Google URL Kaldırma Nedir, Nasıl Yapılır?

Last Updated on 31 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

Çoğu SEO en yüksek sıralamaya ulaşmaya odaklanırken, bazen tam tersi de gereklidir. URL’leri Google’dan kaldırma. Bu içerikte Google URL kaldırma nasıl yapılır ve yöntemleri nelerdir detaylarıyla öğreneceksiniz.

Örneğin, güncel olmayan veya yinelenen içerikle, dizine alınmış bir hazırlık URL’leri veya hassas kişisel veriler içeren dizine alınmış sayfalarla mücadele ederken Google’dan URL kaldırmak zorunda kalınabilir.

Durum ne olursa olsun, bu rehber sayesinde URL’leri Google’dan hızlı bir şekilde kaldırabileceksiniz.

Google URL Kaldırma Nasıl Yapılır?

Pek çok SEO, esas olarak içeriklerinin Google tarafından hızlı bir şekilde dizine eklenmesine odaklanırken, bunun tam tersi hızlı bir şekilde kaldırılması da sıklıkla gereklidir.

Belki de tüm hazırlık ortamının URL’leri dizine eklendi, Google tarafından asla erişilememesi gereken hassas içerik dizine eklendi veya web sitenizin saldırıya uğramasının bir sonucu olarak eklenen spam sayfaları Google sonuç sayfalarında çıkıyor – ne olursa olsun, bu URL’lerin mümkün olan en kısada sürede kaldırılmasını isteyeceksiniz.

Bu kılavuzda, bunu tam olarak nasıl başaracağımızı açıklayacağım.

URL’leri Google’dan hızlı bir şekilde kaldırmanız gereken en yaygın durumlar şunlardır:

  1. Yinelenen veya eski içeriklerle ilgili çalışma yapıyorsunuz.
  2. Hazırlık ortamınızın URL’leri dizine eklendi
  3. Siteniz saldırıya uğradı ve spam sayfaları içeriyor.
  4. Yanlışlıkla dizine eklenen hassas içerik.

Bu makalede, tüm bu durumlara ve bu URL’lerin mümkün olan en kısa sürede nasıl kaldırılacağına ayrıntılı bir şekilde bakacağız.

Yinelenen Veya Eski İçeriğe Sahip URL’ler Nasıl Kaldırılır?

Web sitenizde yinelenen veya eski içeriğe sahip olmak, muhtemelen URL’leri Google’dan kaldırmanın en yaygın nedenidir.

Modası geçmiş içeriğin çoğu ziyaretçileriniz için hiçbir değer taşımaz, ancak yine de SEO açısından değer taşıyabilir. Bu arada, Google’ın hangi URL’yi dizine ekleyeceği ve sıralayacağı konusunda kafası karışabileceğinden, yinelenen içerik SEO performansınıza önemli ölçüde zarar verebilir.

Bu URL’leri Google’dan kaldırmak için yapmanız gereken belirli işlemler, aşağıda açıkladığım gibi, kaldırılmasını istediğiniz sayfaların içeriğine bağlıdır.

İçeriğin ziyaretçiler için erişilebilir kalması gerektiğinde

Bazen URL’lerin ziyaretçiler için erişilebilir kalması gerekir, ancak Google’ın onları dizine eklemesini istemezsiniz çünkü bunlar aslında SEO’nuza zarar verebilir.

Kafanızda canlanması için bir örnek vereyim.

Bir çevrimiçi mağaza işletiyorsunuz ve farklı renkleri ve bedenleri dışında tamamen aynı olan tişörtler sunuyorsunuz. Ürün sayfalarının benzersiz ürün açıklamaları yok ve sadece her birinin farklı bir adı ve görüntüsü var.

Bu durumda Google, ürün sayfalarının içeriğinin yinelenmiş olduğunu düşünebilir.

Yinelenen içeriğe çok yakın içeriklerin olması, Google’ın hem dizine eklenecek standart URL’yi seçmesine hem de değerli tarama bütçenizi SEO değeri eklemeyen sayfalara harcamanıza neden olur.

Bu durumda, Google’a hangi URL’lerin dizine eklenmesi gerektiğini ve hangilerinin dizinden kaldırılması gerektiğini bildirmeniz gerekir. Bir URL için en iyi aksiyon tarzınız şu faktörlere bağlıdır:

  • URL’lerin değeri olduğu durumlarda: URL organik trafik ve / veya başka sitelerden gelen bağlantılar alıyorsa, bu linkleri dizinde kalmasını istediğiniz URL’e kanonik haline getirmelisiniz. Ardından Google, değerini tercih edilen URL’ye atarken, diğer URL’ler ziyaretçileriniz için hala erişilebilir durumda kalır.
  • URL’lerin değerlerinin olmaması durumunda: URL organik trafik almıyorsa ve diğer sitelerden gelen bağlantıları yoksa, sadece noindex etiketini uygulayın. Bu, Google’a URL’yi dizine eklememesi için açık bir mesaj göndererek URL’yi arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) göstermemesine neden olur. Bu durumda Google’ın herhangi bir değeri birleştirmeyeceğini anlamak önemlidir.

İçeriğin ziyaretçiler için erişilebilir kalmaması gerektiğinde

Web sitenizde kimsenin görmemesi gereken eski içerik varsa, URL’lerin bağlamına bağlı olarak, bunları ele almanın iki olası yolu bulunuyor.

  • URL’lerin trafiği ve / veya bağlantıları varsa: Web sitenizdeki en alakalı URL’lere 301 yönlendirmeleri uygulayın. Google bunları soft-404 hataları olarak kabul edebileceğinden, alakasız URL’lere yeniden yönlendirmekten kaçının. Bu, Google’ın yönlendirme hedefine herhangi bir değer atamamasına yol açar.
  • URL’lerde trafik ve / veya bağlantı yoksa: HTTP 410 durum kodunu döndürerek Google’a URL’lerin kalıcı olarak kaldırıldığını bildirin. 410 durum kodunu kullandığınızda, Google genellikle URL’leri dizininden hızlı bir şekilde çıkarır.

Google Search Console ile önbelleğe alınmış URL’leri kaldırma

Google genellikle, güncellenmesi veya kaldırılması oldukça uzun süren sayfalarınızın önbelleğe alınmış bir kopyasını saklar. Ziyaretçilerin sayfanın önbelleğe alınmış kopyasını görmesini engellemek istiyorsanız, Google Search Console’daki “Önbellek URL’sini Temizle” özelliğini kullanın.

Google Search Console kullanılarak önbelleğe alınmış URL’ler nasıl temizlenir?

  1. Google Search Console hesabınızda oturum açın.
  2. Doğru mülkü seçin.
  3. Sol sütun menüsünde URL kaldırma düğmesini tıklayın.
  4. Yeni istek butonuna tıklayın.
URL kaldırma menüsü

5. Ön belleğe alınmış URL temizle kısmına gelin.

ön belleğe alınmış URL temizleme
  • 6. Google’ın önbelleği tek bir URL için mi yoksa belirli bir önekle başlayan tüm URL’ler için mi kaldırmasını istediğinizi seçin.
  • 7. URL’yi girin ve Next’e basın.

“noarchive” meta robots etiketini kullanarak Google’a sayfalarınızın önbelleğe alınmış kopyalarını tutmaması talimatını verebileceğinizi lütfen unutmayın.

Hazırlama Ortamı URL’leri Nasıl Kaldırılır?

Hazırlama ortamı URL’leri İngilizce literatürde staging environment URL olarak geçen URL’lerdir. Bu stating environment URL’ler web sitelerinin henüz canlıya alınmadan önce bir çeşit test aşaması olan sürümlerinde ortaya çıkan URL’lerdir. Bu URL’lerin bazı faydaları şunlardır:

  • Daha iyi web siteleri üretmenizi sağlar
  • Sitenizi riske atmadan hataları yakalama ve bu hataları ayıklama fırsatı sunar
  • Oluşturması genellikle basittir
  • Yerel olarak veya çevrimiçi olarak kurulabilir (tercihlerinize bağlı olarak)

Bu URL’ler arama motorları için erişilebilir ve dizine eklenebilir olması amaçlanmamıştır, ancak çoğu zaman yanlışlıkla indexlenebilir.

Bu bölümde, bu sinir bozucu olabilecek hazırlık URL’lerinin Google’dan nasıl hızlı ve etkili bir şekilde çıkarılacağını açıklayacağım.

Hazırlık URL’leri üretim URL’lerini geçmiyorsa

Çoğu durumda, hazırlık URL’leriniz üretim URL’lerini geçmez. Sizin için de durum böyleyse, bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir. Aksi takdirde, sonraki bölüme geçin.

  1. Search Console hesabınızı açın.
  2. Hazırlık URL’lerinin olduğu mülkü seçin.
  3. Sol menüden URL kaldırma seçeneğini tıklayın.
  4. Yeni istek butonuna tıklayıp URL’leri geçici olarak kaldırma kısmını seçin.
  5. Bu öneke sahip tüm URL’leri kaldır’ı seçin(Remove all URLs with this prefix), URL’yi girin / ve İleri düğmesine basın. Google URL’leri 180 gün boyunca gizli tutacak, ancak URL’lerin Google’ın dizininde kalacağını, dolayısıyla bunları kaldırmak için ek işlem yapmanız gerekeceğini unutmayın.
  6. Önbelleğe alınmış URL’leri kaldırma bölümünde açıklanan adımları uygulayarak Google’ın önbelleğe alınmış içerik kopyalarını kaldırın.
  7. Noindex robots direktifini, HTML kaynağı veya X-Robots-Tag HTTP başlığı aracılığıyla uygulayarak kullanın.
  8. Noindexed URL’lerle bir XML site haritası oluşturun, böylece Google bunları kolayca keşfedebilir ve noindex robotlar yönergesini uygulayabilir.
  9. Google’ın hazırlık URL’lerinin dizinini çözdüğünden emin olduktan sonra, hazırlık ortamınızı korumak için XML site haritasını kaldırabilir ve HTTP kimlik doğrulaması ekleyerek bunun tekrar olmasını önleyebilirsiniz.

Hazırlık URL’leri üretim URL’lerini geçiyorsa

Hazırlama URL’leriniz üretim URL’lerinizi geride bırakıyorsa, Google’ın hazırlık URL’lerinin sinyallerini üretim URL’lerine atamasını ve aynı zamanda ziyaretçilerin hazırlık URL’lerine gitmemesini sağlamanız gerekir.

  1. Önceki bölümde verdiğim adımlardan 1-6 arasını uygulayın.
  2. Ardından, hazırlık URL’lerinden üretim URL’lerine 301 yönlendirmeleri uygulayın.
  3. Dizine eklenenden farklı bir (alt) etki alanında yeni bir hazırlık ortamı kurun ve yeniden dizine eklenmesini önlemek için ona HTTP kimlik doğrulaması uyguladığınızdan emin olun.

Dizine eklenen hazırlık URL’leri üzerinde çalışırken nelerden kaçınılmalı?

Hazırlama ortamı URL’lerini Google’dan kaldırmak istiyorsanız, bunu robots.txt dosyanızda Disallow: / kullanarak asla yapmaya çalışmayın. Bu, Google’ın aşamalı URL’lere erişmesini durdurarak, noindex robot etiketini öğrenmelerini engeller.

Hazırlık dağıtımlarının canlı sitelere geçiş sürecinde mutlaka yazılım geliştiricilerle kontakt halinde olunmalı ve herşeyin %100 güvenli yürütülmesi gerekir. Bu süreçte sitenizin görünürlüğünü etkileyecek küçük ama çok önemli SEO hataları mevcuttur. Bunlar:

  • Robots.txt dosyası.
  • .Htaccess, nginx.conf veya web.config gibi web sunucusu yapılandırma dosyaları.
  • Meta etiket dağıtım işlemi için kullandığınız dosyalar (hazırlık ortamınızın dizine alınmasını ve canlı web sitesinin dizinden kaldırılmasını önlemek için).
  • İçerik ve DOM oluşturmada yer alan JS dosyaları.

Spam URL’ler Nasıl Kaldırılır?

Web siteniz saldırıya uğradıysa ve bir ton spam URL içeriyorsa, SEO performansınıza ve ziyaretçilerinizin gözündeki güvenilirliğinize zarar vermemeleri için bunlardan olabildiğince çabuk kurtulmalısınız.

Hasarı hızla tersine çevirmek için aşağıdaki adımları izleyin.

1. Adım: Google Search Console’un Kaldırma Aracını Kullanın

Google’ın URL kaldırma aracı, spam içeren sayfaları Google SERP’lerden hızla kaldırmanıza yardımcı olur. Ve yine, bu aracın ilgili sayfaları Google dizininden kaldırmadığını, yalnızca geçici olarak gizlediğini unutmayın. İşlemler aşağıda listelediğim şekliyledir.

  1. Search Console hesabınıza bağlanın.
  2. İlgili mülkü seçin.
  3. Sol menüdeki dizin bölümünün altındaki URL kaldırma seçeneğine tıklayın.
  4. Yeni istek butonuna tıklayıp URL’leri geçici olarak kaldır kısmına gelin.
  5. Yalnızca bu URL’yi kaldır seçeneğini seçin, kaldırmak istediğiniz URL’yi girin ve İileri düğmesine basın. Google şimdi bu URL’yi 180 gün boyunca gizli tutacak, ancak URL’lerin Google’ın dizininde kalacağını, dolayısıyla bunları gizlemek için ek işlem yapmanız gerektiğini unutmayın.
  6. İhtiyaç duyduğunuz kadar tekrarlayın. Çok sayıda spam sayfasıyla uğraşıyorsanız, Google’da en sık ortaya çıkan sayfaları gizlemeye odaklanmanızı öneririz. URL’yi gir alanına girdiğiniz önekle eşleşen tüm URL’leri (potansiyel olarak binlerce) gizleyebileceğinden, bu ön eke sahip tüm URL’leri kaldır seçeneğini dikkatli kullanın.
  7. Ayrıca, önbelleğe alınmış URL’leri kaldırma bölümünde açıklanan adımları uygulayarak Google’ın önbelleğe alınmış spam URL kopyalarını da kaldırın.

2. Adım: Spam URL’lerini kaldırın ve 410 olarak Google’a Gönderin

Bir yedeğinizi geri yükleyerek web sitenizin önceki durumuna geri getirin. Güncellemeleri çalıştırın ve ardından sitenizin artık savunmasız kalmamasını sağlamak için ek güvenlik önlemleri ekleyin. Ardından, tüm spam URL’lerin web sitenizden gidip gitmediğini kontrol edin. Bu URL’lerin gittiğini ve asla geri dönmeyeceğini tam olarak netleştirmek için, istendiğinde 410 HTTP durum kodunu döndürmek en ideal çözüm yolu olacaktır.

3. Adım: Ek bir XML site haritası oluşturun

Spam URL’lerini ayrı bir XML site haritasına ekleyin ve Google Search Console’a gönderin. Bu şekilde Google, spam URL’lerini hızlı bir şekilde sindirebilir ve URL kaldırma sürecini Google Search Console aracılığıyla kolayca izleyebilirsiniz.

Spam URL’lerle çalışma yaparken nelerden kaçınılmalı?

Hazırlık ortamı URL’leri bölümünde anlattığım şekilde burda da site haritasına Disallow: / yönergesini eklemeyin. Google’ın bu URL’leri taramasına engel olursunuz. Google’a sadece bu URL’lerin kaldırıldığını bildirmeniz yeterli olacaktır.

Hassas İçeriğe Sahip URL’ler Nasıl Kaldırılır?

Müşteri ayrıntıları veya iş başvurusunda bulunanların özgeçmişleri gibi hassas verileri web sitenizde topluyorsanız, onları güvende tutmak çok önemlidir. Bu veriler hiçbir koşulda Google veya bu konuyla ilgili başka bir arama motoru tarafından dizine eklenmemelidir.

Ancak hatalar yapılır ve hassas içerik Google’ın arama sonuçlarında yerini bulabilir. Yine de endişelenmeyin. Bu içeriğin Google’dan nasıl hızlı bir şekilde kaldırılacağını açıklayacağım.

1. Adım: Google Search Console’un Kaldırma Aracını Kullanın

Hassas içeriğe sahip URL’leri GSC’nin kaldırma aracı aracılığıyla gizlemek, Google’ın bunları SERP’lerinde göstermeyi durdurmasının en hızlı yoludur. Ancak, aracın gönderilen sayfaları yalnızca 180 gün boyunca gizlediğini unutmayın; onları Google’ın dizininden çıkarmaz.

URL’leri aşağıdaki talimatlata göre gizleyebilirsiniz.

  1. Search Console hesabınıza bağlanın.
  2. İlgili mülkü seçin.
  3. Sol menüdeki Dizin bölümünün altındaki URL kaldırma seçeneğine tıklayın.
  4. Yeni istek butonuna tıklayıp URL’leri geçici olarak kısmına gelin. Yalnızca bu URL’yi kaldırı seçin, kaldırmak istediğiniz URL’yi girin ve İleri düğmesine basın.
  5. Google şimdi URL’yi 180 gün boyunca gizli tutacak, ancak URL’lerin Google’ın dizininde kalacağını, dolayısıyla bunları gizlemek için ek işlem yapmanız gerektiğini unutmayın.
  6. İhtiyaç duyduğunuz kadar tekrarlayın. Çok sayıda hassas içeriğe sahip sayfalarla uğraşıyorsanız, Google’da en sık ortaya çıkan sayfaları gizlemeye odaklanmanızı öneririz. URL’yi gir alanına girdiğiniz önekle eşleşen tüm URL’leri (potansiyel olarak binlerce) gizleyebileceğinden, bu ön eke sahip tüm URL’leri kaldır seçeneğini dikkatli kullanın.
  7. Ayrıca, önbelleğe alınmış URL’leri kaldırma bölümünde açıklanan adımları uygulayarak Google’ın önbelleğe alınmış hassas içeriklerin URL kopyalarını da kaldırın.

2. Adım: Spam URL’lerini kaldırın ve 410 olarak işaretleyin

Artık web sitenizde hassas içeriğe sahip olmanız gerekmiyorsa, URL’leri silebilir ve 410 HTTP durum kodunu döndürebilirsiniz. Bu, Google’a URL’lerin kalıcı olarak kaldırıldığını söyler.

3. Adım: Ek bir XML site haritası kullanın

Hassas içeriğe sahip URL’leri kaldırma sürecini kontrol etmek ve izlemek için bunları ayrı bir XML site haritasına ekleyin ve Google Search Console’a gönderin.

4. Adım: Hassas veri sızıntılarının olmasını önleyin

Hassas içeriğin tekrar dizine alınmasını ve sızdırılmasını önlemek için, bunun olmasını önlemek için uygun güvenlik önlemlerini alın.

Sitenizde Bulunmayan İçeriği Nasıl Kaldırabilirsiniz?

İçeriğinizi başka web sitelerinin kullandığını fark ederseniz, bu durumu çözmek adına Google’dan kaldırmanın birkaç yolu vardır.

Web sitesi sahibine ulaşın

Yapmanız gereken ilk şey, web sitesini işleten kişilere ulaşmaktır. Bu vakaların çoğunda, “stajyer” içeriğinizi yanlışlıkla kopyaladı, konuyla ilgili hemen aksiyon alınacak tarzında olaylar gelişir. Onlara canonical etiketini de içeren bir bağlantı ile size bağlantı vermelerini, kendi URL’nize 301 yönlendirmelerini veya tamamen kaldırmalarını teklif edebilirsiniz.

Web sitesi sahipleri yanıt vermiyorsa veya herhangi bir işlem yapmayı reddediyorsa?

Web sitesinin sahipleri işbirliği yapmıyorsa, Google’dan ilgili içerik ya da içeriklerin kaldırmasını istemenin birkaç yolu vardır:

Profesyonel ipucu

Sayfalar başka bir sitede silinmişse ve Google bunu henüz keşfetmemişse, eski içeriği kaldır aracını kullanarak kaldırma işlemini hızlandırabilirsiniz.

Bunu içerik güncellendiyse de kullanabilirsiniz, ancak Google hala eski snippet’i ve önbelleği gösterir. Bu aracı kullanarak Google’ın ilgili URL’leri güncellemesini sağlatabilirsiniz.

Google Arama’dan Görseller Nasıl Kaldırılır?

Google Arama’dan dizine eklenen sayfaları kaldırmak için robots.txt dosyasını kullanmanız önerilmez, ancak Google bunu dizine eklenen resimleri kaldırmak için kullanmanızı önerir.

Google’ın belgeleri bu konuda çok net değil, çünkü kaldırma aracı belgelerine bakarsanız, aynı zamanda hem HTML hem de HTML olmayan dosyalardan söz ettikleri bölümde şu satırı göreceksiniz:

google görsel kaldırma yönergeleri
Do not use robots.txt as a blocking mechanism.”

Google’ın farklı bir yönergesinde de şu ifade geçmektedir.

Sitenizdeki resimlerin Google’ın arama sonuçlarında görünmesini engellemek için resmi engelleyen bir robots.txt dosyasını sunucunun kök dizinine ekleyin.

Sayfadaki resimlerin arama sonuçlarında görünmesini engelleme – Google Arama Merkezi
görselleri kaldırmak için robots.txt kullanımı

Peki, bu görselleri nasıl kaldıracaksınız?

Örnek olarak görseller dizininin içinde gizli adında dosyanız var. / görseller / gizli/ klasöründeki bazı görüntülerin yanlışlıkla indekslendiğini söyleyin. Bunları şu şekilde kaldırabilirsiniz:

Öncelikle önceki bölümlerde verdiğim talimat gruplarından bir tanesindeki 1-6 arası adımları uygulayın ve URL’lerin geçici olarak dizinden gizlenmesini sağlayın. Daha sonra robots.txt dosyasına şu yönergeyi ekleyin.

User-agent: Googlebot-Image

Disallow: /görseller/gizli/

Googlebot, robots.txt dosyanızı bir sonraki indirişinde, görüntüler için Disallow yönergesini görecek ve görüntüleri dizininden kaldıracak.

Sonuç

URL’leri Google’dan hızla kaldırmak isteyeceğiniz pek çok durum vardır.

Her durum farklı bir yaklaşım gerektirdiğinden, bu konuda “herkese uyan tek bir çözüm” yaklaşımı olmadığını unutmayın. Yazının tamamını okuduysanız eğer, URL’leri kaldırmanız gereken çoğu durumun gerçekten önlenebileceğini fark etmişsinizdir.

Umarım SEO çalışmalarınızda bunları çok fazla kullanmak zorunda kalacağınız durumlar yaşamaz işlerinizde maksimum başarıyı mümkün olan en kısa sürede yakalamayı başarırsınız.

Fayda sağlaması dileğiyle.

Yorum yapın