SEO Çalışması İçin Kullanabileceğiniz 15 Google Sheet Formülü

Last Updated on 16 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

SEO çalışması sırasında bazı iş süreçlerinin otomatize edilmesi önemli bir durum teşkil ediyor. Özellikle bazı ücretli SEO araçlarına ulaşmakta güçlük çekiyor, bütçe ayıramıyorsanız bu yazımda vereceğim 15 Google Sheet formülü çalışmalarınızda zamandan tasarruf sağlamanızı da sağlayacak.

İşte bu yüzden Google E-Tablolar’ı kullanmaktan keyif alıyorum ve hemen hemen her SEO çalışmamda kullanıyorum. Benim de çalışma sürelerim boyunca zamandan tasarruf sağlamak ve hayatımı kolaylaştırmak için kullandığım en iyi 15 Google E-Tablolar formülünü ve özelliğini paylaşmak istedim.

Herhangi bir eklenti ya da program kurmamıza gerek kalmayacak. Tamamen Google Sheet’lerle ilerleyeceğiz

Bu yazıyı hazırlarken Twitter’dan ilgiyle takip ettiğim Dani Owens’ın altta kaynak linki olarak verdiğim şu yazısından faydalandım. Kendisinden izin alarak Türkçe kaynak olarak sizlere sunmaya çalıştım.

Dani Owens Twitter

1.Kopya Elementleri Vurgulama

Google E-Tablolar ile kopya elementleri sadece kaldırabilirsiniz, onları bulamazsınız.

Ancak, bir sütundaki tüm kopyaları vurgulamak için kullanabileceğiniz oldukça basit bir yöntem vardır.

  • Yinelemeleri kontrol etmek istediğiniz tüm sütunu seçin.
  • Google E-Tablolar menüsünde “Biçim” ve ardından “Koşullu biçimlendirme”yi tıklayın.
  • “Biçim kuralları” altında “Özel formül” ü seçin.
  • “Formül değeri” alanına şunu ekleyin:

=COUNTIF(A:A,A1)>1

  • Bu formül, A sütununun tüm hücrelerinde kopyaları arayacaktır. Başka bir sütunda kopyaları aramanız gerekirse, formüldeki tüm “A” ‘ları o sütun harfiyle değiştirmeniz yeterlidir. Örnek:

=COUNTIF(B:B,B1)>1

Bu formül de B sütunun tüm hücrelerinde kopyaları arayacaktır.

  • “Biçimlendirme stili” altında bir renk seçin. Bu örnekteki A sütununda kırmızı kullanılmış, siz isterseniz başka renk kullanabilirsiniz.
  • Ardından “Tamamladı” yı tıklayın.
Kopya Elementleri Vurgulama Google E Tablolar

2.İmportXML

Google E-Tablolar’da bir URL için sayfa başlığını, meta açıklamayı ve H1’i birkaç saniye içinde alabilirsiniz.

google e-tablolar - xml çekme

Sayfa Başlığı;

=IMPORTXML(“URL GOES HERE”,”//title”)

Meta Açıklama;

=IMPORTXML(“URL GOES HERE”,”//meta[@name=’description’]/@content”)

H1;

=IMPORTXML(“URL GOES HERE”,”//h1″)

3.Transpose

Bazen, çevirmek isteyeceğiniz bir veri tablonuz olur. Bunu yapmak için TRANSPOSE işlevini kullanabilirsiniz.

google e-tablolar - transpose özelliği

Formül;

=TRANSPOSE(RANGE)

4.Vlookup

Vlookup belki de birçoğunuzun Excel’den aşina olduğu oldukça güzel bir veri eşleştirme yoludur. Şirketlerde genelde “çarpıştırma” olarak da adlandırılır.

Vlookup ile aynı şekilde bir Google E-tabloda da veriler arasında eşleştime yapabilirsiniz. Vlookup bazılarınıza biraz karışık gelebilir, bu yüzden önce nasıl çalıştığını açıklayacağım.

Belirli bir aralıktaki bir değeri arayabilir ve yanında başka bir veriyi döndürebilirsiniz. Örneğin, iki sekmeniz olduğunu varsayalım. Bir sekmede, sayfa başlıkları ve meta açıklamalarıyla birlikte bir URL listesi olsun.

Diğer sekmede de, Google Search Console’dan bir URL listesi ve bunların gösterim ve tıklama verileri olsun. Her iki sekmedeki verileri eşleştirmek için Vlookup’ı kullanabilirsiniz.

Gelelim nasıl yapacağınıza.

Arama yapacağınız ilk tabloda, aralıkta seçtiğiniz ilk sütunun, aradığınız veri türüyle eşleşmesi gerekir. Örneğin, ilk sekmeden bir URL arıyorsanız, aralıkta seçtiğiniz ilk sütunun içinde URL’lerin olması gerekir. Yalnızca bu sütunun sağındaki herhangi bir sütundan veri döndürebilirsiniz. Dolayısıyla, Vlookup’ı kullanmadan önce verilerinizi düzenlemeniz gerekecektir.

= Vlookup yazın ve ardından veri aramak istediğiniz hücreyi seçin. Ardından, içinde aramak istediğiniz aralığı seçin. Ardından, aralıktaki verileri döndürmek istediğiniz sütunun numarasını girin. Bundan sonra “false” yazın ve enter tuşuna basın.

Size bir kıyak yapıyorum:) ve kalitesini çok yüksek tutamadığım bir GIF ile size nasıl yapıldığını ayrıca gösteriyorum.

Vlookup - Düşeyara - Google E-Tablolar

Formül;

=VLOOKUP(LOOKUP VALUE,RANGE,COLUMN # TO RETURN,false)

Örnek formül;

=DÜŞEYARA(A4,A8:C11,2,YANLIŞ) daha sonra ENTER

Bu formül size A4 sütunundaki değeri gidip A8:C11 bloğu arasındaki URL ile çarpıştırıp o sayfanın impression değerini alacaktır.

5.Metni Sütunlara Bölme

Bölmek istediğiniz hücreyi veya sütunları seçin. Google E-Tablolar menüsünde “Veriler” i ve ardından “Metni sütunlara böl” ü tıklayın. “Ayırıcı” yazan küçük bir kutu açılacaktır. “Özel”i seçin. Burada verileri bölmek istediğiniz yeri seçebilirsiniz.

Aşağıdaki URL’yi bu farklı noktalarda bölebilirsiniz.

  • Protokolü etki alanından ayırmak için “: //”.
  • Yalnızca URL bilgisini almak için “.co”.
  • “www.” alt alanı etki alanından ayırmak için.
  • Ana klasörü sayfa yolundan ayırmak için “/ makaleler”.
Google E-Tablolar - Metni Sütunlara Bölme - SEO çalışması

Unutmayın, böldüğünüz hücreler sağlam kalmayacaktır. Orijinal hücreleri kopyalamanızı ve kopyalanan hücrelerdeki metni, hala orijinallere sahip olduğunuz şekilde bölmenizi öneririm. Ayrıca, veriler bölündüğünde sağdaki hücrelerdeki tüm verilerin yerini alacaktır, bu nedenle sağda önemli verilerinizin olmadığından emin olun.

6.Birleştirme

Verileri birleştirmeniz gereken birçok SEO çalışması olabilir. Örneğin, bir hücre “Yıldırım” kelimesini ve bir diğeri “SERTBAŞ” kelimesini içerir. Bu iki hücreyi “Yıldırım SERTBAŞ” yazan yeni bir hücrede birleştirmek için BİRLEŞTİR’i kullanabilirsiniz.

URL’leri toplu olarak oluşturmak için BİRLEŞTİR formülünü kullanıyorum. Bunlar, toplu olarak yönlendirmeler oluşturmak veya yeni bir alana taşınırken yeni URL’ler oluşturmak için kullanılabilir. Ayrıca, geniş ölçekte sayfa başlıkları ve meta açıklamalar yazmak için de kullanıyorum.

Konsolide edilecek hücreleri seçebilirsiniz. Ayrıca gerekirse kelime ve kelime öbekleri de ekleyebilirsiniz. Kelime veya kelime öbeği eklemek için tırnak işareti kullanın ve tırnak içinde gerekli boşlukları eklediğinizden emin olun. Örnek “Kelimeleri Buraya Gidin”

Sizler için üşenmedim:) bu maddeyle ilgili bir de video hazırladım. Aşağıdan ulaşabilirsiniz.

7.Sihirli Eşleştirme

Bu formül en basit haliyle size iki hücredeki verilerin birbiriyle eşleşip eşleşmediğini söyler.

google e-tablolar - eşleştirme

Formül;

=A2=B2

8.Büyük-Küçük Harf Dönüştürme

Kimi zaman bazı içerik metinlerinin tümünün büyük harf olduğu durum olabiliyor ya da çevirmem gereken H2-H3-H4 başlıkları olabiliyordu. Bu gibi durumlarda tüm harfleri küçük harf yapmak için LOWER formülünü kullanabilirsiniz. Diğer kullanışlı formüller, tüm harfleri büyük yapan UPPER ve her kelimenin yalnızca ilk harfini büyük yapan PROPER’dır.

google e-tablolar - büyük-küçük harf çevirme
  • =UPPER(A1)
  • =LOWER(A1)
  • =PROPER(A1)

9.Eşleşme

Bir hücrenin belirli bir kelime içerip içermediğini görmek için KAÇINCI işlevini kullanıyorum. Diyelim ki bir sayfa başlıkları listem var ve hangilerinin “florida” kelimesinden bahsettiğini bilmek istiyorum. Veya içinde “fl” bulunan URL’ler.

Eşleşecek tam bir kelime arıyorsanız, aşağıdaki formül gibi tırnak işaretleri içine almanız yeterlidir.

=ISNUMBER(MATCH(“florida”,A3,0))

Kısmi bir eşleşme arıyorsanız, aşağıdaki formüldeki gibi yıldız işaretleri ekleyebilirsiniz. Bu, bu harfleri bu sırayla aradığınız anlamına gelir, ancak onlardan önce veya sonra herhangi bir karakter olabilir.

=ISNUMBER(MATCH(“fl”,A3,0))

10.RegexMatch

Bir hücrenin birkaç kelimeden herhangi birini içerip içermediğini görmek için REGEXMATCH’ı da kullanabilirsiniz.

Kaldırılması veya dizine eklenemez hale getirilmesi gereken test sayfalarını, ücretli açılış sayfalarını ve dönüşüm sayfalarını aramayı seviyorum. Bunlardan herhangi birinin “test”, “teşekkür ederim”, “onay” veya “lp” kelimelerini içerip içermediğini kontrol edeceğim.

=REGEXMATCH(A12,”thank|test|confirm|lp”)

11.Trim

Bazen, öncesinde veya sonrasında boşluk olan verileriniz olur:
” Lorem ipsum”
“Lorem ipsum”

Trim işlevini kullanarak bu boş alanı hemen kaldırabilirsiniz!

=TRIM(A3)

12.Len

Sayfa başlıkları ve meta açıklamaları yazarken, SEO en iyi uygulamalarına göre önerilen karakter sınırını aşmadıklarından emin olmak isterim. Bunun için LEN kullanıyorum.

LEN işlevi, sizin için bir hücredeki karakter sayısını sayacaktır.

=LEN(A2)

google sheet - uzunluk formülü

13.Koşullu Biçimlendirme

Belirli bir uzunluktaki tüm sayfa başlıklarının ve meta açıklamaların uyarı vermesini istiyorsanız bu formülü kullanabilirsiniz. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

Belirli bir uzunluğun üzerindeyse kırmızıya çevirmek istediğiniz ütununun tamamını seçin.
Google E-Tablolar menüsünde “Biçim” ve ardından “Koşullu biçimlendirme”yi tıklayın.
“Biçim kuralları” altında “Büyüktür”ü seçin.
“Formül değeri” alanına hücrenin olmasını istediğiniz maksimum karakter sayısını girin.
“Biçimlendirme stili” altında bir renk seçin. Bu örnekte kırmızı kullanılmış.
Ardından “Bitti”yi tıklayın.

google e-tablolar - koşullu biçimlendirme

Not orijinal örnek 65 karakter üzeri yapılmış ben örnekte küçüktür olarak uyguladım.

14.Counta

Boş olmayan hücreleri saymak için COUNTA kullanıyorum. Bu özellik birçok farklı çalışma için kullanılabilir. Bu örnekte, SEO çalışmasında toplam kaç sorunun bulunduğunu gösteren bir özet sekmesi oluşturmak için kullanılmış.

google e-tablolar - counta

Formül;

=COUNTA(A3:A10)

15.Sorgu Fonksiyonu

Bu listede benim de en çok hoşuma giden formül bu oldu. Screaming Frog veya Ahrefs gibi bir araçtan dışa aktardığınız büyük bir veri tablonuz olduğunu varsayalım. Analiz etmek için bu verilerin yalnızca bir kısmını başka bir sekmeye çekebilirsiniz.

Formül şu şekilde

=QUERY(‘TAB NAME’!RANGE:RANGE,”select COLUMN LETTER, COLUMN LETTER”,1)

Geri bağlantı profillerini incelemek, içerik denetimleri gerçekleştirmek ve Google Arama Konsolunda çakışan anahtar kelimeleri kontrol etmek için SORGU işlevini kullanıyorum. Örneğin, Screaming Frog’daki “Dahili” sekmesinden tüm verileri dışa aktardığınızı varsayalım. Şöyle görünür: Örnek Veriler

Aşağıdaki formülü kullanarak yalnızca A ve C Sütunlarını almak için QUERY işlevini kullanabilirsiniz.

=QUERY(‘Screaming Frog Export’!A:EV,”select A, C”,1)

Yalnızca belirli veri parçalarını dahil etmek için WHERE işlevini de dahil edebilirsiniz. Bu QUERY ve WHERE işlevini yalnızca Sütun A ve C’yi almak için de kullanabilirsiniz. Bu durumda B sütunundaki içerik “metin / html; karakter kümesi = UTF-8 alınmayacaktır.

=QUERY(‘Screaming Frog Export’!A:EV,”select A, C WHERE B = ‘text/html; charset=UTF-8′”,1)

Sonuç

Google Sheet ile gerçekten çok fazla SEO çalışması sürecini zamandan tasarruf ederek yürütebilirsiniz. Şablon bir meta açıklaması yazmak, başlıkları düzenlemek, SEO hatalarını listelemek, 3.parti araçlardan veri çekmek gibi birçok işlemi kolaylıkla yürütebilirsiniz.

Tek yapmanız gereken kullanmak. Bir süre sonra siz de kendi ihtiyaçlarına özel formüller bile geliştirebilirsiniz.

Peki sizin SEO çalışmalarında kullandığınız yöntemler neler? Google E-Tablolar’dan yararlanıyor musunuz?

Formüllerle ilgili aklınıza takılan soru olursa cevaplamaktan memnun olacağımı ayrıca belirtmek isterim.

Fayda sağlaması dileğiyle.

“SEO Çalışması İçin Kullanabileceğiniz 15 Google Sheet Formülü” üzerine bir yorum

Yorum yapın