesi

Kötü yazılmış veya eğrilmiş içerikten gelen bağlantılar, iyi yazılmış içerikten gelen bağlantılar kadar değer aktarmaz.

130. Site Genelinde Bağlantılar

Matt Cutts, site genelindeki bağlantıların tek bir bağlantı olarak sayılması için “sıkıştırıldığını” onayladı. Site geneli bağlantılarına sidebar, footer ve blogroll bağlantıları örnek gösterebiliriz.

Kullanıcı Etkileşimi Faktörleri

131. RankBrain

RankBrain, Google’ın AI algoritmasıdır. Birçoğu, asıl amacının kullanıcıların arama sonuçlarıyla nasıl etkileşimde bulunduğunu ölçmek (ve sonuçları buna göre sıralamak) olduğuna inanıyor.

132. Bir Anahtar Kelime için Organik Tıklama Oranı

Google’a göre, TO’da daha fazla tıklanan sayfalar o belirli anahtar kelime için bir SERP’de sıralama artışı elde edebilir.

133. Tüm Anahtar Kelimeler için Organik TO

Bir sitenin sıralandığı tüm anahtar kelimeler için sahip olduğu organik TO’su, insan temelli bir kullanıcı etkileşim sinyali olabilir (başka bir deyişle, organik sonuçlar için bir kalite puanı olabilir).

134. Hemen Çıkma Oranı

SEO’daki herkes hemen çıkma oranının önemli olduğunu kabul etmez, ancak Google’ın kullanıcılarını kalite test edicileri olarak kullanmasının bir yolu olabilir (sonuçta, yüksek hemen çıkma oranına sahip sayfalar muhtemelen bu anahtar kelime için harika bir sonuç değildir). Ayrıca, SEMRush tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırma, hemen çıkma oranı ile Google sıralaması arasında bir korelasyon buldu.

135. Doğrudan Trafik

Google’ın siteyi kaç kişinin (ve ne sıklıkta) ziyaret ettiğini belirlemek için Google Chrome verilerini kullandığı onaylanmıştır. Çok fazla doğrudan trafiğe sahip siteler, doğrudan çok az trafik alan sitelere göre muhtemelen daha kaliteli sitelerdir.

136. Geri Dönen Ziyaretçi Trafiği

Geri dönen ve bu dönenlerden tekrar site trafiği olan sitelerde Google sıralaması yükselebilir.

137. Pogosticking

“Pogostick” özel bir sıçrama türüdür. Bu durumda kullanıcı, sorgusunun cevabını bulmak için diğer arama sonuçlarına tıklar. Yani arama sonuçlarında sizden yüksekte olan sitelerde aradığını bulamayan kullanıcı için en alakalı cevabı veriyorsa üstünüzdekiler sizin altınıza düşebilir.

Pogostick’in sağladığı sonuçlar, sıralamalarda önemli ölçüde düşüşlere neden olabilir.

138. Engellenen Siteler

Google bu özelliği Chrome’da sonlandırdı. Ancak Panda bu özelliği kalite sinyali olarak kullandı. Dolayısıyla Google yine de bunun bir varyasyonunu kullanabilir.

139. Chrome Yer İmleri

Google’ın Chrome tarayıcı kullanım verilerini topladığını biliyoruz. Chrome’da yer işareti alan sayfalarda sıralama yükselmesi olabilir.

140. Yorum Sayısı

Çok sayıda yorum içeren sayfalar, kullanıcı etkileşimi ve kalitenin bir işareti olabilir. Aslında, bir Google çalışanı yorumların sıralamalarda “çok” yardımcı olabileceğini söyledi.

yorum sayısının önemi

141. Bekleme Süresi

Google, “bekleme süresine”, yani bir Google aramasından gelen insanların sayfanızda ne kadar zaman geçirdiklerine çok dikkat eder. Buna bazen “uzun tıklamalar ve kısa tıklamalar” da denir. Kısaca: Google, Google’da arama yapanların sayfanızda ne kadar zaman geçirdiğini ölçer. Ne kadar uzun süre harcanırsa o kadar iyidir.

Özel Google Algoritma Kuralları

142. Sorgu Yeniliği Hak Eder

Google, belirli aramalar için yeni sayfalara bir destek sağlar. Örneğin ücretsiz wordpress temaları için 5 sene önce ilk sayfada olan sonucu sizin karşınıza çıkarmak 1 ay 2 ay önce yazılmış içeriği sıralamada üstte gösterebilir.

143. Sorgu Çeşitliliği Hak Eder

Google, bazı belirsiz anahtar kelimeler için bir SERP’de çok çeşitli sonuçlar getirebilir. Bunlar genelde şirket isimleri, ürün sorguları ya da haber ve politik sorgularda karşınıza çıkabilir. Örneğin ABC yazdığınızda haber sitesi, deterjan markası başka yabancı haber siteleri gelecektir.

144. Kullanıcı Tarama Geçmişi

Bunu muhtemelen kendiniz fark etmişsinizdir. Sık ziyaret ettiğiniz web siteleri aramalarınız için bir SERP artışı alır.

145. Kullanıcı Arama Geçmişi

Arama zinciri, sonraki aramalar için arama sonuçlarını etkiler. Örneğin, “incelemeler” ve ardından “ekmek kızartma makineleri” için arama yaparsanız, Google’ın ekmek kızartma makinesi inceleme sitelerini SERP’lerde daha üst sıralarda sıralaması daha olasıdır.

146. Featured Snippet

Bir SEMRush çalışmasına göre Google, içerik uzunluğu, içerikği biçimlendirme, sayfa yetkisi ve https kullanımının bir kombinasyonuna göre Featured Snippet’a çıkaracağı içeriğini seçer.

147. Coğrafi Hedefleme

Google, yerel sunucu IP’si ve ülkeye özgü alan adı uzantısı olan siteleri tercih eder.

148. Güvenli Arama

Küfür içeren veya yetişkinlere uygun içeriğe sahip arama sonuçları, Güvenli Arama açık olan kişiler için görünmez.

149. Google+ Çevreleri

Google Plus artık olmasa da, Google Plus çevrelerinize eklediğiniz yazarlar ve siteler için daha yüksek sonuçlar göstermeye devam ediyor.

150. “YMYL” Anahtar Kelimeler

Google’ın “Paranız veya Hayatınız” anahtar kelimeleri için daha yüksek içerik kalitesi standartları vardır.

151. DMCA Şikayetleri

Google, meşru DMCA şikayetleri içeren sayfaların sıralamalarını düşürür.

152. Etki Alanı Çeşitliliği

Google “Bigfoot Güncellemesi” adı verilen güncellemesi ile her SERP sayfasına daha fazla alan adı ekledi.

153. İşlemsel Aramalar

 Google bazen, uçuş aramaları gibi alışverişle ilgili anahtar kelimeler için farklı sonuçlar görüntüler.

işlemsel arama sonuçları

154. Yerel Aramalar

Yerel aramalar için, Google genellikle yerel sonuçları “normal” organik SERP’lerin üstüne yerleştirir.

155. En Çok Okunan Hikayeler kutusu

Belirli anahtar kelimeler bir en çok okunan haberler kutusunu tetikler.

156. Büyük Marka Tercihi

Vince güncellemesinden sonra Google, büyük markalara belirli anahtar kelimeler için destek vermeye başlamıştır.

157. Alışveriş Sonuçları

Google bazen Google alışveriş sonuçlarını organik SERP’lerde görüntüler. Bunlar artık maalesef ülkemizde artık görüntülenemiyor.

158. Görsel Sonuçları

Google resimleri bazen normal organik arama sonuçlarında görünür.

159. Paskalya Yumurtası Sonuçları

Google’ın bir düzine kadar easter egg olarak adlandırılan sonucu var. Örneğin, Google aramaya Play Snake yazarsanız ünlü Nokia marka telefonlarda efsane olmuş yılan oyunu açılacaktır.

160. Markalar için Tek Site Sonuçları

Alan adı veya marka odaklı anahtar kelimeler, aynı siteden birkaç sonuç getirir. Bu iyileştirme, sonuç sayfalarında çeşitlilik sağlamaya devam ederken, kullanıcıların tek bir siteden daha derin sonuçlar bulmasına yardımcı olur.

161. Payday Loans Update

Bu Google’ın, “çok fazla spam içeren sorguları” temizlemek için tasarlanmış özel bir algoritmasıdır. İlk olarak 2013 yılında yayına alınan güncelleme Türkçe sorguların %4’üne etki etmiştir.

Marka Sinyalleri

162. Marka Adı Bağlantı Metni

Markalı bağlantı metni, basit ama güçlü bir marka sinyalidir.

163. Markalı Aramalar

İnsanlar marka arıyor. İnsanlar markanızı Google’da ararsa, bu Google’a sitenizin gerçek bir marka olduğunu gösterir.

164. Marka + Anahtar Kelime Aramaları

Kişiler markanızla birlikte belirli bir anahtar kelimeyi arıyor mu (örneğin: “Yıldırım Sertbaş Google sıralama faktörleri” veya “Yıldırım Sertbaş SEO”)? Öyleyse, insanlar Google’da o anahtar kelimenin markasız versiyonunu aradığında Google size bir sıralama artışı sağlayabilir.

165. Sitenin Facebook Sayfası ve Beğenileri

Markalar, çok sayıda beğeni alan Facebook sayfalarına sahip olma eğilimindedir.

166. Sitenin Takipçili Twitter Hesabına Sahip Olması

Çok sayıda takipçisi olan Twitter profilleri, popüler bir markaya işaret eder.

167. Resmi Linkedin Şirket Sayfası

Çoğu gerçek işletmenin şirket Linkedin sayfaları vardır. Bu Google için bir güvenilirlik sinyali olabilir.

168. Bilinen Yazarlık

Şubat 2013’te Google CEO’su Eric Schmidt şu meşhur iddiayı öne sürdü.

Arama sonuçlarında, doğrulanmış çevrimiçi profillere bağlanan bilgiler, bu tür bir doğrulamanın olmadığı içerikten daha yüksek sıralanır ve bu da çoğu kullanıcının doğal olarak en üstteki (doğrulanmış) sonuçları tıklamasına neden olur.

169. Sosyal Medya Hesaplarının Meşruiyeti

10.000 takipçisi ve 2 gönderisi olan bir sosyal medya hesabı, muhtemelen çok fazla etkileşime sahip 10.000 takipçili güçlü bir hesaptan çok farklı yorumlanır. Aslında Google, sosyal medya hesaplarının gerçek veya sahte olup olmadığını belirlemek için bir patent başvurusunda bulunmuştu.

O patente aşağıdaki kaynaktan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://patents.google.com/patent/US8955129

170. En Çok Okunan Haberlerde Marka İfadeleri

En çok okunan haber sitelerinde her zaman büyük markalardan bahsedilir. Hatta bazı markaların ilk sayfada kendi web sitelerinden bir haber kaynağı bile bulunur.

serp'de marka hikayeleri

171. Bağlantısız Marka İfadeleri

Markalar genellikle bağlantı kurulmadan anılır. Google muhtemelen bağlantılı olmayan marka anılmasını bir marka sinyali olarak bakmaktadır.

172. Gerçek Lokasyon

Gerçek işletmelerin ofisleri vardır. Google’ın, bir sitenin büyük bir marka olup olmadığını belirlemek için konum verilerini araştırması mümkündür.

Site İçi Webspam Faktörleri

173. Panda Penaltı

Düşük kaliteli içeriğe sahip siteler (özellikle content farms içerik çiftlikleri olarak anılır), Panda cezasına çarptırıldıktan sonra arama sonuçlarında çok daha az görülmüştür.

174. Kötü Sitelere Bağlantılar

Spam içerikli sitelere bağlantı vermek, arama görünürlüğünüze zarar verebilir.

175. Yönlendirmeler

Sinsi yönlendirmeler (cloaking vb) büyük bir hatadır. Google yakalarsa, site yalnızca cezalandırılmakla kalmaz, aynı zamanda dizinden de toptan kaldırabilir.

176. Pop-up’lar veya “Dikkat Dağıtıcı Reklamlar”

Resmi Google Değerlendirici Yönergeleri Belgesi, pop-up’ların ve dikkat dağıtıcı reklamların düşük kaliteli bir sitenin işareti olduğunu söylüyor. Bunları sitenizde barındırmayın.

177. Geçişli Pop-up’lar

Google, mobil kullanıcılara tam sayfa “geçiş” pop-up’ları gösteren siteleri cezalandırabilir.

178. Aşırı Optimizasyon

Evet, Google insanları sitelerini aşırı optimize ettikleri için cezalandırıyor. Bu cezalar şunları içerir. anahtar kelimelerle doldurma, başlık etiketinde spam, aşırı anahtar kelime varyasyonu kullanma.

179. Anlamsız İçerik

Bir Google Patenti, Google’ın “anlamsız” içeriği nasıl tanımlayabileceğini açıklar ve bu, döndürülmüş veya otomatik olarak oluşturulmuş içeriği dizinlerinden filtrelemek için yararlıdır.

180. Köprü Sayfaları

Google, Google’a gösterdiğiniz sayfanın kullanıcının nihayetinde göreceği sayfa olmasını ister. Sayfanız insanları başka bir sayfaya yönlendiriyorsa, bu bir köprü saydadır. Söylemeye gerek yok, Google’ın Köprü Sayfaları kullanan siteleri sevmediğini söylemeye gerek yok.

181. Ekranın Üst Kısmındaki Reklamlar

“Sayfa Düzeni Algoritması”, ekranın üst kısmında çok sayıda reklam (ve fazla içerik olmayan) olan siteleri cezalandırır.

182. Affiliate Bağlantılarını Gizleme

Affiliate bağlantılarını gizlemeye çalışırken (özellikle cloaking ile) çok ileri gitmek bir ceza getirebilir.

183. Fred

Fred 2017’de başlayan bir dizi Google güncellemesine verilen takma addır. Search Engine Land’e göre, Fred “geliri, kullanıcılarına yardım etmenin üzerinde tutan düşük değerli içerik sitelerini hedefliyor.” Yani sırf Google Adsense geliri kazanmak için düşük kaliteli içeriklerle sitenizi doldurmayın demek istiyor.

184. Affiliate Siteleri

Google’ın satış ortaklığı sitelerinin en büyük hayranı olmadığı bir sır değil ve çoğu sürekli inceleme altında tutulur. Tam olarak bunun içindir.

  • Ürün açıklamalarının ve incelemelerinin, herhangi bir orijinal içerik veya katma değer olmaksızın doğrudan orijinal satıcıdan kopyalandığı ürün satış ortağı bağlantılarına sahip sayfalar.
  • Sitenin çoğunluğunun üyelik için yapıldığı ve sınırlı miktarda orijinal içerik veya kullanıcılar için katma değer içeren ürün bağlantı sayfaları.

185. Otomatik Oluşturulan İçerik

Google, anlaşılır bir şekilde otomatik oluşturulan içerikten nefret eder. Sitenizin bilgisayar tarafından oluşturulan içeriği yayınladığınızdan şüphe ederse ceza ve dizinden kaldırmaya kadar gidebilir.

186. Aşırı PageRank Şekillendirme

PageRank şekillendirmede çok ileri gitmek – tüm giden bağlantıları nofollow yaparak – sistemi kandırmanın bir işareti olabilir.

187. Spam Olarak İşaretlenmiş IP Adresi

Sunucunuzun IP adresi spam olarak işaretlenmişse, bu sunucudaki tüm siteleri etkileyebilir.

188. Meta Etiket Spam Yapma

Anahtar kelime spamı, meta etiketlerde de olabilir. Google, algoritmayı kandırmak için başlık ve açıklama etiketlerinize anahtar kelimeler eklediğinizi düşünürse, sitenize ceza verebilirler.

Site Dışı Webspam Faktörleri

189. Saldırıya Uğramış Site

Siteniz saldırıya uğrarsa, arama sonuçlarından düşebilir.

190. Doğal Olmayan Bağlantı Akışı

Ani (ve doğal olmayan) bir bağlantı akışı, sahte bağlantıların kesin bir işaretidir.

191. Penguen Penaltı

Google Penguin tarafından vurulan siteler aramada önemli ölçüde daha az görünür. Görünüşe göre, Penguin artık kötü bağlantıları filtrelemeye ve web sitelerinin tamamını cezalandırmaya odaklanıyor.

192. Düşük Profilli Bağlantıların Yüksek Olduğu Siteler

Siyah şapka SEO’lar tarafından yaygın olarak kullanılan kaynaklardan (blog yorumları ve forum profilleri gibi) birçok bağlantı, sistemi kandırmanın bir işareti olabilir.

193. İlgisiz Web Sitelerinden Bağlantılar

Konu olarak ilgisiz sitelerden gelen yüksek oranda geri bağlantı, manuel ceza olasılığını artırabilir.

194. Doğal Olmayan Bağlantılar Uyarısı

Google, binlerce “Google Search Console doğal olmayan bağlantılar tespit edildi” bildirimi gönderdi. Bu genellikle % 100 olmasa da bir sıralama düşüşünden önce gelir.

195. Düşük Kaliteli Dizin Bağlantıları

Google’a göre, düşük kaliteli dizinlerden gelen geri bağlantılar bir cezaya neden olabilir.

196. Widget Bağlantıları

Google, kullanıcı sitesine bir “widget” yerleştirdiğinde otomatik olarak oluşturulan bağlantıları pek sevmez. Google tam olarak şöyle der:

Bazı widget’lar, bir web yöneticisinin editoryal olarak yerleştirmediği bir siteye bağlantılar ekler ve web yöneticisinin kontrol etmediği bağlantı metni içerir. Bu bağlantılar doğal olarak yerleştirilmediğinden, Google Web Yöneticisi Yönergeleri’nin ihlali olarak kabul edilirler.

Kaynak: https://developers.google.com/search/blog/2016/09/a-reminder-about-widget-links

Google

197. Aynı C Sınıfı IP’den Bağlantılar

Aynı sunucu IP’sindeki sitelerden doğal olmayan miktarda bağlantı almak, Google’ın bağlantılarınızın bir blog ağından geldiğini belirlemesine yardımcı olabilir.

198. “Toxic” Bağlantı Metni

Sitenize işaret eden “zehirli” bağlantı metni, spam veya saldırıya uğramış bir site işareti olabilir. Her iki durumda da sitenizin sıralamasına zarar verebilir.

199. Doğal Olmayan Bağlantıyı Engelleme

2013’deki bir Google patenti, Google’ın bir sayfaya bağlantı akışının yasal olup olmadığını nasıl belirleyebileceğini açıklar. Bu doğal olmayan bağlantıları değersiz hale gelebilir.

200. Makale ve Basın Bültenlerinden Bağlantılar

Makale dizinleri ve basın bültenleri kötüye kullanılan bir link şeması haline gelmeye başladığından beri Google bu bağlantıların tıpkı satın alınan bağlantılar gibi no-follow olması gerektiğini söylüyor.

201. Manuel İşlemler

Bunların birkaç türü vardır, ancak çoğu siyah şapka bağlantı kurma ile ilgilidir.

202. Bağlantı Satışı

Bağlantıları satarken yakalanmak, arama görünürlüğünüze zarar verebilir.

203. Google Sandbox

Ani bir bağlantı akışı alan yeni siteler bazen Google Sandbox’a takılır ve bu da arama görünürlüğünü geçici olarak sınırlar.

204. Google Dance

Google Dance, sıralamaları geçici olarak değiştirebilir.

Basitçe ifade etmek gerekirse, Google sayfanızı ilk kez fark ettiğinde, onu arama sonuçları sayfasında hemen nereye koyacağını bilemeyebilir.

Dolayısıyla Google, nasıl olacağını görebilmesi için ona daha yüksek bir konum verebilir. Sayfanız bu konumda iyi performans gösterirse, sonunda çok olumlu bir şekilde sıralama alabilirsiniz.

Bir Google patentine göre, bu, bir sitenin algoritmayı aldatmaya çalışıp çalışmadığını belirlemenin bir yolu da olabilir.

205. Reddetme Aracı

Reddetme aracının (Disavow tool) kullanılması, negatif SEO kurbanı olan siteler için manuel veya algoritmik bir cezayı kaldırabilir.

206. Yeniden Değerlendirme İsteği

Başarılı bir yeniden değerlendirme isteği bir cezayı kaldırabilir.

207. Geçici Bağlantı Şemaları

Google, spam içerikli bağlantılar oluşturan ve bunları hızlıca kaldıran kişileri yakaladı. Bu tip aksiyonlar sitenize zarar verebilir.

Yorum yapın