Google Search Console URL Denetleme Aracı Nasıl Kullanılır?

Last Updated on 16 Ağustos 2021 by Yıldırım SERTBAŞ

Google Search Console’un sunduğu verilerle, bir web sitesinin SEO’sunu en azından başlangıç ve hatta bazı yönleriyle ileri düzeyde yürütmeniz mümkündür.

Özellikle tarama raporu analizi ve dizin kapsam raporu özellikleriyle ileri teknik düzeyde verilere erişebilir ve bunların analizi ile web sitelerinizin performansını arttırabilirsiniz. Bu içeriğimde de Google Search Console URL denetleme aracı hakkında çok kapsamlı bilgilere sahip olacaksınız.

URL denetleme aracı, URL’nizin keşfedilebilirliği, erişilebilirliği ve dizine eklenebilirliği hakkında Google’ın dosyasında hangi bilgilere sahip olduğuna ilişkin bilgiler sağlar ve URL’leri canlı olarak test etmenize olanak tanır.

Bu içeriğimde aşağıdaki tüm alanları derinlemesine incelemiş olacağız.

  • İlgili URL’in Google’da varlığı
  • Taranan sayfanın görüntülenmesi
  • Dizin oluşturma isteğinde bulunma
  • Kapsam
  • Geliştirmeler
  • Canlı URL’i test etme

Google Search Console URL denetleme aracı ve sunduğu bilgileri analiz etmesini öğrenerek SEO performansınız hatırı sayılır bir oranda arttırabilirsiniz.

Web sitelerinin Google’ın organik arama sonuçlarında nasıl performans gösterdiğini anlamaları için gerekli bilgileri sağladığı için, her SEO’nun SEO araç listesinde Google Search Console mutlaka olmalıdır. Sitenizi henüz GSC’ye entegre etmediyseniz gerekli işlemi yaparak sitenizi eklemenizi tavsiye ederim.

Bu makalede, temel özelliklerinden biri olan URL denetleme aracını inceleyeceğiz ve SEO çalışmalarınızı geliştirmek için bu aracın verilerinden ve özelliklerinden nasıl yararlanabileceğinizi açıklayacağım.

Google Search Console URL Denetleme Aracı Nedir?

URL denetleme aracı, Google’ın URL’lerinizin erişilebilirliği ve dizine eklenebilirliği hakkında dosyasında hangi bilgilere sahip olduğuna ilişkin bilgiler sağlayarak ve bu URL’leri canlı olarak test etmenize olanak sağlayarak sitenizdeki SEO sorunlarını teşhis etmenize yardımcı olur.

Bu araç, PDF’ler, resimler ve videolar gibi diğer dosya türlerini değil, özellikle web sayfalarını incelemek için tasarlanmıştır.

URL denetleme aracı ve dizin kapsamı raporu, SEO sorunlarını teşhis etmek ve düzeltmek için Google Search Console’un en faydalı özelliklerindendir.

Google Search Console URL Denetleme Aracı Nasıl Çalışır?

Url denetleme aracını bir URL’e ait denetleme sonucunun ekran görüntüsünden bakarak incelemeye başlayalım.

RESİM

Şimdi ne gördüğünüzü adım adım açıklayalım:

  • Bu sayfanın Google’daki varlık durumu, URL Google’da mevcut. Bu, bu URL’in Google arama motorunda görünebileceği anlamına gelir. Görmek istediğimiz şey de budur aslında.
  • Taranan sayfayı göster, Google’ın içeriği talep ettikten sonra aldığı HTML yanıtını ve alınan HTTP yanıt kodu gibi daha teknik ayrıntıları görmenizi sağlar.
  • Sağ tarafta, Google’ın URL’nizi yeniden taramasını ve yeniden dizine eklemesini sağlamak için kullanabileceğiniz dizine eklenmesini iste butonunu görürsünüz.
  • Kapsam altında, Google’ın URL’yi düzgün bir şekilde tarayıp dizine ekleyip eklemediği hakkında daha ayrıntılı bilgi bulursunuz. Benim örnek durumumda, gönderildi ve dizine eklendi diyor, yani URL’yi XML site haritamız aracılığıyla gönderdik ve daha sonra dizine eklendi.
  • Google, geliştirmeler bölümü altında, herhangi bir mobil kullanılabilirlik sorunuyla karşılaşıp karşılaşmadığını, hangi şema işaretlemesinin bulunduğunu ve geçerli olup olmadığını bildirir. Benim örneğimde, her şey iyi ve olması gerektiği gibi görünüyor.
  • Canlı URL’yi test et özelliği, bu URL’de canlı bir test çalıştırmanıza olanak tanır. Düzeltmeleri veya değişiklikleri doğrulamak istiyorsanız bu özellik kullanışlıdır.

Profesyonel İpucu: URL denetleme aracında bulacağınız bilgilerin, Google’ın URL’nizi en son dizine eklediği veya dizine eklemeye çalıştığı zamandan kalma olduğunu unutmayın. URL’nin mevcut durumunu test etmek için Canlı URL’yi test et özelliğini kullanın.

Yukarıda paylaştığım ekran görüntüsündeki bilgilere erişmek için.

  • Google Search Console’u açın.
  • Sol taraftan istediğiniz mülkü seçin.
  • URL denetimi kısmını tıklayarak denetlemek istediğiniz URL’i ilgili alana yapıştırın.
Google Search Console URL denetleme araci kullanimi

Şimdi yukarıda açıklanan bölümlerin her biri için, hangi bilgileri bulacağınızı, ne anlama geldiklerini ve SEO performansınızı iyileştirmek için bunlardan nasıl yararlanabileceğinizi açıklayalım!

1. İlgili URL’in Google’da Varlığı

URL'in Google'daki varlığı

Yukarıdaki ekran görüntüsünde vurgulandığı şekliyle URL’nin “iletişim durumu” ile başlayalım. O alanda aşağıdaki durumlarla karşılaşabilirsiniz:

  • URL Google’da
  • URL Google’da ancak sorunları var
  • URL Google’da yok
  • URL Google’da yok: Dizine ekleme hataları
  • URL alternatif versiyonu

URL Google’da

Bu duruma aşağıdaki açıklama eşlik eder.

“Google arama sonuçlarında (bir manuel işleme veya kaldırma talebine tabi değilse) ilgili tüm geliştirmelerle birlikte görünebilir.”

Peki bu ne anlama geliyor? URL’nizde her şey yolunda giderse bulacağınız durumunun bu olacağı anlamına geliyor.

Manuel bir işleme maruz kalmadıysanız (“Google manuel cezası”) veya bir kaldırma isteği göndermediyseniz, bu URL Google’ın tüm geliştirmeleriyle birlikte arama sonuçlarında görünebilir.

Burada hemen şuna açıklık getireyim. Bu, URL’in herhangi bir anahtar kelimede sıralama aldığı anlamına gelmez. Sadece sorunsuz bir şekilde tarandığı ve dizine eklendiği ve sıralamaya uygun olduğu anlamına gelir. URL’nizin sıralamada olup olmadığını öğrenmek için Google Search Console’da ilgili URL’i performans kısmında ilgili yere kopyalayıp sıralama alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.

Yapılması Gereken Eylem:
Bu durumla ilgili, genellikle herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. URL sıralamada değilse: içeriği iyileştirin, daha fazla dahili bağlantı ekleyin ve performansını artırmak için geri bağlantılar elde edin.

URL Google’da Ancak Sorunları Var

Bu duruma aşağıdaki açıklama eşlik eder.

“Google arama sonuçlarında (bir manuel işleme veya kaldırma talebine tabi değilse) ilgili tüm geliştirmelerle birlikte görünebilir. Ancak bazı sorunlar, tüm geliştirmeler için uygun olmasını engelliyor. “

Bu ne anlama geliyor?

URL’niz tarandı ve dizine eklendi, ancak Google geliştirmeleriyle ilgili sorunlar buldu. İyi görünebilirler veya kısmen gösterilebilirler veya hiç gösterilmeyebilirler. Bu, geliştirmelerin sorunlarına bağlıdır.

Örneğin, Google, nasıl yapılır (how to) şeması ile önerilen alanların eksik olduğuna dair hızlı bir uyarı verir ve yine de geliştirmenin gayet iyi olduğunu bilgisini verecek how to şeması uygulanmış içeriğiniz görüntülenecektir.

Burada da, manuel bir işlem yapmadıysanız veya bir kaldırma isteği göndermediyseniz, bu URL Google’ın arama sonuçlarında görünebilir. (ancak sıralamada olmayabilir).

Yapılması Gereken:
Google’ın URL’deki geliştirmelerde bulduğu sorunları araştırın ve gerekirse bunları düzeltin. Yalnızca geliştirmelerinizin görünürlüğünü gerçekten etkilemeyen uyarılarsa, onları öylece bırakabilirsiniz. Bir şeyi düzeltmeniz gerekirse, düzeltmelerinizin doğru olduğunu onaylamak için daha sonra canlı URL’yi test et’i kullanın.

URL Google’da Yok

Bu duruma aşağıdaki açıklama eşlik eder.

“Bu sayfa dizinde değil, ancak bir hata nedeniyle değil. Neden dizine eklenmediğini öğrenmek için aşağıdaki ayrıntılara bakın. “

Bu ne anlama geliyor peki?

URL’niz Google tarafından tarandı, ancak dizine ekleme sırasında, muhtemelen sizin amacınızın dizine eklenmesi olmadığı sonucuna vardı. Bunu düşünmesinin yaygın nedenleri şunlardır. Robots.txt dosyanızda izin verilmemiş olabilir, HTTP kimlik doğrulamasının arkasında kalmış olabilir veya bir noindex yönergesine sahip olabilir.

Sonuç olarak, bu URL Google’ın arama sonuçlarında görünmeyecektir.

Yapılması gereken eylem:
Bu URL’nin sıralanmasını istediğinizi varsayarak, Google’ın onu taramasını ve dizine eklemesini neyin engellediğini araştırın. Google’ın sınırsız erişime sahip olduğunu iki kez kontrol edin ve hiçbir şeyin onları sayfayı dizine eklemesini engellemediğinden emin olun. Ardından doğrulamak için canlı URL’yi test et’i kullanın.

Her şey yolunda görünüyorsa, Google’ın URL’yi yeniden taraması ve dizine eklemesi an meselesi olabilir. Google’ın 4xx hataları ve diğer tarama sorunları için de URL Google’da yok durumunu belirttiği belirlenmiştir.

URL Google’da Yok: Dizine Ekleme Hataları

Bu duruma aşağıdaki açıklama eşlik eder.

“Dizine eklenene kadar Google arama sonuçlarında görünemez.”

Bu ne anlama geliyor?

Google, dizine ekleme hataları ile karşılaştığı için URL’nizi tarayamadı ve dizine ekleyemedi. Örneğin, URL bir 4xx veya 5xx durum kodu döndürdüyse, bu durumla sonuçlanacaktır. Bu URL, Google’ın arama sonuçlarında görünmeyecektir.

Profesyonel ipucu: Önceden taranabilir ve dizine eklenebilir olan, ancak şimdi 4xx durum kodları döndüren Google’da URL yok hata açıklaması yerine bu uyarı gösterilir.

Yapılması gereken eylem:
Bu URL’nin sıralanmasını istediğinizi varsayarak, Google’ın URL’yi taramasını ve dizine eklemesini neyin engellediğini araştırın. Google’ın sınırsız erişime sahip olduğunu iki kez kontrol edin ve hiçbir şeyin onları sayfayı dizine eklemesini engellemediğinden emin olun. Ardından, doğrulamak için canlı URL’yi test et’i kullanın.

URL’nin Google’da olmaması durumuna benzer şekilde, Google’ın URL’yi yeniden taraması ve yeniden dizine eklemesi an meselesi olabilir.

URL Alternatif Versiyonu

Bu duruma aşağıdaki açıklama eşlik eder.

“Bu, mobil arama sonuçlarında görünebilen başka bir URL’nin AMP sürümüdür.”

Bu ne anlama geliyor?

Bu, girdiğiniz URL’nin AMP sürümü veya bir URL’nin alternatif mobil / masaüstü sürümü olduğu anlamına gelir. Örneğin, web siteniz mobil öncelikliyse ve masaüstü URL’sini girdiyseniz, bulacağınız durum budur. Alternatif sürüm, mobil arama sonuçlarında görünebilirken, masaüstü sürümü masaüstü arama sonuçlarında görünebilir.

Yapılması gereken eylem:
Bu durumla herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur.

2. Taranan Sayfanın Görüntülenmesi

Şimdi, URL inceleme aracındaki taranan sayfayı görüntüle işlevine bakalım:

taranan sayfayı göster

Taranan sayfayı göster seçeneğini tıkladığınızda, sağda üç sekme içeren yeni bir bölme açılır:

  1. HTML
  2. Ekran görünütüsü
  3. Daha fazla bilgi

HTML Sekmesi

HTML sekmesinin altında, sayfanın oluşturulmuş HTML’sini bulacaksınız.

HTML, örneğin sayfanın belirli bir kanonik URL içerip içermediğini veya Google’ın sayfayı en son taradığında meta robots noindex’i içerip içermediğini teşhis etmeniz gerektiğinde yararlı olabilir.

Profesyonel İpucu: Lütfen gösterilen HTML’nin, cache: operatörünü kullanarak bulacağınız şeyle aynı olması gerekmediğini unutmayın. Bunlar iki farklı sistemdir.

Ekran Görünütüsü Sekmesi

Ekran görüntüsü sekmesi size her zaman ekran görüntüsünün yalnızca canlı testte mevcut olduğunu belirten bir mesaj gösterir. Yalnızca URL’yi canlı olarak test ettikten sonra sayfanın bir ekran görüntüsü kullanılabilir hale gelir.

Mobil cihazlara öncelik veren bir dizinde tek sayfalı uygulamaların popülaritesi artarken, SEO’nun oluşturulan içerik konusunda giderek daha dikkatli olması gerekiyor. Canlı testinizin taranan sayfasındaki ekran görüntüsü bozuk veya farklı görünüyor mu? Resim, js veya css dosyalarındaki hatalar için daha fazla bilgi sekmesine bakın.

Bazen gerçekten mobil uyumlu olmayan bir uyarı probleminiz olmaz ama bir sunucu güvenilirliği probleminiz olabilir!

Victor Pan, HubSpot

Daha Fazla Bilgi Sekmesi

Daha fazla bilgi sekmesinin altında, daha fazla teknik bilgi bulabilirsiniz. Bunları aşağıda sizler için sıraladım.

  • Sayfa türü: incelediğiniz URL’nin içerik türünü gösterir. Sayfalar için, burada text / html bulacaksınız ve bir PDF’yi incelerken bu application / pdf’dir.
  • HTTP yanıtı: URL’nin döndürdüğü HTTP durum kodunu gösterir ve “⟩” öğesini tıkladığınızda tam HTTP başlıklarını görürsünüz. Burada, örneğin, başlık aracılığıyla uygulanan herhangi bir X-Robots-Tag üstbilgisini, kanonik ve hreflang’ı ve önbelleğe alma yönergelerini tespit edebilirsiniz.
  • Sayfa kaynakları:“⟩” öğesini tıkladığınızda, yüklenen ve yüklenmeyen sayfa kaynaklarının bir listesini bulacaksınız. Sayfa kaynaklarının örnekleri şunlardır: JavaScript dosyaları, CSS dosyaları ve yazı tipleri.
  • JavaScript konsolu mesajları: Bu konuda bilgi edinmek için Canlı URL’yi Test Et kullanmanız gerekeceğinden, bu her zaman dizine eklenen sürümde mevcut değil olarak gösterilir.

3. Dizin Oluşturma İsteğinde Bulunma

dizin oluşturma isteğinde bulunma

Taranan sayfayı göster sekmesinin sağında, hızlı bir şekilde (bazen dakikalar içinde bile) bir URL’nin dizine eklenmesini sağlayan dizine ekleme isteği özelliğini bulacaksınız. Bu, bu URL’nin herhangi bir sorgu için sıralanacağı anlamına gelmez. Bu sadece URL’nin site: sorgular ve benzeri için geleceği anlamına gelir.

Genel olarak, Google’ın sorgular için sayfayı gerçekten sıralaması için geçen süreyi azaltır.

Lütfen dizine ekleme isteği özelliğinin en iyi dizine ekleme uygulamalarından biri olmadığını ve günde 10-12 istek sınırı olduğunu unutmayın.

4. Kapsam

Kapsam bölümünde göreceğiniz ilk şey, URL’nin “ana kapsam” durumudur. Bu bölümde kapsam raporunda da bulunan gönderildi dizine eklendi durumu da bulunur. Bu durumlar ayrıca dizin kapsamı raporunda da kullanılır.

Kapsam bölümünü açtığınızda, Google’ın bu URL için geçtiği üç aşamada nasıl ilerlediğini gösterir.

  1. Bulunma
  2. Tarama
  3. Dizin oluşturma
kapsam bölümü

Bulunma

Bulunma bölümü, aşağıdaki alanları listeleyerek Google’ın URL’yi nasıl keşfettiğini açıklar.

  • Site Haritaları: URL’nin dahil olduğu gönderilen XML site haritalarını listeler. URL bir XML site haritasına dahil değilse, robots.txt dosyanız ilgili XML site haritalarınızı içermiyordur ve / veya ilgili XML site haritası Google Search Console’dan gönderilmediği için N/A olarak görülecektir.
  • Yönlendirme sayfası: Gösterilen maksimum dört URL ile sınırlı olarak Google’ın URL’yi öğrenmiş olabileceği olası adayları listeler. Örnekten olan sayfamın URL’sini iki adet içeriden link verdiğim sayfalardan bulmuş.

Orada gösterilen URL’lerin (sırasının) arkasında herhangi bir mantık yok gibi görünüyor. En alakalı ve yetkili URL’lerin öne çıkarılmasını beklersiniz, ancak bu zorunlu değildir. Burada gösterilen URL’ler kendi sitenizden veya diğer web sitelerinden olabilir veya bir yönlendirme bile olabilir.

Bilinen bir URL yoksa, hiçbiri algılanmadı yazacaktır. Yönlendiren URL’nin herhangi bir nedenle Google Search Console’da mevcut olmaması durumunda, ek olarak “URL şu anda rapor edilmeyen diğer kaynaklardan biliniyor olabilir” ifadesini gösterecektir. Artık mevcut olmayan sosyal medya gönderileri aracılığıyla bir URL keşfedildiğinde bunun gerçekleştiğini gördük.

Tarama

Tarama bölümü, Google’ın sayfayı en son taradığında nasıl ilerlediğini açıklar. Aşağıdaki alanları listeler.

  • Son tarama: Bu URL’nin en son tarandığı tarihi ve saati yerel saatinize göre gösterir. URL henüz taranmadıysa, N/A gösterecektir.
  • Tarama aracısı: Google’ın URL’yi son tararken kullandığı kullanıcı aracısını gösterir. Çoğu durumda bu, Googlebot akıllı telefonunu gösterir çünkü Google, mobil öncelikli dizine eklemenin standart olduğu bir duruma geçiş yaptı.(Mobil Google için çok ama çok önemli!) Bununla birlikte, siteniz henüz mobil öncelikli taramalara geçmediyse, Googlebot masaüstünü gösterecektir. URL henüz taranmadıysa, N / A gösterecektir.
  • Taramaya izin verildi mi?: Google’ın URL’yi taramasına izin verilip verilmediğini gösterir. Olası değerler şunlardır.

Evet: Google’ın taramasına izin verildi.
Hayır: Robots.txt tarafından engellendi. Google, robots.txt kısıtlamaları nedeniyle URL’yi tarayamamıştır.
N/A: Google, URL’yi henüz taramamış, çünkü URL hâlâ keşfedildi-şu anda dizine eklenmemiş durumda veya var olmayan bir URL olduğu için taramıyor. Örneğin HTTP durum kodu olarak 404 döndürüyor.

  • Sayfa getirme: Google’ın sayfayı getirip getiremediğini ve nedenini açıklar. Taramaya izin verilmezse, Google sayfayı getiremez. Olası değerler şunlardır:

Başarılı: Google sayfayı başarıyla getirmiştir.
Başarısız: Soft 404 – Google, sayfanın soft 404 olduğunu düşünüyordur.
Başarısız – Bulunamadı (404): Sayfa Google’a 404 HTTP durumunu döndürmüştür.
Başarısız – Tarama anormalliği: – Google bir tarama anormalliği ile karşılaştı, bu da sayfayı getirirken sorun yaşadığı anlamına geliyor. Örneğin, 404 HTTP durum kodunu döndürmüş olabilir.
Başarısız – Robots.txt tarafından engellendi: Google, robots.txt tarafından engellendiği için bu URL’yi getiremez. Bu durum, iki dizin kapsamı rapor durumu için döndürülür: robots.txt tarafından engellendi ve dizine eklendi, ancak robots.txt tarafından engellendi.
Başarısız – Yönlendirme hatası: Google herhangi bir nedenle yeniden yönlendirmeyi izleyemedi. Bu bir yönlendirme zinciri veya bir yönlendirme döngüsü olabilir.
N/A: Google, URL’yi dizine ekleyip dizine eklemeyeceğini belirleyemedi veya henüz belirlemedi.

  • Dizine eklemeye izin verildi mi ?: Google’ın URL’yi dizine eklemesine izin verilip verilmediğini açıklar. Olası değerler şunlardır.

Evet – Google’ın URL’yi dizine eklemesine izin verilir. Google’ın URL’yi robots.txt tarafından engellenmeden önce dizine eklemiş olduğu durumlarda da Google’ın burada “Evet” göstereceğini lütfen unutmayın.
Hayır – Örneğin, URL noindex olarak işaretlenmiş olabileceğinden Google’ın URL’yi dizine eklemesine izin verilmez.
N/A – örneğin, Google URL’yi reddettiğinde ve dizine eklemesine izin verilip verilmediğini kontrol etmediğinde. Bu değer, Başarısız: Soft 404 sayfa getirme durumu için gösterilir.

Dizin Oluşturma

Dizine ekleme bölümü, Google’ın sayfa için bulduğu standart URL’yi ve dizine ekleme işleminin sonucunu açıklar. Bu bölümde aşağıdaki alanlar listelenir.

  • Kullanıcı tarafından beyan edilen standart sayfa: Sayfa için standart bir URL tanımlayıp tanımlamadığınızı ve tanımladıysanız bunun ne olduğunu gösterir. Olası değerler şunlardır.

# Standart URL olarak tanımladığınız URL.
# None – herhangi bir standart URL tanımlamadığınız durumdur. Kanonik URL tanımlanmamış URL’ler genellikle kullanıcı tarafından seçilen kanonik olmadan yinelenen durumuna sahiptir.
# N/A – Google’ın sayfayı getiremediği durumlarda beliren durumdur. Örneğin, URL Keşfedildi – şu anda dizine eklenmemiş veya Tarandı – şu anda dizine eklenmemiş durumlara sahipse bu değeri bulacaksınız.

  • Google tarafından seçilen standart sayfa: Hangi kanonik URL’in Google tarafından en uygun bulunduğunu gösterir. Olası değerler şunlardır.

# İncelenen URL – Google, incelediğiniz URL’yi bu URL için standart olarak seçmiştir.
# Kullanıcı tarafından beyan edilen standart URL – Bunu gördüğünüzde, standart URL kendine referans vermiyor, bunun yerine başka bir URL’yi gösteriyor. Google, tanımladığınız standart URL’i kabul ettiği anlamına geliyor.
Google’ın sizin tanımladığınız standarttan daha uygun olduğunu düşündüğü farklı bir URL’yi standart sayfa olarak görebilir. Bu gerçekleştiğinde, Google sadece kurallı belgenizi yok sayar ve kendi kararını uygular.
# Yalnızca dizine ekledikten sonra belirlendi – Google sayfayı henüz dizine eklemedi, bu nedenle henüz bir karar vermedi.
# URL, mülkünüzün hiçbirinde bulunmadığı için görüntülenemiyor – Google burada bilgi sağlayamaz çünkü gösterilen URL doğrulanmış mülkünüzün hiçbirinde yer almamaktadır. Google’ın URL’niz için seçtiği standart URL’yi öğrenmek istiyorsanız, kendi URL’niz için bir site: operatörünü kullanın.
# N/A– Keşfedildi – şu anda dizine eklenmemiş durumunu bunun için örnek gösterebiliriz.

5. Geliştirmeler

“Kapsam” bölümünün altında, geliştirmeler bölümünü bulacaksınız.

search console geliştirmeler

Burada Google, AMP, mobil Kullanılabilirlik ve schema uygulamanızla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadığını ve iyileştirme yapmanız gerekip gerekmediğini bildirir.

Bir URL henüz dizine eklenmediğinde, “Yalnızca dizine eklenen URL’lerde geliştirme olabilir” mesajını görürsünüz. URL, Google tarafından dizine eklendiğinde, bulgularıyla otomatik olarak güncellenir.

Mobil Kullanabilirlik

Yukarıdaki ekran görüntüsünde sayfanın mobil uyumlu olduğu, yani her şeyin iyi göründüğü ve endişelenecek bir şey olmadığı yazıyor.

Google mobil kullanılabilirlik sorunlarıyla karşılaştıysa, bunlar burada listelenecektir. Konuyla ilgili durumlar şunlar olabilir.

  • Sayfa mobil uyumlu değil: Google, ziyaretçilerinize mobil uyumlu bir deneyim sağlamak için çözmeniz gereken sorunlar bulmuştır.
  • Kullanılabilir veri yok: Google sayfayı getiremedi ya da sayfayı getirmeyi başardı fakat mobil uyumluluğu test etmede bazı sıkıntılar yaşadı. Daha sonra test etmek faydalı olacaktır. Kendi deneyimlerde de mobil uyumlu değil olarak uyarı veren sayfaları tekrar gönderdiğimde sorunun çözlümüş olduğunu görmüştüm.

Google’ın işaretleyebileceği sorunların örnekleri şunlardır.

  • Metin okunmayacak kadar küçük
  • Tıklanabilir elementler birbirine çok yakın

Deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki mobil kullanılabilirlik sorunları için genellikle göründüğü gibi değildir. Bu yüzden her zaman sorunun giderildiğini belirtip doğrulama talep edebilirsiniz. Çoğu durumda sorunlar ortadan kalkar. Bazı dosyalarınızın (JavaScript veya CSS dosyaları) geçici olarak kullanılamaması, sayfanın yanlış bir şekilde oluşturulmasına neden olur bu da yukarıda zikrettiğim sorunlara neden olabilir.

Schema

Google, uygulanan schema türlerinizi henüz desteklemiyorsa veya bulamazsa, “URL’de geliştirme yok” mesajını verir.

Uygulanan schema’yı bulur ve desteklerse, yapabileceğiniz ve / veya iyileştirmeniz gereken herhangi bir şey olup olmadığını bildirirler.

Göreceğiniz yaygın iyileştirmeler şunlardır.

  • Bread crumbs
  • Event
  • FAQPage
  • Job Postings
  • Logos
  • Product
  • Recipe
  • Review snippets

Bu geri bildirimi fark ederseniz, bu yeni bir şey değildir, çünkü Google, Zengin Sonuçlar Testi aracılığıyla sağladığı geri bildirimlerin tümünü burada da sağlar.

Bir örneğe bakalım.

search console schema geliştirmeler

Yukarıdaki örnek, iş ilanı şeması uygulaması için bir uyarı göstermektedir; bu nedenle URL, bu URL Google’da ancak bazı sorunları var kategorisi altında listelenmiştir. “⟩” öğesini tıkladıktan sonra, Google’ın maaş göstergesi olan ve sayfanın içermediği bir alan eklemeyi önerdiğini göreceksiniz.

job posting schema salary eksikliği

Google bu alanı zorunlu kılmadıkça, bu alanı schema uygulamanıza eklemenize gerek yoktur. Bu şekilde de schema’nız arama sonuçlarında görünecektir.

6. Canlı URL Test Etme

Düzeltmeleri yayınladıktan veya değişiklikler yaptıktan sonra, doğru olduklarını teyit etmek istersiniz.

URL denetleme aracı, Google’ın URL’nizle ilgili dosyasında hangi bilgilere sahip olduğunu gösterir, ancak bu muhtemelen eski olacaktır – özellikle de yeni değişiklik yaptıysanız. Canlı URL’yi Test Et özelliği burada devreye girer; Google’ın URL’nin mevcut durumu hakkında ne düşündüğünü görmek için bir URL üzerinde canlı bir test çalıştırmanıza olanak tanır.

Canlı URL’yi Test Et özelliğinin detaylarına geçmeden önce, sonuçlarını doğru şekilde yorumlamak için bilmeniz gerekenleri öncelikle bilmeniz gerekir.

Canlı test;

  • Manuel işlemleri ve kaldırma isteklerini hesaba katmaz.
  • Site haritalarınızda URL’nin varlığını veya yönlendiren sayfaların olup olmadığını kontrol etmez.
  • Google tüm indeksleme sürecinden canlı olarak geçmediğinden, “Google’da Varlık” ve “Kapsam” için alışkın olduğunuzdan farklı durumlar gösterecektir.

Ekranın sağ tarafında Canlı URL’yi Test Et düğmesini bulacaksınız.

canlı URL test et

Google’ın URL ile ilgili yeni sonucunun ne olduğunu görmek için Canlı URL’yi Test Et düğmesine basın. Yükleme ekranı ile bir kutu açılır. Yaklaşık bir dakika sonra, URL’in Google’daki varlık durumundan başlayarak canlı test sonuçlarını göreceksiniz.

Profesyonel ipucu: Canlı teste yönlendirme URL’leri gönderdiğinizde, yönlendirme kaynağı yerine yönlendirme hedefinin sonuçlarını bulacağınızı lütfen unutmayın.

URL Google’da Mevcut

Bu varlık durumları, yukarıdaki 1. maddede açıkladığım URL varlık durumlarından biraz farklıdır. Örneğin, “URL Google’da mevcut” ve “URL Google’da, ancak sorunları var” durumları burada kullanılmaz, çünkü canlı URL testi, Google’ın sizin adresinizi tarayıp dizine eklemesinin mümkün olup olmadığına bakmaktadır.

Göreceğiniz olası durumlar:

  • URL Google tarafından kullanabilir
  • URL Google tarafından kullanabilir, ancak sorunları var
  • URL Google’da mevcut değil
  • URL alternatif bir versiyondur
URL Google’da mevcut

Bu duruma aşağıdaki açıklama eşlik eder:

“Dizine eklenir ve standart olarak seçilirse, Google arama sonuçlarında ilgili tüm geliştirmelerle görünebilir.”

Bu ne anlama geliyor?

Google, URL’yi tarayabilir ve standart URL olarak kabul edilirse, ilgili tüm geliştirmeleriyle Google arama sonuçlarında görünebilir.

Google’ın burada manuel işlemleri ve kaldırma isteklerini dikkate almadığını unutmayın.

Yapılması gereken eylem:
Bu durumla, genellikle herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur.

URL’nin sıralamada olmadığını görüyorsanız: içeriği iyileştirin, daha fazla dahili bağlantı ekleyin ve performansını artırmak için geri bağlantılar elde edin.

URL Google Tarafından Kullanabilir, Ancak Sorunları Var

Bu duruma aşağıdaki açıklama eşlik eder.

“Dizine alınır ve standart olarak seçilirse, google arama sonuçlarında görünebilir. Ancak bazı sorunlar, tüm geliştirmeler için uygun olmasını engelliyor. “

Bu ne anlama geliyor?

Google URL’yi tarayabilir ve standart URL olarak kabul edilirse Google Arama’da görünebilir. Geliştirmeleri yalnızca kısmen görünebilir veya hiç görünmeyebilir.

Yapılması gereken eylem:
Google’ın URL’deki geliştirmelerde bulduğu sorunları araştırın ve gerekirse bunları düzeltin. Yalnızca geliştirmelerinizin görünürlüğünü gerçekten etkilemeyen uyarılarsa, onları olduğu gibi bırakabilirsiniz. Google’ın URL’nizi gösterme şeklinden memnun olduğunuzdan emin olun.

Bir şeyi düzeltmeniz gerekirse, düzeltmelerinizin doğru olduğunu doğrulamak için canlı testi tekrar kullanın.

URL Google’da Mevcut Değil

Bu duruma aşağıdaki kısa açıklama eşlik eder.

“Dizine eklenemez.”

Bu ne anlama geliyor?

Google URL’yi tarayamaz, bu da URL’yi dizine ekleyemeyeceği anlamına gelir. Çoğu zaman bu, Google’ın bir URL’ye robots.txt tarafından engellendiği için erişemediği, HTTP kimlik doğrulamasının arkasında kaldığı veya 4xx ya da 5xx durum kodu döndürdüğü zaman meydana gelir.

Yapılması gereken eylem:
Bu URL’nin sıralanmasını istediğinizi varsayarak, Google’ın onu taramasını ve dizine eklemesini neyin engellediğini araştırın. Kapsam sayfasındaki bilgiler burada yardımcı olacaktır. Sorunları giderin ve hiçbir şeyin Google’ın sayfayı taramasını ve dizine eklemesini engellemediğini iki kez kontrol edin.

Ardından sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol etmek için canlı testi tekrar deneyin.

Bu URL Alternatif Bir Versiyondur

Bu varlık durumu, URL’in alternatif versiyonu bölümünde anlattığımızla tamamen aynıdır.

Test Edilen Sayfayı Göster

Şimdi, Google’da varlık durumu içerisindeki Test Edilmiş Sayfayı Görüntüle’yi tıklayarak erişebileceğiniz bilgilere bir göz atalım.

test edilen sayfayı göster

Taranan sayfayı görüntüle sekmesine benzer şekilde, bu bölümde üç sekme vardır:HTML

  1. HTML
  2. Ekran görünütüsü
  3. Daha fazla bilgi
  • HTML: Canlı olarak test ettiğiniz URL için oluşturulmuş HTML’yi gösterir.
  • Ekran Görüntüsü: Sayfanın ekran görüntüsünü gösterir. Burada sayfanın yalnızca üst kısmını görürseniz paniğe kapılmayın. Oluşturma, belli bir süre geçtikten sonra durur.
  • Daha fazla bilgi: Taranan sayfayı görüntüle özelliğine benzer şekilde, bu size sayfa türünü, HTTP yanıtını ve sayfa kaynakları ile JavaScript konsolu mesajlarını yüklerken herhangi bir sorun olup olmadığını gösterir. Hiçbir JavaScript konsolu mesajı gösterilmezse, bu bölüm gri renktedir.

Kullanılabilirlik

Google tarafından kullanılabilirlik altında, daha önce ele aldığımız kapsam bölümüne benzer şekilde genişletebileceğiniz kullanılabilirlik bölümünü bulacaksınız.

test edilen sayfa kullanilabilirlik

Canlı test, XML site haritalarını ve sayfaların dizine eklenip eklenmediğini hesaba katmadığından, kullanılabilirlik, kapsamdan daha az durum gösterir.

Olası değerler şunlardır.

  • URL can be indexed
  • Blocked by robots.txt
  • Excluded by ‘noindex’ tag
  • Redirect error
  • Soft 404
  • Not found (404)

Kullanılabilirlik bölümü üç alt bölüme ayrılmıştır.

  • Bulunma: URL’leri ayrı ayrı test ettiğiniz için bu, canlı test kapsamında değildir. Bu nedenle, bu her zaman “Canlı testlerde kontrol edilmedi” mesajını görürsünüz.
  • Tarama: Bu, daha önce Kapsam bölümünde açıklananlarla tam olarak aynı alanları kapsar.
  • Dizine ekleme: Kullanıcı tarafından beyan edilen standart sayfayı ve URL’i gösterir, ancak Google tarafından seçilen standart sayfa her zaman yalnızca dizine ekledikten sonra belirlenir, çünkü URL’nin tam dizine ekleme ve standartlaştırma sürecinden geçmesi gerekir ve bu işlem, URL’leri test ederken yapılamaz. Örneğin, standartlaştırma işlemi aynı zamanda gelen dahili ve harici bağlantıları, diğer sayfalardan gelen kanonik URL’leri ve XML site haritası sinyallerini de dikkate alır.

Geliştirmeler

Canlı URL’leri test ederken Google’ın geliştirmeler bölümünde bildirdiği bilgi türü, önceki bölümde anlattığımızla aynıdır. Canlı URL testinin tek farkı, URL’nin mevcut sürümü hakkında geri bildirim almanızdır.

Sık Sorulan Sorular

URL denetleme aracı “URL Google’da” dese de sayfam neden sıralamada değil?

URL’nizin Google tarafından dizine eklenmiş olması, bunun sıralama alacağı anlamına gelmez. Bir URL’nin sıralama alabilmesi için, genellikle Google’ın URL’yi dizine ekleyebilmesi gerçeğinden daha fazlasını gerektirir.

Birkaç faktörü belirtmek gerekirse: Sayfa, kullanıcının amacını karşılayan yüksek kaliteli içeriğe sahip olmalıdır. İç bağlantılara ve diğer web sitelerinden bağlantılara ihtiyaç duyar.

URL denetleme aracı neden URL’in eski bir durumunu gösteriyor?

Google henüz URL’nizi tekrar tarayıp yeniden dizine eklemeye gelmedi. Bu süreci hızlandırmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

1. URL’nin XML site haritanıza eklendiğinden emin olun.
2. Sitenizdeki yüksek yetkili sayfalardan URL’ye daha fazla dahili bağlantı ekleyin.
3. Diğer web sitelerinden URL’ye bağlantılar alın.
4. URL’nizi Google My Business’taki bir gönderiye ekleyin.

URL denetleme aracı manuel işlemlerin olup olmadığını gösterir mi?

Hayır, göstermez. Bu nedenle, indeksleme ve sıralama sorunlarını teşhis ederken bunu aklınızda bulundurun. Şüphe durumunda, orada hiçbir şeyin gösterilmediğini tekrar kontrol etmek için Google Search Console’un Manuel İşlemler bölümünü kontrol ettiğinizden emin olun.

“Google Search Console URL Denetleme Aracı Nasıl Kullanılır?” üzerine bir yorum

  1. Yazı için teşekkürler çok bilgilendirici ve güzel bir yazı olmuş hocam. Baştan sona okudum fakat sitemdeki bir hatayı çözemedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Google Search Console kapsam hatası uyarısı geldi. Bu uyarı sitemde herhangi bir şekilde yönlendirme yapmadığım halde sitemdeki 3 adet URL yi aynı URL ye yönlendiren safya olarak algılıyor. Örnek verirsem:
    https://www.xxxxx.com/search/label/A
    https://www.xxxxx.com/search/label/B
    https://www.xxxxx.com/search/label/C
    bu 3 URL yi
    https://www.xxxxx.com/search/label/Y
    url sine yönlendirme olarak algılıyor.
    A,B, ve C URL leri GSC ile URL denetimi yaptığımda Yönlendiren sayfa https://www.xxxxx.com/search/label/Y olarak göüzüküyor ve Aib ve C URL leri dizine eklemiyor.

    Herhangi bir şekilde manuel veya otomatik yönlendirme yapmadım.
    özel robot txt ise şu şekilde;
    User-agent: *
    Allow: /
    Sitemap: https://xxx.com/sitemap.xml

    Yanıtla

Yorum yapın