14 Maddede Google’da Sıralama Kaybetme Nedenleri

Last Updated on 16 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

Sabahın erken saatlerinde, zar zor binbir uğraşla pozisyon aldığınız web sitesi sıralamada aniden düşmüş olduğunu görmek sanırım her web sitesi yöneticisinin kabusudur.

İlk etapta bu tip bir duruma düşmenizin nedenini elinizden gelenin en iyisini yapmadığınıza bağlar kendinizi suçlarsınız. Bende suçlayın çünkü bir şeyleri ya eksik yaptınız ya da gerekli kontrolleri yapmadınız.

Öncelikli olarak şunu söylemeliyim ki bu duruma ilk düşen siz değilsiniz. Ayrıca Google’da sıralama kaybetme nedenleri tam olarak sizin de kontrol alanınızda (en azından bazı etkenler için) olmayabilir.

Bu içeriği okuyarak neler öğreneceksiniz?

Bu içerikte hem sıralama kaybına neden olan etkenleri hem de bu durumlara karşı alınabilecek aksiyonları öğreneceksiniz.

Google’da Sıralama Kaybetme Nedenleri

Google'da sıralama kaybetme nedenleri
Google’da Sıralama Kaybetme Nedenleri

Öncelikle şunu belirteyim. Web siteniz ani sıralama düşüşleri gösterdiyse sakin olun. Sebeplerini araştırın ve çözüm yolları aramaya başlayın.

1. Manuel Ceza

Google’dan manuel ceza aldığınızı nasıl anlarsınız?

Bu genelde bir gecede gerçekleşen arama motoru sıralamalarında ani ve büyük bir düşüştür.

Siteniz çok fazla sayıda anahtar kelimede 10-20 sıra birden pozisyon kaybetmişse bu büyük olasılıkla manuel cezadır.

Algoritmik ve manuel ceza arasındaki en büyük fark ilkinin otomatik ve genelde Google Algoritma güncellemelerinin sonrası olması ikincisinin ise web sitesine özel Google çalışanı tarafından manuel olarak verilmiş olmasıdır.

Google açıkça ben güncelleme yapacağım demediği için sıralama değişimlerinizi her daim kontrol etmelisiniz.

Google Manuel Cezadan Kurtulma

Google manuel cezadan kurtulma
Google’da Sıralama Kaybetme Nedenleri – Manuel Ceza

Öncelikle manuel cezanın tam olarak tanımlanması gerekir. Bunun için alınacak ilk aksiyon Google Search Console’a gitmektir.

Google size manuel ceza aldığınızı belirten bir bildirim gönderecektir. Bunu Google Search Console>Güvenlik ve Manuel İşlemler bölümünden kontrol etmelisiniz.

Sitenize neyin zarar verdiğini anlamanız gerekir. Yukardaki örnekte olduğu gibi sitenize doğal olmayan linkler gelmiş olabilir.

Sayfadaysa içeriğinizi ve bağlantınızı yeniden kontrol etmelisiniz. Yinelenen içerik olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sayfa dışıysa doğal olmadığını düşündüğünüz linkleri gözden geçirmelisiniz.

Google’dan düşük kaliteli ve doğal olmayan link mesajı almasanız bile sitenize gelen bağlantıları düşük otorite, düşük trafik ve yüksek spam skoru parametreleri ile ölçmelisiniz.

Düşük trafik, düşük otoriteye sahip linklerin geldiği site sahipleriyle iletişime geçmeli ve bağlantıları kaldırmalarını talep etmelisiniz. Kaldırılmayan linkleri Google’a bildirerek kaldırılmalarını istemelisiniz.

Son olarak Google’a yeniden değerlendirme talebinde bulunabilirsiniz.

Diğer manuel ceza nedenleri şunlardır.

  1. Siteniz hacklenmiş olabilir. Google’ın kapsamlı liste sayfasına giderek ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
  2. Kullanıcıların yarattığı spam içerikler manuel cezaya neden olabilir. Bir reklam gibi görünen ve genelde link barındıran yorumlara karşı önlem almalısınız. Alakasız ve Google yönergelerine uygun olmayan sitelere yönlendirme manuel ceza riskini artırır.
  3. Kopya ve haliyle zayıf içerikler üretme ceza almanıza neden olabilir.
  4. Sitenizdeki gizli yönlendirmeler ceza almanıza neden olabilir. Sitenizdeki yönlendirmeleri kontrol edin ve şüphelendiğiniz URL’ler varsa bunu Google’a göndererek nasıl göründüğünü analiz edin.

2. Rakibe Geçilme İle Sıralama Kaybı

Bu genelde sıralamanızda küçük düşüşlere neden olur. Sonuçta sizinle aynı konuda yazan rakip veya rakipleriniz var.

Rakiplerinizin ne yaptıklarını anlamak için onların web sitelerini ve sosyal medya hesaplarını dikkatlice gözlemlemelisin. Bunu öncelikle genel olarak ve hiçbir araç kullanmadan yapın. Onların neleri nasıl yaptığını ve sizde olmayan şeyleri not edin.

İçerik stratejilerini ve link kurma taktiklerini çeşitli araçlarla izleyin. Eğer sürekli büyüyorlarsa bir şeyleri doğru yapıyorlar demektir.

Sırasıyla şu aşamaları uygulayarak bir yol haritası oluşturabilirsiniz.

İçeriğinizi geliştirin: İçerik kraldır düsturuyla harika bir içerik yazdığınızı düşündünüz bir baktınız sizden daha yeni bir site sizin önünüze geçmiş. O zaman şu unsurları ihmal ettiniz.

a.Kullanıcı amacını anlamak: Kullanıcı içerik ne kadar iyi olursa olsun işine yarayacak şeyi alır. İnsanlar ya öğrenmek ister ya da satın almak. Bu yüzden içerikleriniz bir şeylerin nasıl yapılacağını açıklamak üzerine olmalı. Satın alacak ürün incelemesi ya da karşılaştırma tabloları görmek ister.

b.Biçimlendirme: Doğru iç linklemeyle halı gibi dokunmuş bir içerik sunarak onları sitenizde vakit geçirmeyi sağlayın. Her paragrafta 3 en fazla 4 cümle kullanın.

Videolar, resimler, infografikler kullanın. H başlıklarına bölerek içeriği parçalayın.

c.Doğru ve kesin olun: Sahte haber ve tıklamaya teşvik çağında yaşıyoruz. Bu yüzden insanlar doğruluk konusunda daha seçici oluyor.

İçeriğinizin dilbilgisi hatalarından arınmış, yazım hatalarından arınmış olduğundan emin olun.

Okuyucuların sizi alanında güvenilir bir web sitesi olarak görmeleri için alıntılar ekleyin.

Stratejilerinizi bu göre ayarlayın ve uygulayın. Eğer farklılaşmak istiyorsanız içerik pazarlama stratejinizde olabildiğince çeşitli olmalı ve yaratıcı olmalısınız.

backlink

Web siteniz yayın hayatı boyunca diğer web sitelerinden link kazanır. Bunu bir çeşit öneri olarak düşünebilirsiniz ya da referans olarak.

Bir web sitesi sizin yayınladığınız içeriği referans göstererek hangi konuyla ilgiliyse o konu hakkında bilgi vermiştir. Bu site konusunda yüksek otorite sahibiyse tadından yenmez bir linktir.

Tabii bu durum Google’ın web sitenizi konuyla ilgili arama sonuç sayfasındaki yerini belirlemede çok önemli bir rol oynayacaktır.

Teşhis Nasıl Konulur?

Bu tip bir sıralama kaybında düşüşler genelde makul ve ölçülü bir oranda olur. Öyle çok sert ve büyük düşüşler olmaz. Bunu baştan belirteyim.

Ayrıca bu düşüşler bir veya iki anahtar kelimenizde değil birçoğunda görülür.

Kayıp bağlantılarınızın sıralama kaybına neden olup olmadığını anlamak için size SEO SpyGlass aracını kullanmanızı öneririm. Bedava versiyonunda 1100 backlink taraması yapmanıza izin veriyor.

Analiz yaptığınız site için backlinks kısmına gelin ve tüm backlinklerinizi seçerek Backlink Güncelle’yi tıklayarak bir süre bekleyin.

SEO SpyGlass Backlink Analizi

İşlem bittikten sonra Links Back kısmına tıklayarak bağlantıların sıralanmasını sağlayın. No (Link missing) olanlar kaybettiğiniz bağlantılardır.

Linkleri Nasıl Geri Kazanırım?

Kaybettiğiniz linkleri geri kazanmak istiyorsanız yapılması gereken ilk ve en mantıklı iş site sahiplerine mail atıp linkleri güncellemesini istemektir.

Site sahibiyle bir bağlantınız yoksa sosyal medya hesaplarından ulaşıp linkleri tazelemesini isteyebilirsiniz.

Size tavsiyem backlinklerinizin analizini ayda bir yapmanızdır. Aradan 4-5 ay geçtikten sonra ile aradan 15-20 gün geçtikten sonra aksiyon almanız farklı olacaktır.

4. Site Yeni Tasarımı, Platform Taşımaya Bağlı Kayıplar

Siteyi yeniden tasarlamak, platform değiştirmek ya da https’ye geçiş genellikle planlanan biçimde olmaz. Küçük bir dikkatsizlik SEO çalışmalarınızı olumsuz etkileyebilir, önemli bir sıralama kaybı ile sonuçlanabilir.

Teşhis Nasıl Konulur?

Yakın zamanda site tasarım değişikliği yaptıysanız veya platform geçişi yaptıysanız ilk bakmanız gereken yer Google Search Console olmalıdır.

GSC’nin kapsam kısmına gelerek tarama hatası alan URL’lerinizi görebilirsiniz. (Yeni GSC’de tarama hataları artık bu alanda görülüyor)

Nasıl Düzeltilir?

Google Search Console size bu hataları csv dosyasına almanıza imkan verir. Dosyayı indirin ve hataları cinsine göre ayırın. Artık bundan sonra alacağınız aksiyonlar hataların cinsine göre değişecektir.

Örnek olarak 404 hataları aldıysanız bunları alaka düzeyi yüksek sayfalarınıza yönlendirmeyi düşünebilirsiniz. Bu noktada şu uyarımı yapayım. Bu tip hataların hepsini anasayfanıza yönlendirmeyin.

Daha somut olmak gerekirse orneksite.com/kadın-ayakkabi sayfasına sahip bir web siteniz olsun ve bu sayfa Google’da ilk sırada olsun. Web sitesi sahibi sitedeki yapısal bir değişiklik nedeniyle bu sayfayı ana sayfasına yönlendirmiş olsun.

Bu kullanıcıya yaramayacak ve yanlış bir yönlendirmedir. Bu yönlendirmelerden kaçınmalısınız.

5. Negatif SEO’ya Bağlı Sıralama Kaybı

Negatif SEO

Negatif SEO rakiplerinizin arama motoru sonuçlarında sahip olduğunuz web sitesinin sıralamasını düşürmek için yürüttüğü bir dizi faaliyettir.

Negatif SEO Nasıl Anlaşılır?

Başarılı bir negatif SEO çalışmasında çok sayıda anahtar kelimede büyük bir sıralama kaybı yaşayabilirsiniz. En çok yapılan iki negatif SEO tekniğine hemen göz atalım.

Doğal olmayan çok sayıda link gönderme: Rakipleriniz alakasız sitelerden anahtar kelime arkasına gizlenmiş bir sürü link çıkışı yapabilir. Bunu yine SEO SpyGlass aracıyla birkaç adımda analiz edebiliriz.

Bir backlink analizi başlatın ve özet panelinizdeki ani yükselişleri gözlemleyin. Daha sonra backlink paneline gidin ve bağlantıları son bulma tarihine göre sıralayın.

En yeni başlıkları en üste gelecek şekilde ayarladıktan sonra en yeni olanları alın ve olası ceza riskine karşı analiz edin. Linkleri seçin ve Update Penalty Risk butonuna basarak işlemi yapın.

İçerik kazıma: Google’da sıralama kaybetme nedenleri arasında en sinir bozucu bence içerik kazımadır. Çünkü Google ilk önce kazınmış içeriği görürse önce ona pozisyon verir. Sizin siteniz diğer sitenin altında kalabilir.

İçerik kazıma tam olarak kopya ya da diğer web sitelerinden alınan içeriğin harmanlanarak sunulmasıdır.

Nasıl Düzeltilir?

Eğer negatif SEO’yu geri bağlantılardan oluştuğunu tespit ettiyseniz bunu çözmenin en iyi yolu bu bağlantıları engellemektir.

Bağlantıları bulup Google’ın bağlantı engelleme aracı olan disaow aracı ile bu bağlantıları engelleyebilirsiniz.

Tabi yine SEO SpyGlass aracı ile belirli periyotlarla yeni gelen bağlantılarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

6. Algoritma Güncellemesine Bağlı Kayıplar

Şimdi herkesin gerçekleştiği zaman tabiri caizse kıyamet kopardığı Google’da sıralama kaybetme nedenleri arasında Google’ın otomatik gerçekleştirdiği tek unsura.

Algoritma güncellemeleri siteleri iki şekilde sekteye uğratır. Birincisi tamamen yeni algoritma güncellemesi ikinciyse var olan bir algoritmanın güncellenmiş sürümünün çıkmasıdır.

Nasıl Anlarım?

Google genelde davulla zurnayla ben güncelleme yapacağım demez. Öncelikle Google’ın resmi açıklamalarını takip edebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim nedenlere bağlı olmadığını düşündüğünüz ani sıralama kayıpları varsa diğer web site yöneticileriyle temasa geçebilirsiniz.

Şunu da aklınızdan çıkarmayın ki güncelleme belirli bir niş için az sayıda siteyi etkileyen bir güncelleme de olabilir. Sıralama takip panelinizdeki ani yükseliş ve azalışları takip ederek dalgalanmaları izleyebilirsiniz.

Nasıl Düzeltirim?

Bunun kesin bir reçetesi olmamakla birlikte kullanıcıyı sitede tutan, etkileşim yaratan ve mümkünse dönüşüm alan web siteleri her daim bu güncellemelerden güçlenerek çıkar.

7. Olumsuz Kullanıcı Deneyimine Bağlı Kayıplar

Google her güncelleme ile kullanıcılarının çok daha iyi bir deneyim yaşamasını ister.

Sayfalarınız, içerikleriniz kullanıcılara değer katmazsa, etkileşim sağlamayıp trafik getirmezse arama sonuçlarında pozisyonu düşürülür ve nihayetinde görünmez hale gelir.

Kullanıcı deneyimi iki şekilde ölçülebilir. Tıklama oranı ve kullanıcının sayfa veya sayfalarda kaldığı ortalama oturum süresi.

Sayfa başlığınız ve meta açıklamanız kullanıcının istediğini vermiyorsa tıklama oranınız olumsuz etkilenecektir. Bunun önüne geçmek için kullanıcıyı çeken bir başlık ve eyleme geçirecek meta açıklamaları ile desteklemeliyiz.

Oturum süreniz de içeriğin kalitesi en önemli etken olmakla birlikte sitenizdeki düşük sayfa hızı, mobil uyumlu olmama, sinir bozan pop-up’lar yüzünden olumsuz etkilenecektir.

Bu durumda kullanıcı hiç düşünmeden sitenizi terk edecektir.

8. Robots.txt Hatalarına Bağlı Kayıplar

robots.txt dosyası
Google’da Sıralama Kaybetme Nedenleri – Robots.txt

Robots.txt her web sitesinde olan arama motoru tarayıcılarını ve botlarını yönlendiren bir dosyadır. Boş veya eksik olması bir şey değiştirmez, botlar herhangi bir kısıtlama olmadan işlerine devam ederler.

Robots.txt ile ilgili yapılan hataların en başında web sitenizin bir kısmını ya da tamamını botlara kapatmaktır.

Eğer bir sıkıntı yaşarsanız Robots.txt’i yedekleyip kaldırın ve sorunun düzelip düzelmediğini kontrol edin.

Tavsiyem çok fazla bu dosya ile oynamamanızdır. Boş bırakın ya da birkaç sistem klasörüne izin vermeyin.

9. Çok Fazla Reklama Bağlı Kayıplar

Google’ın gelirlerinin büyük kısmının reklam olduğunu bilmeyenimiz artık yok sanırım.

Tabi bu Google’ın web sitelerinizde bolca reklam görmeyi istediği manasına da gelmiyor. Google bir sayfada en fazla kaç reklam konulması gerektiğini Google Ads yönergelerinde belirtiyor.

Google ayrıca oradan buradan çıkan pop-up reklamları da sevmiyor. Google bununla ilgili daha önce bir güncelleme yapmış ve çok fazla reklam gösteren siteleri cezalandırmıştı.

Reklam gösterimi konusunda da Google yönergeleri dışına çıkmamanızı tavsiye ederim.

10. Kötü Niyetli Site Uyarısı

Web siteniz Google tarafından kötü niyetli site ya da bu site tehlikeye girmiş olabilir uyarıları veriyorsa siteniz kötü niyetli kullanıcılar tarafından zarar görmüş olabilir.

Spam bağlantılar ya da spam gibi görünen gizli içerikler, kullanıcıları pishing sitelere yönlendiren spam e-mailler, kötü amaçlı dosyaları, reklamlar ve virüs içeriği sunan sayfalar yüzünden bu tip uyarılara maruz kalabilirsiniz.

Çözüm noktasında Google aşağıda paylaşacağım rehberlerinden yardım alabilirsiniz.

Spam zararları için:

https://support.google.com/webmasters/answer/2600721

Malware zararları için:

https://support.google.com/webmasters/answer/3024274

11. Sayfa Hızına Bağlı Kayıplar

Hız Google sıralama kriterlerinin önemli bir parçası haline geldi. Sayfa hızları sadece sıralamanızı etkilemez, kullanıcı deneyimini de olumsuz etkiler.

Sayfaların yavaş yüklenmesi hemen çıkma oranınızı da etkileyeceğinden Google arama terimlerinizde pozisyonunuzu düşürür.

Sayfa hızlarınızı kolaylıkla takip etmek ve gerekli aksiyonları almak için bu içeriğe de göz atmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. https://www.yildirimsertbas.com/google-pagespeed-insights/

12. Başlık Ve Meta Açıklama Değişikliği

Başlıklarınızda ya da meta açıklamalarınızda son zamanlarda değişiklik yaptınız mı?

Olumsuz bir değişiklik kullanıcı davranışının değişmesine ilgili içeriğe gelmemesine haliyle pozisyon kaybına neden olur.

Nasıl Anlarım?

Google Search Console’da arama sorgularınıza gidip sadece tıklama oranı ve konum sekmelerini seçin. Bu size ilgili sorguda konumunuzu ve buna bağlı olarak tıklama oranınızı verecektir.

Bu metriklerin son birkaç gün ya da haftalar içinde nasıl değiştiğini gözlemleyebilirsiniz. Başlıkları değiştirdikten sonra pozisyon düşüşleri varsa muhtemelen yanlış kelimeleri seçtiniz.

Nasıl Düzeltirim?

Hangi konuyla ilgili yazdıysanız o konuya göre rakip sitelerin başlıklarını arama sonuçlarında inceleyin. Onlara göre kullanıcıyı harekete geçiren, ilgisini çeken başlıklar kullanmaya özen gösterin.

13. Mobil Uyumluluk Sorunu

Mobil konusunda Google artık eskisinden daha da ciddi çünkü her şeyi mobil olarak çözüyoruz.

2020’de artık Google mobil dostu olmayan bir web sitesine sahip olmak düşünülemez bile.

Web sitenizin responsive tasarıma ve cep telefonlarında düzgün görünen elementlere sahip olduğundan emin olmak için Google’ın mobil uyumluluk testi aracını kullanmanızı öneririm.

14. Diğer Teknik SEO Hatalarına Bağlı Kayıplar

Robots.txt benzeri diğer teknik SEO hataları aşağıda listelenmiştir.

  • Yanlış noindex ve nofollow kullanımı
  • Yanlış canonical etiketi kullanımı
  • Taranamayan içerik problemi

Yüksek trafik alan ve sıralamada üstte yer alan bir sayfanıza hatayla noindex verildiğini düşünün. Sayfa bir anda arama motoru sonuç sayfasından kaybolacaktır.

Bu tip sorunlarla karşılamamak için önemli sayfalarınızı tespit etmeli ve kaynak kodlarında bu etiketlerin olup olmadığına bakmalısınız.

Sonuç

SEO bitmeyen bir süreç. Bin bir emekle kurduğunuz web siteleri ufak bir hata yüzünden bir anda Google’da tepetaklak olabilir, arama sonuçlarından bile çıkabilir.

Size tavsiyem her gün Google Search Console’a girmeniz olacaktır. Hata mesajlarını göz ardı etmemeli, sorgularınızın sıralamalarını tıklama oranlarını takip etmelisiniz.

Mümkünse aylık çalışma ve kontrol listeleri oluşturmalı her gün neleri kontrol edeceğinizi belirlemelisiniz.

Google’da sıralama kaybetme nedenleri hakkında detaylı bilgi verdiğim içeriğim umarım faydalı olur.

“14 Maddede Google’da Sıralama Kaybetme Nedenleri” üzerine bir yorum

Yorum yapın