Keyword Cannibalization (Anahtar Kelime Yamyamlığı) Nedir? Nasıl Çözülür?

Last Updated on 16 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

Uzun süredir web sitesi yönetiyorsanız bu süre zarfında birbirine benzer sayfalar ya da içerikler oluşturabilirsiniz. Bu oldukça normal.

SEO çalışmalarını yürüttüğüm sitenin Search Console’unda olduğu gibi benzer sayfalarınız varsa ve bunlar sıralamalarını aynı anahtar kelime/kelimelerde almışsa bunun adına literatürde keyword cannibalization adı veriliyor.

Keyword Cannibalization

ÖNEMLİ: Web sitenizin tüm içerik üretimi aşamasında yararlanabileceğiniz Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır: Dev Rehber 2021 içeriğimle de bu süreçte de elinizi güçlendirebilirsiniz.

Keyword Cannibalization Nedir?

Keyword cannibalization tek bir web sitesinin bilerek ya da bilmeyerek -çoğu zaman bilmeyerek- aynı anahtar kelimeyi ya da anahtar kelime varyasyonlarını birden fazla sayfada hedeflemesidir.

Bu durum ilgili sayfaların istediğiniz sıralamaları alamamasına, sıralama alanların ani ve keskin sıra dalgalanmaları yaşamalarına sebep olur.

Özetle bu sayfalar birbirlerinin sıralama ve sayfa otoritelerini yerler.

Anahtar kelime yamyamlığı olarak da Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu durum eğer sayfalar çok fazla değilse kolaylıkla çözülebilecek bir durumdur.

Şu sıralar üstünde çalıştığım bir hukuk sitesinde tam olarak bu sorun olduğundan içeriğim bir case study tadında olacak ve umarım sizin de sorunlarınızı çözme noktasında oldukça fayda sağlayacaktır.

Sorun tespiti ve çözümüne geçmeden önce keyword cannibalization neden bir sorun ve nasıl etkileri olabiliyor bunlardan biraz bahsetmek istiyorum.

Keyword Cannibalization Etkileri Nelerdir?

1. İstemediğiniz bir sayfanın asıl yükselmesini istediğiniz bir sayfanın üstünde konumlanmasına neden olabilir.

keyword cannibalization etkileri
credit: www.ahrefs.com

Örnekte rakip backlink analizi kelimesinde iki tane içerik görüyorsunuz. Üstte olan 2013 diğeri daha güncel 2017 tarihli.

Bu durum iki handikapa neden olabilir.

Daha yüksek dönüşüm oranı: İki içerik yazdığınızı düşünün. Birinde bölgesel kilo nasıl verilir başlıklı, diğerinde de bölgesel kilo vermenin 10 pratik yolu başlıklı olduğunu düşünün.

Hangisinde gelen ziyaretçinin daha fazla potansiyel müşteriye dönüşmesini ya da etkileşim yaratmasını beklersiniz? Ya da hangisi daha çok dikkatinizi çeker?

Tabiki ikincisi. Örnekte de zaten bu sorun var ve daha fazla dönüşüm sağlayabilecek içerik anahtar kelime yamyamlığı sorunu nedeniyle sıralamada altta kalmış.

Daha fazla kar marjı: Websitenizde iki benzer ürün sattığınızı düşünün. Diyelim yün atkı olsun. Her iki üründe de 50 TL etiket fiyatı olsun. Ancak ürünlerden bir tanesi sizin markanız diğerinin de 3.taraf bir yerden aldığınız ürün olduğunu düşünün.

Bu durumda ilk ürünün sayfasının yani kendi markanızın sayfasının daha üst sıralamada olmasını isterseniz. Çünkü bir birim üründen elde edeceğiniz kar diğerine göre daha fazla olacaktır.

2. Aynı hedef anahtar kelimeye sahip sayfalarınızın sıralamalarını düşürebilir.

Çalışmasını yürüttüğüm web sitesine ait aynı kelimeye hedeflenmiş birkaç sayfa. Hemen hemen hepsi benzer pozisyonlar almış.

anahtar kelime yamyamlığı etkileri

Bu da farklı bir analiz aracından aldığım rapor.

keyword cannibalization

URL’lere bakarsanız hemen hemen aynı konuya odaklanan sayfalar olduğunu görebiliriz.

Peki ilk görseldeki sayfaların en azından birinin ilk sayfada olma şansı var mı? Tabiki var.

Ama önündeki engel bu sayfalara gelen geri bağlantıların ayrı ayrı URL’e dağılmış olması.

Bir sayfayı hedefleyen geri bağlantıların sayısı (ve kalitesi) önemli bir “sıralama faktörü” dür. Yani diğer 3 sayfanın geri bağlantılarını tek sayfada toplarsak o sayfa muhtemelen ilk sayfaya çıkma şansı yakalayacaklar.

Aksi taktirde bu haliyle hiçbir faydası olmayan 4 sayfanız orada duracaktır.

Anahtar Kelime Yamyamlığı Sorunu Nasıl Tespit Edilir?

Ben iki yöntem kullanıyorum. İlki ve bana daha kolay gelen yöntem Google Search Console verileri bir diğeri de Ahrefs’den aldığımız organik anahtar kelime raporu ile oluşturulan Google Sheet yöntemi. İkisini de detaylıca anlatacağım.

Google Search Console Verilerinden Yararlanma

Keyword cannibalization durumunu tespit etmede ben genelde Google Search Console verilerini kullanıyorum. Bana daha kolay geliyor. Siz isterseniz daha otomatize olan ikinci yöntemi kullanabilirsiniz.

anahtar kelime yamyamlığı

Sıralama almış belirli sorgularda o sorgularla alakalı hangi sayfalar sıralama almış öncelikle bunu tespit ettim. Bu arada bazı sorgularda uçuk TO’lar görüyorsunuz onlar tamamen bot programlarla yapılmış suni çalışmalar.

O konuya sonradan değineceğim. Şu kadarını söylemeliyim bu tip organik trafik gönderen programlara sakın tenezzül etmeyin. Orta-uzun vadede ilk güncelleme de çakılırsınız ki bu sitede de öyle olmuş. Çalışma yaptığınız işlerde kurum ya da şahısları bu konuda mutlaka uyarın!

Sıralama almış sayfalarınızı tespit ettikten sonra hangisi ya da hangilerinin en yüksek pozisyonda sıralama aldıklarını kontrol edin ve bunları bir excel dosyasına kaydedin.

keyword cannibalization nasıl tespit edilir

Ben bu şekilde basit bir excel tablosu kullanıyorum. Siz de ihyitacınıza göre kendinize özel custom bir tablo yaratabilirsiniz.

Google Sheet Kullanımı

Daha otomatize bir yöntemle bu sorunu tespit etmek isterseniz Google Sheet emrinize amade.

Öncelikle özet geçip daha sonra detaya geçeceğim. Unutmadan bu yöntemden faydalanmak için bir Ahrefs hesabına erişiminiz olması gerekiyor.

  1. Siteyi Ahrefs’de Site Explorer kısmına yazın.
  2. Organic Keywords raporuna gidin.
  3. Tüm anahtar kelimelerinizi CSV formatında dışarıya çıkartın.
  4. CSV dosyasını Excel ya da Google Sheet’te açın. A-Z’ye olacak şekilde anahtar kelimelerinizi sıralayın.
  5. Manuel olarak tüm listeyi gözden geçirin ve tüm yinelenen anahtar kelimeleri belirleyin.

Son maddede çok fazla zaman harcayacaksınız belirli gruplarda anahtar kelimeleriniz yoksa. Eğer çeşit fazla çok sayıda anahtar kelimeniz varsa o zaman işi otomatize etmeniz gerekiyor.

1. Ahrefs’den Organik Anahtar Kelime Raporunuzu Alın

Öncelikli olarak Site Explorer’ı kullanarak sitenizin sıralama aldığı anahtar kelimeleri bulun.

Bunu organic keyword raporunu alarak yapabilirsiniz.

ahrefs organik anahtar kelime raporu

Ardından SERP özellikleri filtresini tıklayın ve görseldeki gibi ayarlayın.

ahrefs organic keywords

Raporu sağ üst köşedeki export butonuna tıklayarak alın.

2. Veriyi Keyword Cannibalization Sheet’ine Aktarın

A1 hücresinin seçili olduğundan emin olun.

google sheet - anahtar kelime yamyamlığı

Daha sonra indirdiğiniz CSV dosyasını Google Sheet içine aktarın.

google sheet - ahrefs rapor

CSV dosyasının içeriye aktarımı sonrası şöyle bir pop-up çıkacak.

anahtar kelime yamyamlığı- ahfres

Görselde işaretli olan seçeneği seçip verileri içe aktar sekmesine tıklıyoruz.

google sheet - ahrefs

Son aşamada verileri içe aktardıktan sonra Google Sheet’in Results kısmında anahtar kelime yamyamlığı içeren sayfalarınızı görebilirsiniz.

keyword cannibalization sorunları
Credit: www.ahrefs.com

Sorunlu sayfalarımızı tespit ettikten sonra artık nasıl çözeceğiz buna geçelim.

ÖNEMLİ GÜNCELLEME: Nereden bulacağım bu Google Sheet’in kopyasını diye soran olmamış ben farkettim:) Buyurun bir kopyasını buradan edinebilirsiniz.

Google Sheet indir

Keyword Cannibalization Sorunu Nasıl Çözülür?

Burada beş seçeneğimiz var.

  • İçerikleri kendi içinde de-optimize etmek
  • Sayfaları birleştirmek
  • Silmek
  • Noindex
  • Canonical etiketi

1.İçerikleri De-Optimize Etmek

Bu yöntemi kullanmak, bir grup anahtar kelime için sayfa/sayfalarınız sıralama aldığında (ve dolayısıyla çok sayıda organik trafik aldığınızda) en iyi seçenektir.

Sayfayı silmek istemezsiniz, çünkü yine de diğer anahtar kelimelerden çok fazla organik arama trafiği getiriyordur.

Ayrıca yönlendirmek istemezsiniz çünkü sayfa hala değerlidir.

Bu yüzden yine, buradaki en iyi seçenek, söz konusu sayfayı canibalize edeb ilgili anahtar kelime ne ise onun için de-optimize etmektir.

Peki nasıl yapacağız?

İçeriği deoptimize edin: İçeriğe şöyle bir bakın ve istenmeyen anahtar kelimeye yapılan tüm referansları kaldırın. Anahtar kelime ya da varyasyonları.

Dahili bağlantıları değiştirin: Eğer istemediğiniz sayfaya yapılan iç linklemeler varsa linkin hedefini değiştirmek, nofollow yapmak ya da linki olduğu gibi silmek yararlı olabilir. Tabi öncelikli iç linkler, istenmeyen anahtar kelime arkasında olan bağlantılardır.

Dışarıdan gelen linklerin değiştirilmesi: Dahili bağlantılarla birlikte, dışarıdan gelen bağlantıların istenmeyen anahtar kelimeler kullanarak söz konusu sayfayı işaret edip etmediğini kontrol etmek yararlı olacaktır.

2.İçerik Birleştirme

Bu yöntem, aynı anahtar kelime sıralama almış çok benzer iki ya da daha fazla sayfanız olduğunda en iyi seçenektir.

Yine çalışmasını yaptığım web sitesinden örnek vereyim.

dmca şikayeti yazıları

Bu örnekte yapılabilecek en iyi iş, tüm bunları tek bir yeni URL’de toplayıp derinliği olan otoriter bir sayfa yaratmaktır. Halihazırda olan URL’leri de silip 301 yönlendirmesi ile yeni URL’e yönlendirirsek diğer sayfaların otoritesinin tümünü yeni URL’e kazandırmış olacağız.

Gelen geri bağlantılar 5 sayfaya dağılmak yerine tek sayfaya yönlenecek. Bu durumda hem hedeflenen anahtar kelimede hem de varyasyonlarında çok daha iyi sıralama elde edebilceğiz.

3.Silme

Kullancılara herhangi bir değer sağlamayan yani vakit geçirilmeden hemen çıkılan canibalize olmuş düşük kaliteli içerikler varsa fazla düşünmeyin, silin.

Tabi bunu yapmadan önce sileneceğiz sayfalara dışarıdan gelen link var mı kontrol etmenizi tavsiye ederim. Eğer varsa 301 ile akalalı bir sayfaya yoksa anasayfanıza yönlendirmeniz iyi olacaktır.

Eğer herhangi bir dışardan gelen link yoksa silin ve yönlendirme yapmadan 410 olarak bildirin. Yani Google’a artık böyle bir sayfanız olmadığını söyleyin. İç linklerinizden de ilgili URL’i temizledikten sonra işlem tamamdır.

Google'dan içerik kaldırma 410

İçerikleri nasıl 410 olarak Google’a gönderiyorsun diye sorarsanız, bunu Rank Math SEO WordPress eklentisi ile yapıyorum. Rakiplerinde paralı olan bu seçenek Rank Math’de ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Daha önce Rank Math SEO hakkında detaylı bir rehber hazırlamıştım. Onun linkini de buraya bırakmış olayım. https://www.yildirimsertbas.com/rank-math-seo-ayarlari/

4.Noindex Yapmak

Ziyaretçilere fayda sağlayan hemen hemen aynı anahtar kelimelere referans olan sayfalarınız olabilir.

Aynı zamanda bunların arama sonuçlarında yer alıp başka bir sayfayı canibalize etmesinden de endişe duyuyor olabilirsiniz.

Bu durumda yapabileceğiniz en uygun iş ilgili sayfaları noindex yapmaktır.

Blog kategori sayfaları genelde bu duruma maruz kalır.

Örnek olarak Ahrefs’in link inşası kategorisine bakabilirsiniz. https://ahrefs.com/blog/category/link-building/

Ahrefs bu sayfayı noindex etiketi ile etiketlemiş.

noindex sayfa

Bunu yapmalarının iki nedeni var.

  • Olası keyword cannibalization sorununa engel olmak: Ahrefs üzerinden gidecek olursak sitenin zaten link inşası hakkında dev bir rehberi bulunuyor. Ayrıca yukarıdaki blog kategori sayfasının bu rehberi canibalize etmesini önlemek adına noindex işlemini uyguluyor.
  • Ziyaretçilerin kategori sayfasına gitmesini engellemek: Blog kategorileri site içi dolaşım için faydalı olsa da link inşası araması yapan bir kullanıcıya bu sayfayı göstermek pek akıllıca olmayacaktır. Direkt olarak bilgiye ulaşmak isteyen kullanıcı büyük ihtimalle sayfadan çıkacaktır.

Sizin de bu tip kategori sayfalarınız ve içerikleriniz varsa bu yöntemi kullanmanızı tavsiye ediyorum.

5.Canonical Etiketi Kullanmak

Tutmanız gereken iki sayfanız varsa kullanmak için en iyi seçenektir. Canonical etiketi ekleyerek asıl sıralama almasını istediğiniz içeriği arama motoruna bildirebilirsiniz.

Anahtar Kelime Yamyamlığına Ön Tedbir Alma

Zaman içinde oluşan bu soruna çözüm sağlamak oldukça zor ve zaman alıcı bir işlemdir.

Şu anda üstünde çalıştığım web sitesinde binlerce URL ve bu URL’lerin de içinde çok sayıda benzer sayfa olunca iş gerçekten çığrından çıkabiliyor. Tam 1 aydır sadece bu iş için çalışıyorum ve hala bitmedi:)

Bu soruna baştan engel olmak oldukça kolaydır.

Yeni bir sayfa veya blog yayını yayınlamayı planlarken bu işlemi izlemeniz yeterlidir.

Google arama motoruna gidin ve “site:yildirimsertbas.com “içerik optimizasyonu” şeklinde aramanızı yapın.

Arattığınız anahtar kelimede zaten sayfa ya da blog yayınınız varsa aynı şekilde tekrar bu anahtar kelimeye odaklanan başka bir içerik üretmemelisiniz.

Böyle bir sayfa ya da blog yazısı yoksa içeriğinizi o anahtar kelimede optimize edebilirsiniz.

Sonuç

Açıkçası anahtar kelime yamyamlığı sorunun bu kadar baş ağrıtan ve önü alınmazsa çözümü bu kadar zaman alan bir sorun olduğunu bilmiyordum.

Çalışmasını yaptığım web sitesini deştikçe ortaya çıkan sorunlar bu konuda hakkında oldukça tecrübe kazanmamı sağladı. Ben de tecrübe ettiklerimi ve araştırmalarımı bu yazıda toplamak istedim.

Yeni web sitesi kuranlar ve içerik hazırlamaya başlayanlar için ayrıca önemli bir kaynak olabileceğini düşünüyorum. Baştan bu soruna engel olursanız, ileride harcayacağınız zamanı sitenize link inşası için ya da olası teknik sorunlar için kullanma fırsatı bulacağınızı belirtmek isterim.

Yorumlarda anahtar kelime yamyamlığı hakkında sizin de değerli görüşlerinizi almak isterim.

Daha önce böyle bir sorunla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız nasıl çözüme kavuşturdunuz?

Yine yorum olarak bırakabilirsiniz.

Fayda sağlaması dileğiyle.

Faydanılan kaynak: https://ahrefs.com/blog/keyword-cannibalization/

Ayrıca sevgili Koray Tuğberk Ertürk’e sağladığı katkı nedeniyle teşekkürlerimi borç biliyorum.

Kendisini Twitter hesabından takip etmenizi şiddetle öneririm. https://twitter.com/KorayGubur

“Keyword Cannibalization (Anahtar Kelime Yamyamlığı) Nedir? Nasıl Çözülür?” üzerine bir yorum

  1. En ince detayına kadar anlatmışsınız hocam bravo. Verdiğiniz bilgiler dahilinde, değersiz içeriği silip, 301 ile trafiği çok alan içeriğe yönlendirdim. Sildiğim içeriği de Googleden komple sildim.

    Yanıtla

Yorum yapın